Slavica Knežević

Slavica Knežević poznata je hrvatska glumica koja je ostvarila brojne filmske, kazališne i televizijske uloge. Gledatelji je rado pamte po ulozi Đurđe Hrković u humorističnoj seriji “Bibin svijet”, kao i po ulozi Sonje Vragec u popularnim “Smogovcima”. Osim u spomenutim serijama, glumila je i u brojnim drugima, kao i u filmovima poput “ZG80”, “Ti mene nosiš”, “Snivaj zlato moje” i “Prva dama Dubrave”.

Obrazovanje

U Zagrebu je Slavica završila osnovnoškolsko obrazovanje i gimnaziju te je potom upisala Akademiju dramskih umjetnosti. Uz to, dvije je godine studirala na Elektrotehničkom fakultetu.

Privatni život

Slavica je rođena u Gračacu 17.8.1955. godine. S dvanaest se godina preselila u Zagreb gdje je nastavila osnovnoškolsko obrazovanje.

2006. godine prolazila je kroz vrlo teško životno razdoblje kada joj je dijagnosticiran tumor na hipofizi.

Bila je u braku s Markom Torjancem. Par se vjenčao 1990. godine, no razveli su se devet godina kasnije. Roditelji su sina jedinca Jana Torjanca, na kojeg su izrazito ponosni jer je na Pravnom fakultetu diplomirao kao najbolji u svojoj grupi.

Posao

Svoju je prvu televizijsku ulogu ostvarila 1964. godine kada je glumila u seriji “Kod sudije za prekršaje”, a sljedeću je ulogu ostvarila u filmu “Michelangelo Buonarotii” 1977. godine.

Sonju Vragec počela je glumiti 1982. godine u popularnoj seriji “Smogovci”, a iduće je godine ostvarila ulogu seksologinje u filmu “S.P.U.K.”. Te godine ujedno postaje i članica kazališnog ansambla Gavella.

1986. godine glumila je u filmovima “Kako preživjeti do prvog” i “Unutarnje rezerve”, a ostvarila je ulogu i u seriji “Putovanje u Vučjak”, u kojoj je glumila Šubretu.

U filmovima “Trevenka” i “Dirty Dozen: The Deadly Mission” glumila je 1987. godine, a iduće je godine ostvarila ulogu i u “The Dirty Dozen: The Fatal Mission”.

1990. godine Slavica je glumila u filmovima “Lude gljive” i “Fatal Sky”, kao i u seriji “Neuništivi”.

U filmovima “Mrtva točka” i “Olovna pričest” ostvarila je ulogu 1995. godine, a 2002. godine glumila je u filmu “Generalov carski osmijeh” te u seriji “Hlapićeve nove zgode”, u kojoj je utjelovila lik Brunhilde.

Gostioničarku je 2004. godine glumila u filmu “Žena mušketir”, a iste je godine glumila i Slavka u “Pusher II”. U “Pusheru III” iduće je godine glumila Derikonju, kao i Barbaru Škeblin u filmu “Snivaj zlato moje”.

U televizijskoj seriji “Bumerang” 2006. godine glumila je Josipu Žiljak, a iste godine počinje glumiti Đurđu Hrković u humorističnoj seriji “Bibin svijet”. 2008. godine glumila je gospođu Novak u filmu “Nije kraj”, gospođu Remetin u seriji “Tužni bogataš” te Svetlanu u “Bitangama i princezama”. Ulogu Sonje Lagerfeld ostvarila je iduće godine u seriji “Stipe u gostima”, 2011. godine glumila je tetu Slave u filmu “Prva dama Dubrave”, a 2012. ravnateljicu u filmu “Zabranjeno snimanje”.

2015. godine ostvarila je uloge u serijama “Da sam ja netko” i “Nemoj nikome reći”, kao i u filmovima “Ti mene nosiš”, “Zagrebačke priče vol.3” i “Narodni heroj Ljiljan Vidić”. Sljedeće godine glumila je stariju gospođu u filmu “ZG80”.

Ostvarila je i nekoliko sinkronizacija. Tako je svoj glas posudila Vještici u animiranom filmu “Hrabra Merida”, Tini u “Malim letećim medvjedićima”, Hedvigi u “Maloj sireni”, ponovno Vještici u “Čarobnjaku iz Oza”, Lidiji u “Bubimiru” i drugima.

U Gavelli je ostvarila brojne kazališne uloge, a neke od predstava u kojima je glumila su: “Kralj Rikard III”, “Ptičice”, “Ivanov”, “Tango”, “Revizor”, “Crne oči”, “Dundo Maroje”, “Od jutra do ponoći”, “Osam lakih komada”, “Figaro se rastavlja”, “Gospoda Glembajevi”, “Djeca sunca”, “Kakvu me hoćeš”, “Važno je zvati se Ernest”, “Zimska priča”, “Umišljeni bolesnik”, “San ivanjske noći”, “Zemlja” i brojne druge.

Najveća postignuća

2011. godine Slavica Knežević i njezin kolega Darko Milas proglašeni su najboljim glumcima u teatru Gavella. Nagrade su im uručene na zatvaranju festivala “Gavella i Europlakat Fair”, a nagrađeni su za uloge u predstavi “Crne oči” koji je režirao Dražen Ferenčina.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*