Robert Jarni

Robert Jarni bivši je hrvatski nogometaš i nogometni trener. Mnogima je ostao u pamćenju kao iznimno brz igrač koji je uglavnom igrao na sredini nogometnog terena i kao lijevo krilo. Rođen je u Čakovcu 26.10.1968. godine.

Obrazovanje

Nakon što je završio profesionalnu nogometnu karijeru, Jarni je odlučio nastaviti bavljenje sportom, ali kao trener. Tako je 2005. godine završio pri Hrvatskom nogometnom savezu trenersku Akademiju dobivši Euro pro licencu.

Privatni život

Jarni je u dugom i sretnom braku sa Sandrom Jarni. Upoznali su se 1985. godine kada je Robert došao u Split. Pet godina kasnije, 1990. su se vjenčali, nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Italiji. Par ima dvoje djece.

Iako je svoju profesionalnu nogometnu karijeru završio 2003. godine, s treninzima nije prestao. Osim trenerskim poslom, Jarni često trči po Marjanu, igra veteranski futsal i tenis.

Tenisom se počeo baviti 2006. godine koji mu je danas veliki hobi. Njegov prvi teniski učitelj bio je Mislav Kačić, a u tom je periodu kombinirao tenis i futsal. Ipak, kada je shvatio da se može oboje u isto vrijeme trenirati, 2009. godine primat je dao tenisu kojega igra svaki drugi dan.

Posao

Nogometom se Jarni počeo baviti u rodnom Čakovcu igrajući za tadašnji MTČ koji danas nosi naziv NK Čakovec. S ovim je klubom odigrao utakmicu u Splitu kada su ga prepoznali skauti iz Hajduka te je 1986. godine počeo igrati za HNK Hajduk Split.

1987. godine prvi je put igrao za reprezentaciju, točnije igrao je u reprezentaciji Jugoslavije. Nakon osamostaljenja Hrvatske, nastupao je i za hrvatsku reprezentaciju.

U Hajduku je proveo 5 godina, odnosno igrao je do 1991. godine kada napušta klub i odlazi u Italiju u A. S. Bari. Tamo je igrao od 1991. do 1993. godine, a potom je godinu dana igrao u Torinu, a nakon toga, također godinu dana u Juventusu. 1995. godine odlazi u Španjolsku, u klub Real Betis u kojemu je igrao do 1998. godine.

Svoje je iznimne sportske sposobnosti pokazao nastupom za reprezentaciju 1996., ali i 1998. godine kada je igrao svih sedam utakmica i osvojio brončanu medalju.

Nakon provedene tri godine u Španjolskoj, 1998. godine odlazi u Englesku igrati u klubu Coventry City, no ubrzo se iste godine vratio u Španjolsku gdje je počeo igrati za Real Madrid. U Realu je bio godinu dana, a 1999. godine počeo je igrati u klubu Las Palmas u kojemu je bio dvije godine. 2001. godine počinje igrati u Panathinaikosu u Grčkoj gdje će biti do 2002. godine. Iste će godine u lipnju završiti karijeru nastupanja s reprezentacijom.

Jarni se nastavio baviti malim nogometom i u hrvatskoj je reprezentaciji bio jedan od boljih igrača. Od 2002. do 2007. godine nastupao je u Brodosplit Inženjeringu, a nekoliko je utakmica odigrao i 2008. godine.

Trenersku je karijeru započeo krajem kolovoza 2007. godine kada je bio u Hajduku prvi pomoćni trener Sergija Krešića. Prvi trener Hajduka postao je nakon što je Krešić dao ostavku, 26.10.2007. godine i tu je funkciju obavljao do kraja sezone, a onda je dobio otkaz.

2010. godine počinje biti trener u NK Istra 1961, a nakon uzastopnih loših rezultata daje otkaz 19.9.2010. godine.

Juniorsku selekciju Hajduka vodio je u sezoni 2012./2013. godine, a u prosincu 2013. godine postaje trener u bosanskohercegovačkom klubu NK Sarajevo. Nakon odrađenih šest utakmica u ovome klubu, 2014. godine dobio je otkaz. Potom je bio trener u mađarskom nogometnom klubu Pečuh MFC.

2017. godine imenovan je novim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije do 19 godina.

Najveća postignuća

Nastupajući za Jugoslavensku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1987. godine osvojio je zlatnu medalju, a 1990. godine u Rusiji na Europskom natjecanju osvojio je srebrnu medalju.

Nastupajući s Hrvatskom nogometnom reprezentacijom 1998. godine osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Kao član reprezentacije dobio je Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”, a s reprezentacijom je igrao 81 utakmicu te je tada postavio i rekord koji će tek kasnije srušiti Dario Šimić.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*