Plinio Cuccurin

Plinio Cuccurin hrvatski je političar i poduzetnik. Rođen je 6.11.1958. godine u Balama. Najpoznatiji je kao član Uprave Tvornice duhana Rovinj i Adrisa.

2009. kandidirao se za župana Istarske županije. Po narodnosti je Talijan te s djecom u kući priča talijanski jezik. Bio je član političke građanske udruge Ladonja te se smatra jednim od najbogatijih Hrvata.

Obrazovanje

Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu Bale, a gimnaziju je pohađao u Rovinju.

Poslije srednjoškolskog obrazovanja, upisao je Pravni fakultet u Rijeci te je 1984. godine položio pravosudni ispit, a deset godina kasnije i javnobilježnički. U vrijeme studiranja, bio je stipendist Tvornice duhana Rovinj.

Privatni život

Cuccurin je odrastao u skromnoj radničkoj obitelji s ocem iz Bala i majkom koja je rodom iz Metkovića. Inače, njegovi su preci porijeklom iz Italije, a u Hrvatsku su doselili u 16. stoljeću.

Za vrijeme socijalizma, nije bio član niti jedne stranke te nije bio član Saveza komunista.

Oženjen je te ima djecu koju uči pravim vrijednostima poput poštenja i prijateljstva. Naglašava da, bez obzira na dobru materijalnu situaciju, još uvijek živi u istoj kući te da ne zalazi na elitna mondena mjesta.

U svoje slobodno vrijeme, Plinio je vrlo aktivan te se bavi planinarenjem, jedrenjem, vožnjom bicikla, košarkom, a voli i zasvirati harmoniku.

Posao

Već je s 15 godina počeo raditi, a njegov prvi posao bilo je branje bresaka. Nakon toga je počeo konobariti, a tijekom studiranja vodio je turističku zajednicu u rodnom mjestu. Osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća bio je nezavisni vijećnik u Skupštini općine Rovinj.

Odmah nakon diplome, počeo je raditi kao pravni referent u TDR-u, tvornici koja ga je stipendirala. Kasnije je postao voditelj pravnih i kadrovskih poslova i pravni savjetnik.

Nakon što se TDR privatizirao i postao dio Adris grupe, Cuccurin biva postavljen na mjesto člana Uprave.

2004. godine postaje direktor duhanske divizije unutar Adrisa. Vjeruje se da je upravo on jedan od ključnih ljudi zbog kojih je TDR postao regionalno najutjecajnija tvornica duhana, a danas je po snazi drugi dioničar te tvrtke.

2014. godine i nakon 33 godine koje je proveo u TDR-u i Adrisu, Plinio sporazumno odlazi s mjesta člana Uprave te u cijelosti napušta tvrtku.

2004. godine Plinio se počinje baviti politikom te ulazi u Općinsko vijeće Bala kao nositelj nezavisne liste. Tvrdi da se lokalno političko djelovanje mora temeljiti na boljitku građana te da se do toga može doći i bez djelovanja pod nekom strankom. Što se tiče političkih uzora, Cuccurin je još u mladosti cijenio rad američkog predsjednika Kennedyja, a od novijih političara cijeni Obamu.

2009. godine kandidirao se za župana svoje županije, no, bez obzira na to što je ušao u drugi krug, nije uspio pobijediti rivala Ivana Jakovčića.

2011. kandidira se na parlamentarnim izborima, ali zastupničko mjesto mu izmiče za svega 190 glasova. Jedan je od osnivača sad već bivše stranke Ladonja koja je djelovala u Istri, a rasformirana je 2013. nakon loših rezultata na lokalnim izborima.

Najveća postignuća

Svoje je rodne Bale uzdigao na visoku razvojnu razinu te se to mjesto preporodilo zahvaljujući upravo njemu. Smatra se mecenom svog mjesta jer je mnogo ulagao za boljitak građana i zajednice.

Uz Bale, ojačao je i Tvornicu duhana Rovinj te se danas smatra jednim od najbogatijih Hrvata, ali ga to nije spriječilo da i dalje vodi normalan i skroman život koji nema veze s elitom.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*