Sanja Polak

Sanja Polak je hrvatska spisateljica za djecu, urednica i učiteljica. Proglašena je za jednu od najčitanijih i najprodavanijih hrvatskih književnica. Rođena je 5.11.1968. godine u Zagrebu. Kao urednica dječjeg časopisa, spisateljica za djecu i učiteljica često gostuje u emisijama Hrvatskog radija i televizije, na tribinama i stručnim skupovima te na književnim susretima diljem Hrvatske. Članica je Društva hrvatskih književnika, Društva dječjih pisaca, Matice hrvatske, Hrvatskog čitateljskog društva, Hrvatskog društva istraživanja dječje književnosti te koautorica nekoliko udžbenika.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu je završila u Zagrebu gdje je 1990. godine i diplomirala na Učiteljskoj akademiji i stekla zvanje učiteljice razredne nastave. 2005. godine stječe zvanje diplomirane učiteljice razredne nastave s pojačanim predmetom hrvatskoga jezika.

Privatni život

Kao djevojčica je imala poteškoće u čitanju, čitala je jako sporo i uz mnogo grešaka pa joj iz tog razloga ono nije bilo omiljena aktivnost. Glumila je i plesala u Zagrebačkom kazalištu mladih, a tek krajem sedmog razreda se zaljubila u čitanje. Najdraži su joj bili romani Mate Lovraka koje je čitala s bakom. I danas najviše voli čitati dječje klasike poput “Emila i detektiva” i “Šegrta Hlapića” te smatra da bi se odrasli osjećali puno bolje kad bi više čitali knjige za djecu.

Sanja sa suprugom Zoranom i kćerima Paulinom i Petrom živi u Zagrebu. Za životni poziv, starija kći Paulina opredijelila se za kroatistiku, a mlađa Petra za psihologiju.

Posao

Od 1991. godine počinje raditi u osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Zagrebu, a osim s učenicima, radila je i kao učitelj mentor, predajući i osposobljavajući studente Učiteljske akademije za izvođenje individualnih i javnih predavanja u okviru razredne nastave. Tijekom rada je sudjelovala na velikom broju znanstvenih i stručnih seminara i vodila je dramsku i novinarsku grupu.

1995. godine se počinje baviti spisateljskim radom i postaje urednica časopisa “Prvi izbor” kojeg je osnovala s kolegom Darkom Cindrićem. Časopis joj je donio prijateljstvo s književnicom Sanjom Pilić koja je radila intervjue i fotografirala za “Prvi izbor”. Prijateljstvo je započelo prije skoro dvadeset godina kada je Polak pozvala Pilić da napiše priču za časopis. Razmišljale su da jednom, kad nađu vremena za to, zajedno napišu knjigu i iz šale ju objave pod imenom Sanja Pilić Polak

Njezine priče za djecu objavljivane su u časopisima za učenike nižih razreda osnovne škole “Radost”, “Smib” i “Prvi izbor”. Objavila je nekoliko knjiga za djecu: “Dnevnik Pauline P.”, “Drugi dnevnik Pauline P.”, “Mali Jan ima plan”, “Petrica pričalica”, “Mala Ema straha nema”, “Dnevnik dobrih anđela”, “Gorski dnevnik Pauline P.”, “Morski dnevnik Pauline P.”, “Skijaški dnevnik Pauline P.”

Književni lik Paulina P. je nastao nekoliko mjeseci nakon rođenja njezine najstarije kćeri Pauline Polak. Na prijedlog jednog kolege i prijatelja Sanja počinje pisati dnevničke zapise jedne djevojčice, a isti kolega je predložio da se kolumna zove “Dnevnik Pauline P.” I književni lik Petrica Pričalica ime je dobio po Sanjinoj drugoj kćeri Petri.

Svakodnevno je okružena djecom i želja joj je da imaju pristupačnu literaturu uz koju će zavoljeti čitanje. Nakon svakog pisanja pročita napisano, a tijekom čitanja poistovjećuje se s djecom i sve ono dosadno, zamorno i nerazumljivo izbaci iz teksta. Zalaže se za razvoj čitalačkih navika i promicanje čitanja kod učenika mlađe školske dobi, a kao urednica dugi niz godina surađuje s brojnim književnicima i ilustratorima za djecu te učenicima nastoji pružiti najbolja literarna i književna djela primjerena njihovoj dobi.

Osim priča i knjiga za djecu napisala je i veliki broj scenarija za dječje emisije Hrvatskog radija i za emisije Dječjeg i obrazovnog programa Hrvatske televizije te nekoliko čitanki i udžbenika za hrvatski jezik i matematiku.

Najveća postignuća

Sanja je za roman “Drugi dnevnik Pauline P.” 2004. godine dobila nagradu “Mato Lovrak” za najbolji roman za mlade napisan na hrvatskom jeziku. 2006. godine zbirka pripovjedaka “Petrica Pričalica” nominirana je za međunarodnu nagradu “Mali Princ”.

Roman “Morski dnevnik Pauline P.” donio joj je Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez i nominaciju za nagradu “Mali princ”, a 2016. godine je primila diplomu Časne liste Međunarodnog vijeća za dječju knjigu (IBBY).

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*