Rahim Ademi

Rahim Ademi je umirovljeni hrvatski general koji je 1991. godine napustio JNA i pridružio se Hrvatskoj vojsci. Sudjelovao je u svim važnijim operacijama koje je provodila Hrvatska vojska, a 2001. godine se zbog sumnje u odgovornost za zločine u akciji Medački džep suočava s optužnicom iz Haaga. U svibnju 2008. godine je oslobođen od svih optužbi.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu je završio na Kosovu, a u Beogradu je pohađao Vojnu akademiju, smjer topništvo, a diplomirao je 1976. godine.

Privatni život

Ademi je rođen u mjestu Karač na Kosovu, 30.1.1954. godine. Po dolasku na dužnost u Rogoznicu upoznaje suprugu Anitu. Upoznali su se na druženjima omladine i vojske u kuli u mjestu Marina 1976. godine. Anita Ademi je za vrijeme suđenja često istupala u medijima braneći svog supruga.

Rahim i supruga imaju dvije kćeri, Valentinu i Afroditu. U početku su živjeli u Rogoznici, a kasnije su se preselili u Split.

Posao

Nakon diplomiranja je raspoređen na službu u JNA u rogozničko Zečevo kraj Šibenika. Brzo je napredovao u službi, a na natjecanjima u topništvu je uvijek bio među prvima. Ubrzo je postao obavještajni časnik, a nakon kosovskih nemira je dobio zadatak da u vojarni gdje je djelovao otkrije iredentičku grupu. Od njega je to zatražio Ljubiša Beara, prvi obavještajac Vojno pomorske oblasti u to vrijeme, a kasnije glavni obavještajac Ratka Mladić, koji je optužen i osuđen zbog masakra u Srebrenici.

Nakon što je Ademi odbio to napraviti, 1986. godine je pozvan u zgradu Banovine u Splitu, gdje se tada nalazilo vojno sjedište. Ispitivan je tri dana, a Beara je za to vrijeme pokušao njegovu suprugu Anitu okrenuti protiv njega. U studenom iste godine je pozvan kao svjedok u vojarnu Viktor Bubanj u Sarajevu, a ubrzo je od svjedoka postao optuženik. S još devetoricom kolega je optužen za osnivanje ilegalnih terorističkih grupa čija je namjera bila rušenje političkog poretka. Za to vrijeme je u pritvoru proveo šest mjeseci, a osuđen je na tri i pol godine zatvora.

Vrhovni sud je poništio presudu i vratio predmet na ponovni postupak, a Ademi je nakon deset mjeseci pušten na slobodu. U novom postupku je osuđen na onoliko vremena koliko je proveo u pritvoru i vraćen je na posao. on se žalio na tu presudu, a sudsku trakavicu je prekinuo raspad Jugoslavije.

1990. godine, u vrijeme dok je još radio u JNA, ilegalno počinje raditi na organiziranju Zbora narodne garde za hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Posjedovao je iskaznicu na ime Ivo Mikulanda. U lipnju 1991. godine napušta djelatnu službu u JNA i dragovoljno pristupa Hrvatskoj vojsci. Tri mjeseca kasnije je zapovijedao topništvom koje je u rujnu 1991. godine obranilo grad Šibenik od JNA.

28.5.1992. godine postaje brigadir Hrvatske vojske, a 1993. godine je imenovan zamjenikom zapovjednika zbornog područja Gospić. Kao zapovjednik tog područja je sudjelovao u operaciji Medački džep, a zbog pritiska i prijetnji sankcijama međunarodne zajednice zbog zločina koji su počinjeni u toj akciji, potkraj 1993. godine je smijenjen s te dužnosti.

Tijekom 1994. i 1995. godine je sudjelovao u svim važnijim oslobodilačkim operacijama koje je provodila Hrvatska vojska, od onih koje su se vodile na potezu od Livanjskog polja prema Mrkonjić Gradu, preko Oluje do završnih akcija Južni potez i Maestral koje su dovele do kraja rata i do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Ademi je iz rata izašao s činom generala Hrvatske vojske.

21.5.2001. godine Haaški sud podiže optužnicu protiv Ademija zbog sumnje da je odgovoran za zločine u operaciji Medački džep. On se u srpnju iste godine predao Haaškom sudu, a 2002. godine je, uz obvezu da ne ometa sudski postupak, pušten na slobodu. Haag 2005. godine taj proces, u kojemu je bio optužen i Mirko Norac, prepušta hrvatskom pravosuđu koje je 30.5.2008. godine Rahima Ademija oslobodilo svih optužbi.

Najveća postignuća

Rahim Ademi je tijekom procesa u kojemu je bio osumnjičen za sudjelovanje u akciji Medački džep uspio dokazati svoju nevinost. Dobitnik je brojnih državnih odličja poput Reda bana Jelačića, Reda kneza Domagoja, Reda hrvatskog pletera i Reda hrvatskog trolista.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*