Tea Mamut

Tea Mamut perspektivna je hrvatska slastičarka javnosti poznata kao članica žirija u kulinarskom showu “Tri, dva, jedan – peci”. Tea je rođena u Splitu, 1988. godine i jedina je Hrvatica koja je završila prestižnu slastičarsku školu znanu kao “kulinarski Harvard”.

Obrazovanje

Tea Mamut završila je srednju zubotehničku školu. Kroz život su je pratile dvije velike ljubavi, ljubav prema baletu i ljubav prema kuhinji. No, ipak, odlučila se za slastičarstvo te je u New Yorku na prestižnom fakultetu diplomirala menadžment slastičarstva i pekarstva na Američkom kulinarskom institutu (Culinary Institute of America – CIA). Nakon toga stažirala je u New Yorku radeći sa svjetski poznatim chefovima.

Privatni život

Još u djetinjstvu Tea se počela zanimati za kulinarstvo. Naglašava da je za sve “kriv” Jamie Oliver jer je uz njega zavoljela kuhanje. Često je znala ocu govoriti da prebaci televizijski program na neku od kulinarskih emisija.

Iako je pohađala srednju zubotehničku školu, Tea se bavila i baletom. Balet je uz kuhanje bio njezina velika ljubav, a i danas u slobodno vrijeme pleše. Također, voli pogledati i predstave koje u njoj izazivaju nostalgiju prema plesu i baletu.

Nakon završenog studija slastičarstva, Tea i u svoje slobodno vrijeme prati vijesti vezane uz svoj posao pa tako ističe kako prati Christophera Michalaka. Ipak, kada ne radi, nema je u kuhinji i kod kuće rijetko kada radi kolače.

Od slatkog, Tea najviše voli kombinacije slastica koje se sastoje od lješnjaka i čokolade te kekse i kolače s orašidima. Voli slatko-slane i kiselo-slatke kombinacije.

Teina omiljena slastica je talijanska čokolada Gianduja koja je napravljena od mliječne čokolade i piedmontskim lješnjacima, Sfogliatella – slastica punjena ricottom i kremom također poznata u Italiji na njezinom jugu te Sicilijanski Cannolo i Kouign Amann. No, od hrvatskih slastica najomiljenija joj je orahnjača koju pripremi njezina majka.

Kada uživa u okusima kolača, Tea ga nikada ne pojede do kraja, uvijek pojede samo dva zalogaja, a kaže kako u njezinom društvu uvijek postoji netko tko će ga do kraja pojesti.

Zbog svoje velike strasti prema slastičarstvu, Tea je proputovala svijet što je iznimno veseli jer obožava putovati. Posjetila je New York, Beč, Budimpeštu, Pariz, Amsterdam, Hong Kong i mnoge druge gradove diljem svijeta.

Posao

Tea je odmalena gajila veliku ljubav prema hrani, a još kao maleno dijete počela se zanimati za kulinarske emisije. U dobi od 16 godina postala je ozbiljno zainteresirana za kulinarstvo te je kupovala velik broj kuharica. Njezin uzor bio je Jamie Oliver i često ističe da je uz njega zavoljela kuhanje.

Otputovala je u Englesku gdje je otkrila muffine. Kada se vratila kući, pekla ih je svakoga dana sve dok nije upisala Američki kulinarski institut u New Yorku.

Nakon završenog studija slastičarstva i pekarstva u New Yorku, Tea je stažirala i učila uz vrhunske svjetske chefove. Uskoro je dobila posao u prestižnom restoranu “Daniel” koji ponosno nosi 3 Mihelinove zvjezdice. U spomenutom restoranu radila je godinu dana i učila je od najboljih. Nakon toga, i provedenih pet godina u New Yorku Tea se odlučila vratiti u Europu.

No, svake godine i dalje prati najnovije trendove u slastičarstvu te odlazi na usavršavanja u Ameriku. Tako je 2012. godine prisustvovala na Starchefs kongresu koji traje tri dana i odvija se svake godine. Na Kongresu bude okupljeno više od 90 svjetski poznatih chefova iz područja slastičarstva, kuhanja, barova i somelijerstva. Na spomenutom Kongresu Tea je asistirala chefu i svom dragom prijatelju Johnnyju Iuzziniju na Global Bazaaru koji je organizirao Travel & Leisure časopis.

2012. godine Tea je surađivala s Good Food-om za koji je osmislila deserte Good Sweets.

U srpnju 2012. godine bila je dio menadžmentskog tima na Olimpijskim igrama. Njihov zadatak je bio da kontroliraju i nadgledaju proizvodnju deserata za Kensington Palace.

U svoje radno iskustvo Tea Mamut može zabilježiti rad u Dinexu, Gil’s Dubrovnik, u Thomas Bühner Grand Chef Relais & Châteaux Restaurant la vie, u restoranu diVino i restoranu Perivoj.

2016. godine nastupala je u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne televizijske emisiji  “Slatka kuharica” uz kolegicu slastičarku Petru Jelenić.

2016. godine je članica žirija u popularnom slastičarskom natjecanju za najboljeg slastičarskog para u televizijskoj emisiji “Tri, dva, jedan – peci”.

Najveća postignuća

Tea Mamut se može pohvaliti velikim brojem jedina je Hrvatica koja je završila prestižnu slastičarsku školu u New Yorku, Culinary Institute of America – CIA. Nakon toga, stažirala je i učila uz najpoznatije svjetske chefove.

Može se pohvaliti da je radila u poznatom restoranu Daniele koji posjeduje čak 3 Michelinove zvjezdice. Njezine deserte kušali su brojne poznate zvijezde kao što su Natalie Portman, Kate Hudson, Michael Douglas i Roger Federer.

Teina službena Facebook stranica iznimno je praćena, a velik broj fanova svakodnevno se divi njezinim slasticama.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*