Saša Lončar

Saša Lončar je direktor i vlasnik tvrtke HG Spot Informatika, koja je napravila prvi hrvatski smartphone, te prvi hrvatski 3D printer. Uz to se bavi i proizvodnjom i prodajom e-cigareta i tekućina, a 2011. godine je ušao u posao s hidroelektranama.

Privatni život

U braku je s Vedranom Lončar koja je nekada bila direktorica marketinga u HG Spotu.

Posao

Lončar je s Hrvojem Prpićem krenuo u stvaranje HG Spota u razdoblju enormnog porasta prodaje osobnih računala. Prpić i on su u garaži u Novom Zagrebu počeli prodavati uvozne komponente računala i računala koja su sklapali sami od komponenti pristupačne cijene. Nije se radilo o posebno dobrim računalima, ali mnogi su ih tada po prvi put kupovali i bili su oduševljeni novim i nepoznatim.

Prpić je 2007. godine prodao svoj udio i napustio tvrtku dok su cijene na domaćem dioničkom tržištu bile visoke, a Lončar je ostao u tvrtki s novim vlasnicima koji nisu bili previše talentirani za posao. Tvrtka je bez obzira na nekoliko neuspješnih pokušaja restrukturiranja i mučnih dogovora s bankarima 2011. godine otišla u stečaj.

2013. godine je kupio trgovinu, dugove i pravo na korištenje imena HG Spot za 451.000 kuna. Transakcija je obavljena preko tvrtke čija je vlasnica njegova supruga, a nakon preuzimanja HG Spota Lončar je u srpnju iste godine u prodaju pustio prvi hrvatski smartphone.

Riječ je o pametnom telefonu Forcebook UltraPhone 40, a prodavao se po cijeni od 499 kuna. Lansiranjem jeftinog smartphonea želio je zauzeti tržišni segment koji nije zanimljiv globalnim proizvođačima. Nakon toga su proizveli i UltraPhone 43, UltraPhone 53 i UltraPhone 53-V2, a prodavali su i Forcebook tablete za koje kaže da su s tabletima hrvatskih brendova Vivax i H18 2014. godine držali gotovo 20 posto tržišnog udjela te bili prodavaniji od iPada.

Lončar se 2015. godine odlučio povući iz tog segmenta poslovanja i prestao je s izbacivanjem novih modela Forcebooka na tržište. Tvrdio je da su se Forcebook mobilni telefoni prodavali odlično, te da je iPhone jedini drugi proizvod s kojim se mogao uspoređivati po prodaji. Osim pametnog telefona, njegova tvrtka je proizvela i prvi hrvatski 3D printer Forcebook UltraPrint 3D. Sva istraživanja, testiranja, razvojne faze i dizajn i kontrola kvalitete su provedeni u Hrvatskoj, a hardver uređaja su proizveli u suradnji s partnerima iz Kine.

U vlasništvu Saše Lončara je i prvi hrvatski brend e-tekućina i e-cigareta Wirginia White. Zbog nepostojanja zakona i jasnih pravila ti proizvodi su se nekoliko godina proizvodili u Kini, a u ožujku 2016. godine je najavio premještanje proizvodnje u Hrvatsku. Kao razlog za premještanje Lončar je naveo to da Kinu više ne smatra obećanom zemljom za proizvodnju, dok im je proizvodnja u Hrvatskoj potrebna jer su htjeli izvoziti na područje Europske unije, osobito u Veliku Britaniju gdje e-cigarete koristi 10 posto pušača.

Uključen je i u posao s hidroelektranama. Nakon tri godine birokratskih zavrzlama, destimulirajućih potpora i propalih sastanaka s lokalnim političarima 2011. godine je uložio šest milijuna eura u izgradnju pet hidroelektrana u Srbiji.

Kaže da je prema njegovom iskustvu u Hrvatskoj iz niza razloga teško ili skoro nemoguće graditi elektrane na alternativne izvore energije. Jedan od razloga je taj da lokalne samouprave nisu za to zainteresirane, a država cijeli proces nepotrebno birokratizira i dijeli poticaje koje je u praksi nemoguće dobiti pa se on na savjet poslovnih partnera odlučio hidroelektrane graditi u Srbiji.

Najveća postignuća

Lončar je preuzeo HG Spot u trenutku kad su svi digli ruke od njega. Tri godine nakon preuzimanja tvrtka je godinu završila s ukupnim prihodom od 95 milijuna kuna. Otvoreno je sedam poslovnica, po dvije u Zagrebu i Splitu i po jedna u Osijeku, Vinkovcima i Rijeci.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*