Šime Fantela

Šime Fantela uspješni je hrvatski profesionalni jedriličar, svjetski i europski jedriličarski prvak te osvajatelj olimpijskog zlata. S Igorom Marenićem osvojio je većinu svjetskih jedriličarskih naslova i medalja, a njih dvojica su uz to prvi Hrvati koji su osvojili zlato na ISAF jedriličarskom svjetskom natjecanju. Šime Fantela rođen je u Zadru 1986. godine.

Obrazovanje

Šime Fantela osnovnu školu završio je u Zadru, gdje je nakon nje upisao i gimnaziju “Vladimir Nazor”. Nakon mature, u Zagrebu je upisao Ekonomski fakultet. Na Ekonomiji je diplomirao 2010. godine.

Privatni život

Šime Fantela rođen je 1986. godine u Zadru. Njegov otac, Edo Fantela, također je bio poznati i uspješan jedriličar. Šime ima i mlađeg brata Mihovila, koji se također bavi jedrenjem, ali u klasi optimist. Fantela je počeo jedriti sa samo šest godina i to također u klasi optimist. Kao sedmogodišnjak počeo je trenirati i gimnastiku, a njome se bavio do 13. godine. Neko vrijeme trenirao je i vaterpolo te nogomet.

Ipak, unatoč svim tim aktivnostima, još kao junior počeo je jedriti, prebacivši se u klasu 470 s Igorom Marenićem. S 15. godina Marenić se preselio s rodnog Cresa u Zadar. U Zadru je počeo živjeti s Fantelom i njegovom obitelji, kako bi njih dvojica mogli više i bolje zajednički trenirati, a sve pod palicom Šimina oca. Šime i Igor ne samo da su išli zajedno u srednju školu, pohađajući isti razred, već su i na fakultetu zajedno stanovali u istoj sobi, u studentskom domu. Nakon diplome opet su zajedno počeli živjeti u kući Fantelinih u Zadru. Nije ni čudo da sam Šime kaže kako su on i Igor poput braće.

2000. godine Edo Fantela odveo je tada mladog Šimu u Rio de Janeiro, koje će nakon 16. godina postati mjesto njegovog sportskog vrhunca. Šime Fantela je natječući se u jedrenju, proputovao cijeli svijet. Putovanja su mu velika strast, pogotovo ona po egzotičnim ili pomalo divljim zemljama.

Osim sporta, koji je postao njegova profesija, Fantela je zaljubljenik u planinarenje, što je postalo njegov glavni hobi. Sa svojim prijateljima i obitelji u slobodno vrijeme planinari Velebitom, što je započeo još kao jedanaestogodišnjak. Šime Fantela naveo je da uz sve to jako voli čitanje. Preferira putopise i biografije, te knjige iz psihologije. Ponekad voli i surfati.

Fantela je od fakultetskih dana u vezi sa svojom djevojkom Višnjom, koja je profesorica biologije i kemija.

Posao

Šime Fantela počeo je jedriti još i prije nego je krenuo u školu. Zato ne čudi da je rano krenuo i na natjecanja. Šime je najprije bio član JK Uskok, te je pod tim klubom počeo jedriti za hrvatsku reprezentaciju, već 1998. godine. Iste godine je na svjetskom prvenstvu kadeta osvojio brončanu medalju, a dvije godine kasnije i srebrnu. Vrlo brzo je iz klase optimist, prešao u klasu 470, gdje je počeo voziti s Igorom Marenićem. Obojica su tada prešli u JK Sv. Krševan. Dvojac je jedrio na gotovo svim relevantnim jedriličarskim natjecanjima, od Svjetskog juniorskog prvenstva, Europskog juniorskog prvenstva, preko Ljetne Univerzijade i Mediteranskih igara, pa sve do natjecanja na Europskim i Svjetskim prvenstvima, te kao kruna uspjeha, na Olimpijskim igrama.

Najveća postignuća

Već na svojim prvim natjecanjima Šime Fantela počeo je osvajati medalje. Među njima najistaknutije su najprije one prve dvije. Prvu je, brončanu, 1998. osvojio na Kadetskom svjetskom prvenstvu, a druga je bila srebro na istom natjecanju sljedeće godine.

Fantela i Marenić su u klasi 470 u tri navrata bili svjetski juniorski prvaci i to 2003., 2005. i 2007. godine. Godine 2004. na istom su prvenstvu bili brončani, a 2006. srebrni. 2005. godine, na Ljetnoj Univerzijadi, dvojac je osvojio zlato, a na prvim Mediteranskim igrama na kojima su sudjelovali, godine 2009., bili su na četvrtom mjestu.

2006. godine dvojac se počeo natjecati u seniorskoj klasi. Na Svjetskom prvenstvu su te godine završili peti, a godinu kasnije šesti, što ih je plasiralo na Olimpijske igre 2008. Tako je dvojac Fantela-Marinić bio tek četvrta hrvatska jedriličarska ekipa koja se kvalificirala za Olimpijske igre u klasi 470. Na tim Olimpijskim igrama osvojili su 8. mjesto, što je bilo jedno mjesto više od dotadašnjeg najboljeg rezultata Hrvatske na Olimpijskim igrama u njihovoj klasi.

2009. osvojili su zlato na Europskom prvenstvu i tako postali prvi europski prvaci iz Hrvatske još od 1978. godine. Iste godine su na Mediteranskim igrama osvojili srebro.

2010. godine su na svjetskom prvenstvu bili srebrni, a na Europskom prvenstvu tek šesti, ali su zato sljedeće godine na istom prvenstvu osvojili zlato. Iste godine plasirali su se na Olimpijske igre 2012. godine, gdje su završili na 6. mjestu. 2014. i 2015. godine na svjetskom prvenstvu osvojili su srebro, a 2016. zlato. Ipak, najveće dostignuće dogodilo se u Rio de Janeiru, gdje su Fantela i Marenić 2016. godine na Olimpijskim igrama osvojili zlatnu medalju. Nagrada je bila utoliko veća jer ih je tada trenirao upravo Šimin otac, Edo Fantela.

Šime Fantela je za svoje sportske uspjehe 1998. godine dobio Nagradu grada Zadra, a 2014. godine prestižnu nagradu za sport “Franjo Bučar”.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*