Robert Kurbaša

Robert Kurbaša poznati je hrvatski glumac rođen u Splitu 13.10.1977. godine. Glumio je u brojnim filmovima, kazališnim predstavama kao i u televizijskim serijama. Veliku je popularnost stekao ulogom Davida Glowatzkog u hrvatskoj TV seriji “Ne daj se, Nina”, snimljenoj prema licenci uspješne kolumbijske telenovele Fernanda Gaitana. Kurbaša glumi sina uglednog vlasnika modne kuće u kojem zaposle tajnicu, mladu djevojku koja se svojim izgledom i svjetonazorom nikako ne uklapa u modni svijet. Trenutno ga gledamo na Novoj TV u seriji “Zlatni dvori” u kojoj glumi Nikolu Rakitića, imućnog vlasnika imanja koji ima velike poslovne ambicije.

Obrazovanje

Kurbaša je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Privatni život

Majka Roberta Kurbaše rodom je iz Tomislavgrada (Roško Polje), a otac je Livnjak.

Iako se često našao na brojnim izborima najboljih i najpoželjnijih neženja, Kurbaša je sreću pronašao s bivšom Miss Universe Dalmacije, Kristinom Matković. Vjenčali su se nakon četiri godine veze, 2013. godine u Kučinama pored Solina u crkvi Bezgrešnog začeća. Ponosni su roditelji dvojice sinova. Marka Iliju par je dobio 15.7.2013., a Emanuela 23.11.2015. godine.

Posao

Kurbaša je već 1999. godine počeo glumiti Mislava u seriji “Naša kućica, naša slobodica”. Nakon toga dobio je prvu filmsku ulogu, naime, 2001. godine glumio je jednog od trojice promrzlih studenata u filmu “Holding”. Poznata hrvatska serija “Ljubav u zaleđu” počela se emitirati 2005., a u njoj je Robert Kurbaša glumio Duju Kaliternu. 2006. godine glumio je Marka u filmu “Najveća pogreška Alberta Einsteina”, a iste je godine počeo glumiti Roberta Kneževića u seriji “Obični ljudi”.

U seriji “Urota” Kurbaša je odigrao televizijsku ulogu Tomislava Vojkovića, lika koji uspijeva ostati na političkom vrhu unatoč moralnim načelima, 2007. godine, kao i šefa Davida Glowatzkog u “Ne daj se, Nina”. Godinu dana kasnije glumio je Cviju u “Ponosu Ratkajevih”, a 2009. godine Gogu u filmu “Ljubavni život domobrana”.

U “Dolini sunca”, seriji koja se počela prikazivati 2009. godine, Kurbaša je glumio Andriju Bukovca, a u seriji “Dnevnik plavuše” 2010. godine glumio je Tonija.

Robert Kurbaša okušao se i u voditeljskim ulogama. Tako je 2011. godine bio voditelj u “TV Bingo Showu”, a iste je godine glumio Kazimira u filmu Irene Škorić “7 seX 7”. Također, ostvario je i dvije televizijske uloge: u seriji “Pod sretnom zvijezdom” glumio je Vedrana Gallu, a u “Ruži vjetrova” Srđana Matoševića.

U filmu “Glazbena kutija” glumio je 2013. godine, a godinu dana kasnije bio je Joke u seriji “Stipe u gostima”.

Filmom iz 2015. godine “Bit ćemo prvaci svijeta” Kurbaša se proslavio ulogom Petra Skanskog, a istog je glumio i u seriji iz 2016. godine “Prvaci sveta”. Nakon toga ostvario je i manju filmsku ulogu u filmu “Ministarstvo ljubavi” Pave Marinkovića.

Iste je godine, 2016., dobio jednu od glavnih uloga u seriji Nove TV “Zlatni dvori”. Nikola Rakitić negativac je kojeg utjelovljuje Kurbaša, premda ga ne voli nazivati negativcem, već životopisnim likom kojega je upravo zbog toga uvijek zanimljivo interpretirati. Nikola je šarmantan i imućan lik te vlasnik imanja na kojemu živi sa sestrom i nećacima. Želi stvoriti poslovno carstvo te u toj realizaciji započinju zapleti.

Kurbaša se natjecao u HRT-ovom showu “Zvijezde pjevaju” u kojemu je došao do finala s pjevačkom partnericom Emilijom Kokić. Iskustvo u tom showu potaknulo ga je da upiše sate pjevanja koje će mu pomoći u glumačkoj karijeri.

Kurbaša je s glumicom i kolegicom Doris Pinčić otvorio zabavno-edukacijski centar “Kupid”. To je bilo mjesto gdje su se mogli organizirati tematski rođendani, zabave, radionice i vježbaonice. Također, u ovom se centru nalazio i dramski studio za djecu i odrasle. Nakon dvije godine rada zatvorili su igraonicu jer zbog poslovnih angažmana nisu imali vremena za rad u njoj.

Radi i kao producent na vjerskom kanalu, Laudato televiziji, gdje uređuje dječju informativno-zabavnu emisiju “Tjedni vrtuljak”. Izjavio je kako se rado odazvao na poziv glavne urednice ovoga kanala, Ksenije Abramović. Emisija na spontan i duhovit način, prikladan djeci, pokušava približiti događanja u državi, ali i svijetu.

Objavio je digitalni album “Biti mi daj” u izdanju Croatia Recordsa. Na tom albumu Kurbaša je interpretirao poeziju Kiševića, Fiamenga i ostalih uz glazbu Mikija Noplinga. Za pjesmu “Sunce, vjetar i ti” napravio je i spot koji se emitirao na CMC televiziji. Poanta je ovog albuma približiti poeziju ljudima i popularizirati ju na noviji i suvremeniji način, a nastao je povodom obilježavanja 150. obljetnice knjižare Morpurgo u Splitu.
I prije ovoga albuma Kurbaša je uspješno spajao glazbu i poeziju. Tako je u svojoj monodrami “Ispit savjesti” uz Štajnerovu pomoć uglazbio stihove Tina Ujevića.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu Kurbaša je nastupao s predstavama “Billie Holiday”, “Pukovnik Ptica”, “Prazni grad”, “Tartuffeerie”. Na Splitskom ljetu Tonija je glumio u “Libar o’libra Marka Uvodića” i Zamislova u predstavi “Na ljetovanju”. Kurbaša je glumio i u predstavama “Sumnja”, “Tomizziana”, “Svečana večera u pogrebnom poduzeću”, “Lutka”, “Ti” i drugima.

Najveća postignuća

Kurbaša je glumio u filmu “Bit ćemo prvaci svijeta” redatelja Darka Bajića, koji je na Pulskom festivalu 2015. godine dobio Nagradu publike “Zlatna vrata Pule”. Priča je to o četiri pionira koji su zaslužni za razvoj košarke u Europi osnivanjem jugoslavenske škole košarke, a centralni događaj je utakmica na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine između timova Jugoslavije i SAD-a.

2016. godine Kurbaša je povodom obilježavanja 12. “Dana Dioklecijana”, trodnevne manifestacije koje se održava u Splitu u svečanoj povorci glumio cara Dioklecijana . Ulogu carice Priske oduševljeno je prihvatila Severina te su njih dvoje zajedno predvodili povorku u kočiji koja je prolazila Rivom i Marmontovom sve do Zlatnih vrata.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*