Tatjana Matejaš Tajči

Tajči, punim imenom Tatjana Matejaš Cameron, rođena je 1.7.1970. godine u Zagrebu. Tajči je hrvatska pjevačica koja se proslavila 90-ih godina 20. stoljeća na prostorima bivše Jugoslavije pjevajući pop/rock glazbu.

Obrazovanje

Osnovnoškolsko obrazovanje završila je u Osnovnoj školi Jurja Habdelića u Velikoj Gorici. Također u Velikoj Gorici, u muzičkoj školi “J. Kokot” uči svirati klavir.

Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Zagrebu u jezičnoj gimnaziji te glazbenoj srednjoj školi Vatroslav Lisinski.

Osim školovanja koje je završila u Hrvatskoj, Tajči se može pohvaliti završenom glazbenom akademijom American Musical and Dramatic Academy. Maturirala je u svibnju 1993. Akademiju su pohađali i slavni američki glazbenik Jason Derulo te Jesse Tyler Ferguson, glumac poznat po ulozi Mitchella Pritchetta u ABC-ovoj humorističnoj seriji “Moderna obitelj”.

Privatni život

Tatjana Matejaš rođena je u Zagrebu, gdje je jedno vrijeme i živjela na Gupčevoj zvijezdi; kako bi joj roditelji omogućili sretno i bezbrižno djetinjstvo izvan grada, sele se u Veliku Goricu. Po završetku osnovnoškolskog obrazovanja ponovno se vraćaju u Zagreb, na Srednjake. Od oca je učila o svijetu zabave i dobivala savjete o pjevanju pošto je on već bio u tome poslu.

Nakon početka rata u Hrvatskoj, Tajči počinje nastupati u humanitarne svrhe i prikuplja donacije za gladne i siromašne, posjećuje ranjene vojnike u bolnicama i sl. Što zbog ratnog okružja, što zbog tereta slave i prevelikih očekivanja koja su joj bila postavljena, pritisak za Tajči postaje prevelik i ona odlazi u Sjedinjene Američke Države. Upisuje American Musical and Dramatic Academy u New Yorku, gdje studira glazbeno kazalište.

Kako bi dobila anonimnost i svjež početak u SAD-u, Tatjana napušta umjetničko ime “Tajči”, a pravo amerikanizira i mijenja u Tatiana Matthews.

Proživljavajući osobnu krizu 1997. godine, Tatjana seli u Los Angeles i živi s Karmelićankama Božanskoga Srca Isusova. Dosegnuvši najnižu točku u svom dotadašnjem životu, pronalazi utjehu u pisanju i skladanju pjesama.

1998. godine Tajči upoznaje Matthewa Camerona, za kojeg se u prosincu 1999. udaje u Zagrebu. Svome prezimenu Matejaš, dodala je suprugovo prezime Cameron.

Zajedno imaju tri sina: Dantea (rođen 2000.), Evana (rođen 2002.) i Blaisa (rođen 2005.). Cijela obitelj živi na jugoistoku SAD-a, u Nashvilleu.

Posao

Profesionalnu karijeru započinje još kao dijete u dobi od četiri godine, nastupom na dječjem festivalu “ZagrebFest” s pjesmom “Mali graditelji”. Nastupala je samostalno, ali je djelovala i u zagrebačkom zboru za djevojčice “Zvjezdice”.

1975. godine počinje svirati klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te se redovito pojavljuje u raznim medijima, od televizije, preko radio do novina. Poznate su Tajčine suradnje sa skladateljima dječjih pjesama Mladenom Kušecom i Adelom Dobrić Jelačić.

Osim glazbe, Tatjana se bavila i glumom. Glumačku karijeru započinje nastupima u Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje je mnogo puta igrala u glavnim ulogama. Najpoznatija njezina predstava bila je “U koga se uvrglo ovo dijete”.

Na hrvatskoj pop sceni Tajči se probila pjesmom Vlade Delca “Noć od kristala” s kojom se predstavila na “Zagrebfestu” 1987. godine. Za taj nastup osvojila je nagradu najboljeg debitanta te treće mjesto po glasovima publike.

Zahvaljujući svom talentu i medijskoj eksponiranosti, Tajči dobiva priliku surađivati s poznatim bosanskim bendom Hari Mata Hari te skladaju uspješan duet “Sedamnaest mi je godina”. Suradnju nastavljaju i na “ZagrebFestu” 1988. s pjesmom “Pazi što radiš”. Uskoro počinje raditi s poznatim regionalnim menadžerom Edvinom Softićem kojemu može zahvaliti na mnogim dogovorenim nastupima diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

1988. na poziv Petera Tavoulareasa Tajči odlazi u London kako bi snimila četiri pjesme u produkciji Clema Clemsona i Martina Grahama. Unatoč zainteresiranosti Richarda Bransona, koji je Tajči bio spreman ponuditi ugovor i snimiti te četiri pjesme, ona se zbog legalnih problema vraća u Zagreb.

U Zagrebu stupa u kontakt s vrhunskim producentom Zrinkom Tutićem koji je pristao producirati njezin cijeli album. Mladoj Tajči to je označio početak karijere u najvećoj glazbenoj izdavačkoj kući u bivšoj Jugoslaviji – Jugoton.

Album je snimljen u studiju “Rokoko” u Bošnjacima, malome selu u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Vlasnik studija bio je Želimir Babogredac, današnji predsjednik Croatia Recordsa (nekadašnji Jugoton), danas najveće diskografske kuće u Hrvatskoj. Glazbeni aranžman prepušten je onda mladome gitaristu Nikši Bratošu.

Album je objavljen na proljeće 1990. pod nazivom “Tajči”. Najpoznatija pjesma s tog albuma ubrzo je postala “Hajde da beremo jagode” koje su kasnije preoblikovali u pjesmu “Hajde da ludujemo” s kojom se Tajči predstavila na Jugoviziji u Zadru. Srca cijele regije osvojila je nastupom na Euroviziji 1990. gdje je predstavljala Jugoslaviju. Nakon ovog nastupa, uslijedio je niz medijskih nastupa, intervjua i koncerata. Sponzori diljem Jugoslavije nudili su joj potpisivanje ugovora; jedan od najvećih medijskih sponzora bio joj je “Večernji list”, jedan od najpoznatijih hrvatskih dnevnih listova.

Nakon preseljenja u Ameriku, nastupa u mnogim predstavama, radi kao producentica raznih predstava za Greenwich Catholic School u Connecticutu te je producirala nekoliko predstava za Grove House Playhouse u New Yorku.

U duhovnu glazbu zaljubljuje se na putovanjima sa svećenikom Svetozarom Kraljevićem, gdje su prikupljali hranu i lijekove za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, u kojoj i dalje traje rat. Prvi album duhovne glazbe izdaje 1995. pod nazivom “Age of love” u produkciji Kelly Wahlford. Nakon velike krize i života s Karmelićankama, Tajči izdaju album  “Struggles and Graces”.

Tatjana je 1998. upoznala Matthewa Camerona, svog budućeg supruga, s kojim je radila na organizaciji svojih koncerata. Zajednički su osnovali Clifton Performance Theatre.

U veljači 2014. Tatjana i Matthew osnivaju tv emisiju Waking up in America; cilj emisije bio je povezati Tatjaninu američku i europsku publiku, ali ujedno i pružiti inspiraciju za življenje sretnog i autentičnog života. U drugoj sezoni emisije ugostila je mnoge poznate osobe poput Lucinde Ruh, Erica Meltona, Violet Grgich i Becce Stevens.

Najbolja postignuća

Osim tv emisije, Tatjana se može pohvaliti mnogobrojnim drugim uspjesima: bila je prva glazbena zvijezda s područja Jugoslavije čiji su lik pretvorili u figuricu, osvojila je Ampex Golden Rell nagradu, a početkom 2016. objavila je i svoju prvu knjigu “Turning Points”. Jedno od postignuća na koje je najviše ponosna jest pisanje bloga za Huffington Post.

Autor: J.C.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*