Renata Sabljak

Renata Sabljak hrvatska je kazališna glumica i pjevačica. Nagrađivana je za svoj rad prestižnim glumačkim nagradama. Zaposlena je kao glumica s aktivnim angažmanom u kazalištu Komedija. Iako je svoju karijeru počela kao pjevačica, ubrzo je shvatila da je njezina velika ljubav – kazalište.

Obrazovanje

Studirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Zadnji semestar odslušala je u Americi na Sveučilištu Ohio.

Svoje pjevačke sposobnosti, usavršila je u glazbenoj školi Blagoje Bersa, pohađajući satove solo pjevanja.

Privatni život

Renata Sabljak rođena je 2.6.1977. godine u Zagrebu. Prvi puta se pojavljuje na malim ekranima kao petnaestogodišnja djevojčica, pobijedivši te sezone u Turbo Limach Showu.

19. siječnja 2008. godine, udaje se za konobara Roberta Preleca. Rodila je mjesec dana prerano, u svibnju iste godine, blizance Luku i Bornu. Pošto je suprug radio u Trogiru, vratila se živjeti u obiteljsku kuću u Strmcu Samoborskom, kako bi joj njezini umirovljeni roditelji, Sanda i Nikola, pomagali oko sinova. Naposljetku se rastala bez ikakve medijske pompe.

Samohrana je majka dvojice dječaka s dijagnosticiranim autizmom. Javno je progovarala o životu s takvim bremenom, koji je objeručke prihvatila. U ljubavi prema svojoj djeci našla je snagu za najteže trenutke u svom životu i poticaj da se nikad ne prestane boriti.

Posao

Svoje prve zapažene glazbene nastupe, ostvarila je na Prvom pljesku, te kasnije i na Dori, Zadarfestu, Festivalu kajkavske popevke, Neumfestu, Arenafestteu. Pojavljivala se u radio – dramama i televizijskim emisijama, kao što su Napokon nedjelja, Žutokljunac, Hrtić-hitić i Zlatni gong. Svoj zapažen nastup imala je i kao natjecateljica u zabavnim glazbenim showovima Zvijezde pjevaju i Tvoje lice zvuči poznato.

Ljubav prema kazališnim daskama bila je jača, pa se 2002. godine zaposlila u Kazalištu Komedija, gdje se predstavila u predstavi Mali dućan strave.

Od ostalih kazališnih angažmana, valja spomenuti one na Dubrovačkim ljetnim igrama, u kazalištima Mala scena, Žar ptica, Kufer i Trešnja, te HNK Split. Svoje pjevačke i glumačke sposobnosti, pokazala je u filmu i istoimenoj seriji Holding. Svoj glas je posudila u sinkronizacijama brojnih animiranih filmova za HTV i Disney, u kojima je i pjevala naslovne pjesme.

Promovirala je kampanju Zaštiti se… i neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu!, koju je pokrenu DM, u svrhu upozorenja na opasnost izlaganja suncu bez zaštite, što se osobito odnosilo na edukaciju roditelja i djece.

Imala je posebnu čast nastupiti na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, izvevši međimursku pjesmu Dej mi Bože.

Najveća postignuća

Od mnogih nominacija za priznanja za glumački rad, može se pohvaliti velikim brojem osvojenih nagrada. Rad u matičnoj kazališnoj kući Komedija, nagrađen je 2005. godine za ulogu Marice u drami Svoga tela gospodar Nagradom Ivo Fici za najboljeg mladog glumca do 28 godina.; za ulogu Aide u istoimenom mjuziklu, Nagradom hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u opereti ili mjuziklu – ženska uloga za sezonu 2005./2006. te istom Nagradom, ali za sezonu 2007./2008. za ulogu Sandy Dumbrowski u mjuziklu Briljantin.

Pod okriljem kazališta Mala scena, dobiva nagradu za najbolju animaciju lutke, za ulogu Mala Do u predstavi Čarobna flauta. Još jednu Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u opereti ili mjuziklu – ženska uloga za sezonu 2013./2014. osvaja za ulogu Lady of the Lake u Monty Python’ Spamalot.

Najznačajnija glumačka nagrada Orlando za umjetničko ostvarenje, uručena joj je 2006.godine, za naslovnu ulogu u predstavi Ondine, na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Autor: M.Z.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*