Sandra Švaljek

Sandra Švaljek hrvatska je političarka i ekonomistica. U središte zanimanja došla je kada je 2014. godine preuzela vodstvo Grada Zagreba nakon što je gradonačelnik Milan Bandić otišao u pritvor. Švaljek se 2016. godine i sama kandidirala za gradonačelnicu Zagreba na lokalnim izborima 2017. godine. Sandra Švaljek rođena je u Krapini 1970. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu Sandra je završila u Krapini i nakon toga upisala srednju školu, u kojoj su glavni predmeti bili iz kulture i umjetnosti. Majka je u Sandri probudila ljubav prema književnosti, ali je ona na kraju ipak izabrala ekonomiju za svoju karijeru. Na studij je otišla u Zagreb, gdje je 1988. godine upisala Ekonomski fakultet. Na istom fakultetu je diplomirala i to s odličnim uspjehom i dekanovom nagradom, a zatim i magistrirala te doktorirala. Doktorska disertacija bila joj je o fiskalnim deficitima i javnom dugu.

Privatni život

Sandra Švaljek rođena je 1970. godine u Krapini. Otac joj je bio ekonomist, a majka profesorica hrvatskog i njemačkog jezika. Sandra ima i sestru Romanu koja je danas ginekologinja. Otac i majka usmjerili su Sandru na njenu profesiju. Iako je velika ljubiteljica književnosti, ipak se odlučila za ekonomiju. Sandra je bila dobra s brojevima, a još više s logikom i praktičnošću ekonomije.

Sandra je odrastala na zagorskim bregima i voljela je zagorsku kulturu i kajkavske pjesme. Ipak, s nestrpljenjem je otišla na studij u Zagreb. Privlačilo ju je kozmopolitizam i moderan duh metropole kojoj je mnogo godina kasnije postala i zamjenicom gradonačelnika.

Sandra Švalek udana je za Nenada Kukić, također magistra ekonomije, koji je široj javnosti postao poznat nakon što ga je Bandić zaposlio u Zagrebačkom Holdingu bez natječaja. Kada se podigla prašina, Kukić je dao otkaz, unatoč tome što je tvrdio da je na poziciju došao zbog svojih profesionalnih zasluga, a ne po bračnoj liniji. Švaljek i Kukić u braku imaju jedno dijete.

U slobodno vrijeme Sandra voli gledati filmove i čitati knjige. Također i trči, planinari, vozi bicikl i bavi se plesom. Za svoj političku uzor navodi Baracka Obamu.

Posao

Nakon diplome na Ekonomskom fakultetu, Sandra Švaljek je od 1992. godine počela raditi na Ekonomskom institutu. Bila je istraživač i viša znanstvena suradnica, a njeno područje djelovanja bili su makroekonomija, javne financije, porezna politika, politička ekonomija i tako dalje. Radila je i na Ekonomskom fakultetu, gdje je dva puta, jednom 1994., a drugi put 2010. godine bila vanjska suradnica i vodila kolegije Javne financije, Upravljanje javnim dugom i Oporezivanje poduzeća. 1996. godine bila je direktorica jednog odjela u Sektoru za makroekonomske analize u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

2005. godine postala je ravnateljica organizacija istraživačkih aktivnosti na istom Institutu. Također je radila i kao potpredsjednica Ekonomskog vijeća. Vijeće je osnovano za vrijeme vladavine Ive Sanadera, ali je ono raspušteno nakon godine dana i to nakon što je Sanader odbio Švaljekin plan rada Vijeća. Ipak, nakon što je Sanadera naslijedila Jadranka Kosor, Švalek je postala jedan od savjetnica premijerke za ekonomska i gospodarska pitanja.

2013. godine stala je uz Bandića za vrijeme njegove kandidature za gradonačelnika Zagreba. Švaljek je tada došla na drugo mjesto na Bandićevoj listi po broju glasova i postala zamjenica gradonačelnika. Obnašala je i dužnost gradonačelnice nakon Bandićevog uhićenja i pritvora 2014. godine, a nakon što ju je Bandić razriješio te dužnosti, dala je otkaz na mjestu zamjenice i vratila se na Ekonomski institut.

2015. godine postala je nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Najveća postignuća

Sandra Švaljek veći dio svoje profesionalne karijere provela je na Ekonomskom institutu. Bila je viša znanstvena suradnica, a onda je čak osam godina bila ravnateljica istog instituta. Također je preko trinaest godina bila članica Savjeta Hrvatske narodne banke. U Vladi Jadranke Kosor bila je savjetnica za gospodarstvo.

Ipak, Sandra Švaljek široj je javnosti postala poznata tek nakon što je u studenom 2014. godine počela obnašati dužnost gradonačelnice Grada Zagreba. Na tu dužnost postavio ju je gradonačelnik Milan Bandić nakon što je završio u pritvoru, pa mu je županijski sud izrekao zabranu obavljanja profesionalne dužnosti. Na toj poziciji je ostala dok je Bandić nije razriješio dužnosti zbog načina njenog upravljanja. Naime, Švaljek je pokušala smijeniti neke pročelnike koje je Bandić postavio, zbog čega je Bandić smijenio nju. Nakon te smjene, Švaljekica je dala ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika i vratila se na svoju poziciju na Ekonomskom institutu. 2016. godine Sandra se kandidirala za lokalne izbore kao nezavisni kandidat za mjesto gradonačelnice Grada Zagreba.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*