Relja Bašić

Relja Bašić bio je hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac te redatelj. Jedan je od osnivača putujućega kazališta ”Teatar u gostima”, a na prostoru Hrvatske i bivše Jugoslavije ostao je poznat po ulogama u filmovima: ”Rondo”, ”Imam dvije mame i dva tate”, ”Sutjeska”, ”Kiklop”, ”Ispod crte” i dr.

Relja Bašić umro je u 88. godini života 7.4.2017. godine.

Obrazovanje

Relja Bašić diplomirao je na Akademiji za kazališnu umjetnost, odnosno Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1957. godine i to u generaciji Branka Gavelle.

Privatni život

Relja Bašić rođen je 14.2.1930. godine u Zagrebu. Rođen je od majke židovskoga podrijetla. Njeno ime je Elly Bašić te je bila istaknuta hrvatska pijanistica i glazbena pedagoginja te osnivačica glazbene škole koja i danas nosi njeno ime.

Prezime Bašić je Relja dobio po svome očuhu, Mladenu Bašiću, poznatom hrvatskom dirigentu. Relja je u braku sa ženom Sonjom Bašić dobio dvije kćeri, Ninu (1962.) te Niku (1987.).

Posao

Relja Bašić glumio je u preko 3000 predstava, snimio 137 domaćih i inozemnih filmova, potpisao 26 režija te održavao putujuće kazalište od 1974. do 2004. godine.

Glumac je u filmu debitirao još za vrijeme studija, odnosno 1954. dobio je ulogu u antologijskom filmu ”Koncert” Branka Belana.

Bio je član Hrvatskoga narodnoga kazališta od 1957. do 1967. godine te je ondje odigrao velik broj uloga u predstavama: ”Nevidljiva kapija”, ”Diogeneš”, ”Aretej”, ”Pokojnik”, ”Dubravka”, ”Leda”, i dr. Njegov opus u suradnji s HNK broji skoro 500 predstava.

Glumio je u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih. U tim je kazalištima odigrao značajne uloge poput onih u predstavama ”Dundo Maroje”, ”Hamlet”, ”Hekuba”, ”Zastave”, ”Budilnik” i dr. U Teatru u gostima izveo je preko 2000 predstava te velik broj njih potpisuje kao redatelj.

Relja Bašić je kao redatelj i glumac potpisao predstave: ”Stara vremena”, ”Ljubaf”, ”Crna komedija”, ”Hotel Plaza”, ”Kaos u kulisama”, ”Art”, ”Balkanski špijun”, ”Klopka”, ”Opasna stvar”, ”Zatočenik druge avenije”, ”Juhica”, ”Kad mačke odu” i mnoge druge.

Što se filmske karijere tiče, najpoznatije su njegove uloge u filmovima ”Koncert”, ”Crni biseri”, ”Rondo”, ”Imam dvije mame i dva tate”, ”Most”, ”Tko pjeva zlo ne misli”, ”Valter brani Sarajevo” i mnogi drugi.

Njegov inozemni opus broji više od 70 naslova u američkoj, britanskoj, francuskoj, talijanskoj, njemačkoj i švicarskoj produkciji. Kao televizijski glumac istaknuo se ulogama u serijama ”Mokra koža”, ”Gospođa Ministarka”, ”Neuništivi”, ”Putovanje u Vučjak”, ”Pozorište u kući”, ”Nepokoreni grad”, ”Naši i vaši” i dr.

Njegova uloga života je zasigurno ona u filmu ”Tko pjeva zlo ne misli” odakle ga sve generacije pamte kao gospona Fulira. Režirao je mnoge kazališne predstave, filmove te televizijske serije te je surađivao s američkim, britanskim, francuskim i švicarskim televizijskim kućama i produkcijama.

Najveća postignuća

Glumac Bašić dobitnik je mnogih kazališnih i filmskih priznanja i nagrada. Od onih kazališnih najvažnije su nagrada Dubravko Dujšin za kazališnu umjetnost, za kazališno godište 1976. / 77. za ideju, organiziranje i uspješno vođenje Teatra u gostima iz 1978. godine.

Dobio je nagradu Zlatni smijeh za glumačko ostvarenje na Danima satire u Zagrebu za ulogu H. Gorringa u predstavi P. Shaffera “Crna komedija” 1985. te istu nagradu za ulogu Nata u predstavi H. Gardnera “Nisam ja Rappaport” 1992. godine.

Relja Bašić dobio je orden reda Danice Hrvatske za doprinos u kulturi RH te nagradu Vladimir Nazor za životno djelo u kazalištu 1995. godine.

Kao filmski glumac dobio je više domaćih i međunarodnih nagrada. Najvažnije su Zlatna Arena za film ”Rondo” 1966. godine te Zlatna nagrada iz 2003. na Međunarodnom festivalu u Motovunu za 50 godina sudjelovanja u hrvatskoj kinematografiji.

Dobio je nekoliko nagrada u Francuskoj i Sloveniji, a 2006. postaje dobitnik nagrade ”Master” za doprinos filmskoj umjetnosti na Libertas film festivalu u Dubrovniku.

Godine 2004. glumac je imenovan za jednog od 52 Umjetnika za mir (UNESCO).

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*