Šime Lučin

Šime Lučin hrvatski je političar, diplomirani politolog, ministar unutarnjih poslova u vladi Ivice Račana te saborski zastupnik i član SDP-a. Rođen je u Trogiru 4. studenog 1958. godine.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne škole, Šime Lučin je upisao gimnaziju Ćiro Gamulin u Trogiru u kojoj je maturirao u prvoj generaciji. Nakon mature, odlazi u Zagreb gdje je upisao Fakultet političkih znanosti. U početku je planirao postati novinar, ali brzo se predomislio jer se rano počeo baviti politikom.

Privatni život

Obitelj Šime Lučina potječe s otoka Drvenik Mali. Njegov otac Točni radio je u škveru u Trogiru dok je majka radila u domu za starije i nemoćne.

Šime je proveo lijepo i sretno djetinjstvo na moru. Kao mali više od svega volio je uzeti očevu brodicu i isploviti na more. Kako je odrastao tako se sve više bavio surfanjem te je redovito surfao na dasci. Nakon što je položio vozački ispit, volio je voziti vespu, a kasnije i starog “Fiću” i “Bubu”.

1977. godine preselio se u Zagreb kada je upisao Fakultet političkih znanosti. U Zagrebu je živio kao podstanar te je i sam zarađivao za život radeći razne poslove preko student servisa.

Kada je diplomirao, vratio se u rodni grad. Sa sobom je poveo i suprugu Zdenku te malenog sina Tončija. Kada su se vratili u Trogir, živjeli su kao podstanari. Uskoro, obitelj se proširila. Šimina supruga Zdenka rodila je kćer Nikoletu.

Šimin sin Tonči vlasnik je odvjetničkog ureda u Zagrebu, a kćer Nikoleta radi kao mlađa savjetnica u tvrtki Madison Consulting.

2003. godine, Šime je u 44-oj godini i prvi puta posao djed. Šimin sin Tonči i njegova supruga Marta dobili su sina Šimu koji je dobio ime prema djedu.

Šimin sin Tonči također se bavi politkom. Tonči je i član SDP-a čiji je i bivši aktivist u Forumu mladih i predsjednik SDP-ova Nadzornog odbora te je najmlađi vijećnik Gradske skupštine Trogira.

Posao

Šime Lučin rano se osamostalio i počeo raditi. Još za vrijeme studija u Zagrebu radio je razne poslove, a između ostalog bio je i kondukter u tramvaju. Nakon studija vratio se u rodni grad Trogir gdje se zaposlio. Radio je u Općinskom komitetu Saveza komunista Hrvatske kao politički djelatnik. No, nakon što su nastupile demokratske promjene, Šime je ostao bez posla. Otada je više od dvije godine radio preko honorarnog ugovora u više srednjih škola.

1989. godine postao je predsjednik SKH-SDP-a u Trogiru, a 1992. godine radio kao koordinator koji organizira SDP u Dalmaciji.

1990. godine postaje potpredsjednik SDP-a. Nakon toga njegova politička karijera je u stalnom usponu. Uskoro odlazi u Zagreb i odvaja se od obitelji. Potpredsjednik SDP-a ostao je do 2001. godine. Zahvaljujući njegovom angažmanu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, SDP je 1998. godine dobila svog prvog župana. Uz to, utjecao je i na odlične izborne rezultate za lokalnu samoupravu na Visu i u Trogiru.

1999. godine postao je gradonačelnik Trogira.

2000. godine na parlamentarnim izborima nositelj je liste HSLS-a i SDP-a za 9. i ujedno najveću izbornu jedinicu u Hrvatskoj. U vrijeme izbora isticao je kako bi volio završiti posao koji je započeo u Trogiru.

Ipak, 27. siječnja 2000. godine izabran je za ministra unutarnjih poslova u vladi Ivice Račana. Na toj funkciji ostao je do 23. prosinca 2003. godine. Govorio je da mu je najteže bilo kada je morao napustiti svoj posao gradonačelnika Trogira kada je prihvatio dužnost ministra unutarnjih poslova.

2000. godine bio je član Državnog povjerenstva za vojna odlikovanja, a 2001. godine predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 10. obljetnice prve redarstvene akcije Plitvice 1991.

2002. godine bio je član Predsjedništva SDP-a, a od 2004. do 2007. godine obnašao je funkciju potpredsjednika Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Nadalje, 2008. godine član je Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Saborskog odbora pomorstvo, promet i veze. Član je Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

2003. godine postao je saborski zastupnik SDP-a, a na toj funkciji je i danas.

Šime Lučin aktivno se zalaže za ravnopravnost spolova i sudjeluje na Gay-Prideovima. Začetnik je Zakona o registriranom partnerstvu, a zalaže se i za dekriminalizaciju lakih droga.

Osnova je Udrugu “Protagora” koja se bavi zaštitom prava ireligioznih osoba i promiče ireligiozno poimanja svijeta.

Najveća postignuća

Najveća postignuća Šime Lučina je njegova funkcija gradonačelnika Trogira na kojoj je bio od 1999. godine te funkcija ministra unutarnjih poslova u Vladi Ivice Račana na kojoj je ostao od 27. siječnja 1999. pa sve do 23. prosinca 2003. godine.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*