Saša Cvetojević

Saša Cvetojević uspješan je hrvatski poduzetnik. Vlasnik je nekoliko tvrtki, a investitor u još mnogima. Najpoznatije su njegove tvrtke Insako d.o.o., prva tvrtka koju je osnovao, a koja se bavi distribucijom robe, te tvrtka Tibia, koja se bavi zdravstvenim sektorom. Saša Cvetojević prvu je tvrtku osnovao sa samo 18. godina, te je i dalje jedan od mlađih hrvatskih milijunaša, a svoj novac najčešće investira u dobre ideje ili tvrtke.

Obrazovanje

Saša Cvetojević diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga upisao je poslijediplomski studij menadžmenta u zdravstvu na Medicinskom fakultetu, također u Zagrebu. Uz fakultetsko obrazovanje, Saša Cvetojević završio je i nekoliko trening-programa. 2003. godine završio je program Pregovaranjem do uspjeha, a 2004. godine program menadžmenta ljudskim potencijalima na Mediteranskom Institutu Managementa.
2006. godine završio je i program na Akademiji za politički razvoj te ljetnu školu na političkim studijima u Strasbourgu.

Privatni život

Saša Cvetojević odrastao je u Zagrebu, a otac mu je radio u Njemačkoj. Već je kao dijete Saša imao smisla za zaradu i posao. Kao trinaestogodišnjak prvi put je vidio osobno računalo ZX Spectrum i odlučio raditi što može kako bi zaradio i kupio si ga. Ovdje se počeo graditi njegov poslovni plan kojeg se pridržavao do danas – radom i odricanjem do poslovnog uspjeha. Mali Saša tada je radio čega god se mogao dosjetiti, a što je donosilo novac – skupljao je boce i stari papir, a onda počeo i cijepati drva za novac. Jednom kada je vlastitim trudom uspio sebi nabaviti željeno računalo, shvatio je da će drugi biti voljni platiti da i njima nabavi kompjutere ili programe. Tako je krenuo njegov prvi, dječji posao. Nastavio je presnimavati i preprodavati kompjuterske programe i kroz srednju školu, pa kaže da je čak morao objašnjavati roditeljima odakle mu toliki novac i uvjeriti ih da se ne bavi kriminalnim radnjama, poput preprodaje droge ili oružja.

Prvu pravu tvrtku, Saša Cvetojević osnovao je sa samo 18. godina, odmah nakon što je završio vojsku i prije nego je krenuo na fakultet. Zaposleni u toj tvrtki bili su on i njegov prijatelj, koji i danas radi u tvrtki. Momci su preprodavali konzole za video-igre, flipere i poker-aparate, a svaki od njih bi prije prodaje iskušali. Radili su predano po cijele dane i noći, što im je počelo donositi zaradu. Tako im se trud isplatio, pa čak i kada je počeo rat, njihova tvrtka nije propala – samo su prenamijenili sadržaj njene distribucije. Tako je nastalo njihovo poslovno carstvo i prvi milijuni.

Saša Cvetojević je oženjen i blizak sa svojom obitelji. S majkom je osnovao svoju drugu tvrtku, Farmako, tada privatnu ljekarnu, nagovorivši majku da da otkaz na dobro plaćenom poslu i dođe raditi za njega. Majka je imala dovoljno povjerenja u njega da je i pristala.

Posao

Prvi posao Saše Cvetojevića, ako ne računamo one za vrijeme škole, bio je u njegovoj vlastitoj tvrtki Insako d.o.o. koju je osnovao 1989. godine. Tvrtka je krenula s dvojicom zaposlenih, a danas je tvrtka srednje veličine koja još uvijek odlično posluje.

Cvetojević je osnovao i Zdravstvenu ustanovu Ljekarne Farmako, koju je 2008. godine prodao Atlantic Grupi. Tada je postao zamjenik predsjednika Upravnog vijeća zdravstvene ustanove Farmacije, koja je također članica Atlantic Grupe. Osnovao je zatim zdravstvenu ustanovu Tibia, koja se bavi rehabilitacijom i kućnom njegom, a posluje i danas.

Cvetojević je od 2004. do 2007. godine bio koordinator Povjerenstva za zdravstveni i mirovinski sustav u hrvatskoj Vladi, te član Upravnog vijeća HZZO-a od 2001. do 2012. godine.

Najveća postignuća

2014. godine Cvetojević je osvojio Grand PRix kao komunikator godine, po izboru Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Osim dvije tvrtke kojima je osnivač i vlasnik (ili suvlasnik), Cvetojević je uložio u veliki broj tvrtki, među kojima su i Mobilna informatika d.o.o., Entrio tehnologije d.o.o., Hipersfera d.o.o. i mnoge druge. Kao član Upravnog odbora CRANE, Cvetojević je vrlo uspješan investitor, a uložio je novac u najveći broj projekata u Hrvatskoj te sudjelovao na mnogim međunarodnim investicijskim kongresima.

Cvetojević je i osnivač prvog zagrebačkog inkubatora, ZIP-a.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*