Stojan Matavulj

Stojan Matavulj poznati je kazališni, filmski i televizijski glumac. Glumio je u poznatim hrvatskim filmovima poput “Svećenikova djeca”, “Pjevajte nešto ljubavno”, “Sonja i bik” i “Što je muškarac bez brkova”. Isto tako, publika ga se rado sjeća po ulozi Stipe Odaka u seriji “Ruža vjetrova”, Joze Zeca u “Stipe u gostima” ili pak majora Kurtele u seriji “Crno-bijeli svijet”.

Obrazovanje

Matavulj je pohađao Elektrotehničku školu u Splitu. Nakon toga u Zagrebu je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti.

Privatni život

Rođen u Novom Sadu, u Srbiji, 24.2.1961. godine. Njegov otac, Branko Matavulj, inače rođeni Splićanin, tamo je studirao agronomiju te se zaljubio u Smilju, s kojom će dobiti Stojana te će se ubrzo preseliti u Split. Branko Matavulj, iako je bio agronom, osobito je cijenio rad umjetnika te je u slobodno vrijeme svirao jazz. Upravo je on savjetovao mladog sina da se počne baviti glumom i umjetnošću općenito.

Stojan je u braku s Brankom Matavulj koja radi kao pomoćnica pročelnika za poslove gradonačelnika u Varaždinu te je otac trojice sinova. Najstarijeg sina, Simona Ercega ima iz prvoga braka, a s Brankom ima sinove Branka i Igora.

Matavulj je 2013. godine upravljao vozilom nakon neprospavane noći s 0,66 promila alkohola u krvi. Naime, on i njegova mlađa kolegica, poznata hrvatska glumica Dolores Lambaša, koja je bila na suvozačevom mjestu, bili su u Beogradu na kazališnoj predstavi te su se vraćali u Zagreb. Inače su bili bliski prijatelji te su zajedno glumili u hrvatskoj seriji “Ruža vjetrova”.

Matavulj je autom udario u auto ispred te su oba sletjela s kolnika, a Dolores je tijekom prevrtanja automobila izletjela van te je preminula u bolnici u Slavonskom Brodu. On je iz nesreće izašao s lakim tjelesnim ozljedama, a na suđenju je dobio jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Krajem 2017. godine pušten je zbog uzornog vladanja na uvjetnu slobodu u trajanju četiri mjeseca.

Posao

Prve glumačke korake Matavulj je gradio u Glumačkom studiju u Splitu, a potom je nastavio s obrazovanjem u Zagrebu. Nakon što je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji, od 1988. godine postaje članom varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Matavulj je prvu filmsku ulogu ostvario 1989. godine u “Čovjek koji je volio sprovode”. Potom je 1992. godine glumio policajca u “The Sands of Time”, a iduće je godine ostvario ulogu u filmu “Na rubu pameti”.

U filmu “Gospa” ulogu je ostvario 1994. godine, a dvije godine kasnije glumio je stražara u “Sedmoj kronici”. 1997. godine Matavulj je glumio u filmu “Božićna čarolija”, a sljedeće je godine utjelovio lik Mile Ančića u televizijskoj seriji “Obiteljska stvar”.

Inspektora je 1999. godine glumio u filmu “Crvena prašina”, a 2002. godine ostvario je televizijske uloge u “Novo doba” i “Naši i vaši”.

Sljedeće je godine glumio u filmu “Dream Warrior”, dok je 2004. godine ostvario ulogu vozača autobusa u televizijskoj seriji “Zlatni vrč”, a glumio je i u filmovima “Slučajna suputnica” i “Žena mušketir”.

2005. godine Matavulj je glumio kartaša u filmu “Snivaj, zlato moje” i Luku u filmu “Što je muškarac bez brkova”, a ulogu je ostvario i u “Mrtvim kutovima”. Iduće je godine glumio Joleta u seriji “Balkan Inc.”, a 2007. godine glumio je Antu u filmu “Pjevajte nešto ljubavno”, kao i u serijama “Bibin svijet” i “Cimmer fraj”.

2008. godine Matavulj je počeo glumiti u seriji “Stipe u gostima”, a iste je godine ostvario uloge u sljedećim televizijskim serijama: “Zauvijek susjedi”, “Bitange i princeze”, “Dobre namjere” i “Tužni bogataš”. Iduće je godine glumio u “Odmori se, zaslužio si”, “Sve će biti dobro”, “Zakon!” i u seriji “Moja 3 zida”, a ujedno je i svoj glas posudio u animiranom filmu “Čudovišta iz ormara”.

U seriji “Instruktor” glumio je Strikana 2010. godine, a već iduće godine počinje glumiti Stipu Odaka u seriji “Ruža vjetrova”. U filmu “Sonja i bik” Matavulj je 2012. godine glumio vlasnika restorana, iduće je godine glumio gradonačelnika Nikicu u filmu “Svećenikova djeca”, a iste je godine snimio i sinkronizaciju za animirani film “Čudovišta sa sveučilišta”.

Majora Kurtelu počeo je 2015. godine glumiti u televizijskoj seriji “Crno-bijeli svijet”, a iste je godine glumio i Miljana Zubovića Struju u filmu “Narodni heroj Ljiljan Vidić”.

Najveća postignuća

Matavulj je dobitnik Nagrade za najbolju mušku ulogu u predstavi “Nismo svi za raj”, u kojoj je utjelovio lik Krakuna na Festivalu Omišalj-Čavle.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*