Rene Medvešek

Rene Medvešek je hrvatski kazališni i filmski glumac, profesor scenskog govora i redatelj. Njegove zapaženije uloge su uloga Ivice Kičmanovića u dramskoj seriji “U registraturi” i uloga Vlade Mirića u filmu “Mirotvorac”. Za svoj rad je dobio mnoga priznanja, od 1989. godine je član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, a od 2003. godine predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Obrazovanje

Zbog posla njegovih roditelja jedno vrijeme je živio u Beču, gdje je išao u školu. Nakon što je završio srednju školu pokušao je upisati filmsku režiju, ali u to vrijeme je to bio više hir nego stvarna želja pa u toj namjeri nije ni uspio. Nakon povratka iz vojske odlučio je upisati jezike jer mu se to činilo kao logična odluka s obzirom na to da je dobro govorio njemački.

Upisao je francuski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali se nije pronalazio u jezicima pa je nakon dvije godine odlučio prekinuti studij i upisati se na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. 1989. godine je diplomirao glumu.

Privatni život

Rođen je 1963. godine u Velikoj Gorici. Njegov otac Željko je bio inženjer elektrotehnike, majka Slavica inženjer kemije, a njegov mlađi brat Sven je kazališni, filmski i televizijski glumac. Rene je odrastao u zagrebačkom naselju Trnsko. S obzirom na to da su njegovi roditelji bili zaposleni brat i on su većinu vremena provodili sami i često su majci pomagali s kućanskim poslovima za što su od nje dobivali džeparac.

Kaže da je vjera jedna od vrlo važnih stvari u njegovom životu. Iako je u srednjoj školi izgubio interes za vjeru i Crkvu, rat i beznađe su mu pokazali da svakodnevica ne može ponuditi odgovore na neka ozbiljna pitanja pa je stvari počeo promišljati na drugoj razini. U želji da otkrije što čini temelj sredine kojoj pripada i da preko tradicije pronađe odgovore na svoja pitanja, počeo je upoznavati Novi zavjet za kojeg kaže da ga se silno dojmio, postupno obratio i promijenio mu pogled na život.

U braku je s Milenom Matijević Medvešek, nastavnicom likovnog odgoja s kojom ima četvero djece, Martu, Hanu, Pavla i Marula. Za suprugu kaže da mu je beskrajno važna, da mu uvijek pomogne da bude što bliži sebi te da je osnova njihove veze duboko, pravo prijateljstvo i bliskost. Nekoliko puta su poslovno surađivali kada je Milena radila kostime za nekoliko Reneovih predstava. Njegov najstariji sin Pavao je student na Akademiji dramske umjetnost u Zagrebu i vokalist grupe Free Ride.

Zbog kazališta i obitelji ostaje mu jako malo vremena za bilo kakve druge aktivnosti ali kad priprema novu kazališnu predstavu onda sluša kvalitetnu glazbu i čita knjige koje govore o određenom čovjeku ili razdoblju što mu pomaže da uroni u novu temu.

Posao

Reneovi roditelji su sedamdesetih godina vidjeli oglas u kojem je Televizija Zagreb tražila dječaka za potrebe snimanja nove serije “U registraturi”. Upitali su ga želi li otići na audiciju, on je pristao i između nekoliko stotina dječaka izabrali su upravo njega da glumi dječaka Ivicu Kičmanovića.

Nakon što je diplomirao na Akademiji postao je član ansambla ZKM-a kojeg smatra svojom matičnom kućom u kojoj je učio, rastao i upoznavao sve lijepe, a ponekad i teške strane glumačkog poziva. Neposredno nakon Akademije je dobio ulogu Kamila u predstavi “Zastave” koja je za njega, u to vrijeme mladog glumca, bila jako značajna i velika stvar.

Desetak godina je intenzivno snimao domaće i inozemne filmove, a neki od njih su “Mirotvorac”, “Sedma kronika”, “Fatal sky”, “Captain America”, “Vila orhideja” i “Mjesec u djevici”. Unatoč tomu, od filmskog posla ga neusporedivo više privlači kazalište i mogućnost da u trenutku izvedbe s publikom gradi svoj zajednički svijet.

1991. godine je sa suprugom i nekoliko prijatelja osnovao autorsku glumačku skupinu “Mig oka”. Smatrali su da mediji u to vrijeme agresije na Hrvatsku iskrivljuju istinu i da je potrebna prava, autentična i probitačna informacija o događanjima. Željeli su poslati određene poruke koje bi posvjedočile o tome što se stvarno događa i koje bi svojom zaigranošću i optimizmom podizale moral i pokazale da se nasilju može suprotstaviti duhom. U sklopu te skupine Rene je postavio “Zimsku bajku – Hwiddermoerken”, svoj prvi autorski projekt nakon kojeg se uz glumački angažman počeo baviti i redateljskim radom.

Nakon “Zimske bajke” uslijedilo je još nekoliko njegovih autorskih predstava: “Mrvek i crvek”, “Hamper”, “Brat magarac”, “Drvo je bilo sretno”, “Vrata do”, “Naš grad” te novije “Najbolja juha! Najbolja juha!”, “Oliver Twist”, “Kontrabas” i “Ne, prijatelj” u kojima na autentičan i jednostavan način progovara o temeljnim ljudskim pitanjima poput bliskosti, ljubavi, vjere i smrti.

Osim toga, režirao je predstavu “Kreket” prema djelu američkog dramatičara Davida Mameta, “Pierrot mjesečar” Arnolda Schönberga te “Čekić bez gospodara” Pierrea Bouleza. U ožujku 2017. godine je adaptirao slavni roman za djecu Kurta Helda “Rote Zora und ihre Bande” iz 1941., a predstava “Zora riđokosa” je premijerno izvedena u Gradskom kazalištu Trešnja.

Najveća postignuća

Rene je redatelj čije se predstave očekuju s nestrpljenjem i zanimanjem, a za svoj redateljski i glumački rad je dobio niz prestižnih nagrada. 2010. godine je dobio nagradu Andrija Buvina za izniman doprinos kršćanskoj kulturi. 2015. godine je za režiju predstave “Kristofor Kolumbo” dobio Nagradu hrvatskog glumišta.

Za ulogu Kamila u “Zastavama” Miroslava Krleže je dobio priznanje” Vladimir Nazor,” a za filmsku ulogu Bjegunca u “Sedmoj kronici” je dobio Zlatnu arenu. Autorski projekt “Brat magarac” o životu sv. Franje mu je kao redatelju i autoru donio četiri nagrade na raznim festivalima.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*