Sandro Sukno

Sandro Sukno poznati je hrvatski vaterpolist koji je 2017. godine proglašen, po treći put u svojoj sportskoj karijeri, najboljim hrvatskim vaterpolistom. Prema izboru portala Total Waterpolo, ovaj kapetan hrvatske vaterpolske reprezentacije, proglašen je najboljim svjetskim vaterpolistom.

Privatni život

Rođen je u Dubrovniku 30.6.1990. godine. Njegov otac, Goran Sukno, bio je poznati hrvatski vaterpolist, osvajač olimpijskog zlata 1984. godine u Los Angelesu. Sandro ima i brata Ivana, koji je, također vaterpolist.

U rujnu 2016. godine uplovio je u bračnu luku s dugogodišnjom zaručnicom Paolom Radibratović s kojom je bio u vezi još od srednjoškolskih dana. Vjenčali su se u Dubrovniku, u Dominikanskoj crkvi, a ubrzo su dobili kćer Noru.

Tijekom 2017. godine zbog zdravstvenih problema, točnije, problema sa srcem, bio je prisiljen prestati s treninzima i natjecanjima. U isto vrijeme, kada su u talijanskom klubu u kojemu je do tada igrao, Pro Reccu, saznali da Sukno ima problema sa srcem, prekinuli su mu ugovor.

Već iduće godine operiran je u Sjedinjenim Američkim Državama, u Klinici Cleveland, gdje je izvršen operativni zahvat na srcu, kao i operativno liječenje. Nakon što je sve proteklo u najboljem mogućem redu, hrvatski se vaterpolist vratio kući i dobro oporavljao.

Klub u kojemu je prije igrao, talijanski Pro Recco, ponudio mu je posao pomoćnog trenera, no Sukno je ovu ponudu odbio.

Posao

Svoju vaterpolsku karijeru Sukno je započeo u klubu VK Jug u rodnom Dubrovniku.

2008. godine Sandro je prvi puta nastupao s Hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom na Europskom prvenstvu u Malagi.

2009. godine na natjecanju u Podgorici osvojio je srebrnu medalju, a iste godine na Svjetskom prvenstvu u Rimu osvojio je broncu. Iduće je godine održano Europsko prvenstvo u Zagrebu na kojemu je Hrvatska osvojila zlatnu medalju, a 2011. godine u Šangaju, na Svjetskom prvenstvu, broncu.

Od 2011. do 2012. godine Sukno je igrao u klubu Pro Recco u Italiji, a potom prelazi u Rijeku u VK „Primorje“.

Veliku, zlatnu medalju, Hrvatska je osvojila 2012. godine na Olimpijskim igrama održanim u Londonu, a 2013. godine brončanu na Svjetskom prvenstvu održanom u Barceloni. Iste godine, na Mediteranskim igrama održanim u Mersinu, osvojila je zlato.
2015. godine ponovo počinje igrati u talijanskom Pro Reccu.

Sukno se posebno istaknuo 2015. godine na kvalifikacijama Svjetske lige u Budvi kada je Hrvatska igrala protiv Crne Gore. Tada je zabio gol sa zvukom sirene čime je Hrvatska pobijedila rezultatom 12:11.

Sukno je te godine igrao u Kazanju kada je Hrvatska na Svjetskom prvenstvu osvojila srebro, ali i 2016. godine u Rio de Janeiru, na Olimpijskim igrama, kada je Hrvatska osvojila drugo mjesto.

U Budimpešti, 2017. godine na Svjetskom prvenstvu, Sukno je igrao s reprezentacijom kada su osvojili prvo mjesto.

Najveća postignuća

2013. godine proglašen je najboljim strijelcem s Crnogorcem Aleksandrom Ivovićem, Svjetskog prvenstva održanom u Barceloni, kada je Hrvatska osvojila broncu. Sukno je tada postigao 20 pogodaka.

U sezoni 2014./2015. proglašen je najboljim strijelcem, a time je izabran i za najboljeg igrača Jadranske lige, a potom je, u sezoni 2016./2017. od strane struke i novinara proglašen najboljim igračem svijeta.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*