Stipe Pletikosa

Stipe Pletikosa najpoznatiji je hrvatski nogometni golman. Rođen je 8.1.1979. godine u Splitu. Jedan je od rijetkih hrvatskih nogometaša koji je ostvario više od 100 nastupa za Hrvatsku reprezentaciju. Zbog svojih je vrhunskih obrana zaradio nadimak Splitska hobotnica, a navijači s tribina često su znali skandirati i Plete, Plete njemu u čast. Pletikosa je 2014. godine odlučio objesiti kopačke o klin te je na njegovo mjesto stigao Danijel Subašić.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne i srednje škole, posvetio se nogometu, ali je ipak našao vremena i za studiranje te je pohađao Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Ipak, posla je bilo previše pa je stavio studij na mirovanje, ali prije toga je redovito polagao ispite, pa čak i Anatomiju koja slovi za najteži ispit na tom fakultetu.

Privatni život

Pletikosa je od 2003. godine u braku s Angelom s kojom ima četvero djece. Najstariji Franko rođen je 2010. godine, a kćer Ela rođena je u rujnu 2013. Druga kćer Ruža došla je na svijet u svibnju 2015., a 2016. rodio im se još jedan sin.

Nakon što je Stipin otac obolio 2006. godine, Stipe se okrenuo vjeri i Bogu. Ispod dresa je nosio majicu s likom međugorske Majke Božje. Naglasio je kako je prije tog događaja bio okupiran materijalnim stvarima koje ga nikad nisu do kraja ispunile, ali je nakon okretanja vjeri spoznao pravu sreću i mir. I prije tog događaja često je razmatrao pitanja o smislu života i kako biti bolji, ali je odgovore, kako kaže, tražio na krivim mjestima – u knjigama o psihologiji uma. Kasnije je shvatio da je sve što treba dobio u Crkvi u koju odlazi redovno sa svojom suprugom i djecom.

Posao

1996. godine Pletikosa stiže u Hajduk gdje ga u postavu stavlja trener Ivan Buljan, a kasnije ga Ivan Katalinić postavlja na mjesto prvog vratara umjesto Tonča Gabrića. Zbog svojih je izuzetnih refleksa i koordinacije bio prozvan hobotnicom.

2003. godine prelazi s reprezentativnim kolegom Darijom Srnom u ukrajinski klub Šahtar Donjeck. Za razliku od Srne, on se u Šahtaru nije snašao najbolje pa odlazi u matični klub na posudbu u sezoni 2005./06.

Nakon toga 2007. prelazi u Spartak Moskvu te tamo ostvaruje iznimne uspjehe. Postao je prvi i najbolji vratar u ligi, ali i najbolji stranac i četvrti najkvalitetniji igrač na prvenstvu.

2010. odlazi na posudbu u engleski Tottenham Hotspur na godinu dana, a nakon toga odlazi u ruski prvoligaš Rostov gdje ostaje do 2015. Nakon Rostova, prelazi u španjolski Deportivo gdje je odigrao samo dvije utakmice te ujedno i zadnju u svojoj karijeri protiv najboljeg španjolskog kluba Real Madrida.

U Hrvatskoj reprezentaciji je prošao apsolutno sve uzraste, a počeo je igrati u A reprezentaciji 10.2.1999. Već je svojim debijem pokazao da može i mora biti prvi vratar Vatrenih. U svojoj je bogatoj karijeri skupio nastupe na zavidnih osam završnica velikih prvenstava.

U skupini U-19 nastupio je 1998. na Cipru na Europskom prvenstvu gdje sa svojom momčadi osvaja brončanu medalju. 1999. u grupi U-20 nastupa u Nigeriji na Svjetskom prvenstvu, a 2000. u Slovačkoj u U-21. Nakon toga odlazi na Svjetsko prvenstvo u Koreji i Japanu u kojem je Hrvatska završila treća u skupini iza Meksika i Italije te se nije plasirala dalje. 2006. opet brani kao prvi vratar u Njemačkoj na još jednom Svjetskom prvenstvu gdje je Hrvatska ponovno završila treća u skupini iza Brazila i Australije.

2008. na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj Hrvatska na krilima Pletikose završava prva u skupini pobjedom nad jakom i velikom momčadi Njemačke. U četvrtfinalu iz daljnjeg nas natjecanja izbacuje Turska na penale.

Želja za pobjedom i vrhunska kondicija kod Pletikose nisu jenjavale ni u Poljskoj i Ukrajini na Europskom prvenstvu 2012. godine, ali se Hrvatska ipak nije uspjela plasirati u završnicu kao ni u Brazilu na Svjetskom prvenstvu 2014. kad smo ponovno bili treći u skupini iza Brazila i Meksika.

17.7.2014. nakon poraza gdje se s razlogom očekivao prolazak Hrvatske u samu završnicu, Stipe najavljuje odlazak iz nacionalne vrste nakon punih 15 godina.

Najveća postignuća

2013. godine Klub navijača Uvijek vjerni odlučio je nagraditi Pletikosu nagradom Vatrena krila za najsrčanijeg reprezentativca.

Stipe Pletikosa postao je sinonim za hrvatskog vratara te je mnogo puta upravo zbog njegovih obrana Hrvatska pobjeđivala protiv velikih momčadi. Svojom skromnošću, borbenošću i zalaganjem za svoju momčad osvojio je srca publike i postao jedan od omiljenih članova naših Vatrenih.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*