Stanislav Femenić

Stanislav Femenić hrvatski je pjesnik i pripovjedač, ali i liječnik. Najveći dio svoga stvaralačkoga opusa posvetio je djeci i mladima. Njegove najpoznatije zbirke su “Idi pa vidi”, “Puž na ljetovanju” i brojne druge.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima. Visokoškolsko obrazovanje završio je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Privatni život

Stanislav Femenić rođen je 8.10.1924. godine u mjestu Careva Ćuprija u Bosni i Hercegovini, a preminuo je 24.10.2012. godine u 89. godini života u Zagrebu.

Do studija život je proveo u Vinkovcima. Književnik se nakon završenoga studija priključio antifašističkom pokretu.

Bio je u braku s Verom Femenić.

Posao

Po završenom studiju Femenić radi kao liječnik. No, istovremeno je svoje vrijeme odlučio posvetiti pisanju zbirki pjesama, pripovijetkama i slikovnicama za djecu i mlade.

Njegova prva zbirka pjesama izašla je 1968. godine pod nazivom “Puž na ljetovanju”. Ta humoristička poezija za mlade pokazala je u kojem smjeru književnik namjerava pisati svoja daljnja djela.

Važne su i njegove zbirke pjesama “Krijesnice” iz 1973. godine te “Trči, trči, Trčimir” objavljena 1979. godine.

Stanislav Femenić napisao je i priče poput “Tikve s nosom” 1979., “Dosjetljivi jedan” 1988. te “Ludi kamen” iz 1996. godine.

Književnik je objavio i brojne slikovnice, a neke od njih su: “Mali pekar”, “Veseli krojač”, “Mini u šumi”, “Veseli svirači”, “Ptičja ženidba”, “Gradski i poljski miš”, “Dobro jutro”, “Vidio sam”, “Žirafa priča”, “Brojalica”…

Njegova najpoznatija zbirka je “Idi pa vidi” od koje je napravljena i slikovnica, ali je redovno djelo na popisu lektire za osnovnu školu.

Stanislav Femenić sudjelovao je na brojnim festivalima kao organizator, ali i sudionik te na dječjim literarnim natjecanjima.

Uređivao je i poneke časopise za djecu i mlade te je jedno vrijeme preuzeo rubriku Rezervirano za djevojčice u dječjem časopisu “Lastan”

Najveća postignuća

Stanislav Femenić jedan je od najboljih hrvatskih književnika za djecu i mlade. Njegova djela su dio popisa lektira te se nalaze u školskim udžbenicima.

Brojni časopisi su isticali neke od njegovih zbirki kao djela koja posebno preporučuju da djeca pročitaju.

Godine 2006. njegovo djelo “Pssst….” stavljeno je na Top listu najkvalitetnijih slikovnica i knjiga za djecu, mladež i roditelje objavljenih u 2006. godini. Ta Top lista bila je preporuka hrvatskih knjižničara.

Godinu dana kasnije, točnije 2007. književnik je bio počasni pisac Festivala knjige te mu je dodijeljena i plaketa Festivala.

Brojne njegove pjesme su i uglazbljene, a to su napravili neki od najboljih hrvatskih skladatelja poput Davora Bobića.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*