Pero Kvrgić

Pero Kvrgić poznati je glumac koji je ostvario brojne uloge u hrvatskim filmovima i serijama, kao i na kazališnim daskama, a s glumom nije prestao niti u dubokoj starosti. Naime, uoči 90. rođendana ovaj je glumac s kolegicom Lelom Margitić izveo poznate “Stilske vježbe”, predstavu koja već 50 godina živi na sceni. Glumio je u poznatim hrvatskim filmovima kao što su “Zagrebačke priče”, “Crveno i crno”, “Kamenita vrata” te “U sredini mojih dana”.

Obrazovanje

Završio je nekadašnju Zemaljsku glumačku školu u Zagrebu u kojoj je direktor bio Drago Ivanišević, a predavali su mu poznati profesori poput Kombola, Strozzija te Soljačića.

Pohađao je i Dramski studio, također u Zagrebu.

Privatni život

Kvrgić je rođen u Moravicama 4.3.1927. godine kao dijete roditelja Julijane i Milana Kvrgić. Njegova je majka bila Slovenka, a živjela je u Klagenfurtu, Austriji, odakle je pobjegla. Radila je kao konobarica te je na poslu upoznala njegovog oca, Milana koji je porijeklom iz Veljuna. Zajedno su otvorili restoran u Moravicama gdje su i radili.

Tijekom Drugog svjetskog rata, kada je Peri bilo 14 godina, ustaše su ubili njegovog tatu, te on 1944. godine odlazi s partizanima i pridružuje se partizanskim kazališnim skupinama.

U braku je s glumicom Nevenkom Stipančić s kojom ima kćer Anu Kvrgić, koja je također glumica.

Posao

Već 1944. godine Kvrgić se priključio dvama kazališnim skupinama: “August Cesarec” i “Ivan Goran Kovačić”.
Članom kazališnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu postaje 1950. godine, a članom će biti četiri godine, kada prelazi u Gavellu.

Nakon Gavelle ponovno se vratio u HNK u kojemu je glumio sve do umirovljenja.

Prvu filmsku ulogu ostvario je 1956. godine u “Opsadi”. Arlekina je iduće godine glumio u “Gledaoci i mi”, a 1958. godine ostvario je ulogu u filmu “H-8”.

1959. godine glumio je u filmovima “Ujkin san” i “Tri četrtine sonca”, a 1960. u “Drug predsednik centarfor”, “Na taraci”, “Ženidba” i “Varalice”. Iduće je godine ostvario uloge u filmovima kao što su “Pozornica bez zavjese”, “Čovjek od važnosti”, “Sreća dolazi u 9” i “L’enclos”, a 1962. u “Svečanost”, “Škerco za Marula” te “La steppa”.

Ulogu u filmu “Arina” ostvario je 1963. godine, a godinu dana kasnije u “Tisuću i jednoj strasti”. U filmovima “Prosidba” i “Čarobna noć” ulogu je ostvario 1965. godine, dok je dvije godine kasnije glumio u “Prijateljima” i “Tvrdici”.

U predstavi “Stilske vježbe” prvi je put glumio 1968. godine s kolegicom Lelom Margitić. Premijera ove predstave održana je 19.1.1968. godine u Teatru ITD te je na sceni zaživjela više od 50 godina. Predstavu je režirao Tomislav Radić prema djelu Raymonda Queneaua, francuskog književnika, “Excercices de style”.

Ulogu Don Zaneta utjelovio je 1970. godine u filmu “Glorija”, a 1973. godine uloge je ostvario u filmovima “Seoba duša” i “Golgota”. 1975. godine glumio je u filmu “Simha”, a 1978. u “Prijekom sudu”.

U filmu “Kraljevo” ulogu je ostvario 1981. godine, a Augusta Cesarca glumio je 1982. godine u seriji “Nepokoreni grad”. Iduće je godine glumio Židova u filmu “U logoru”, a 1984. skretničara u istoimenom filmu.

Flokija je 1985. godine glumio u seriji “Ne daj se Floki”, kao i gospodina Zaturečkog u filmu “Nitko se neće smijati”.

U filmu “Olujna noć” ulogu je ostvario 1987. godine, a iste je godine glumio i u filmovima “Na kraju puta” te “Krizantema”. 1988. godine ostvario je ulogu u filmu “U sredini mojih dana”, 1992. u “Kamenitim vratima”, 1994. u “Nausikaji”, a 1995. godine utjelovio je lik Ištvana Varge u filmu “Jana”.

Doktora Emila Hofbauera glumio je 2003. godine u filmu “Doktor ludosti”, a 2006. godine glumio je u filmovima “Sve džaba” i “Crveno i crno”.

2009. godine ostvario je uloge u “Guliveru” i “Zagrebačkim pričama”.

Svoj je glas posudio Uči u animiranom filmu “Snjeguljica i sedam patuljaka”, kao i Doc Hudsonu u “Autima”.

Najveća postignuća

Kvrgić je dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životno djelo te je i počasni građanin grada Kastva.
Stjepan Mesić 2006. godine odlikovao ga je Redom kneza Branimira za dugogodišnji doprinos hrvatskoj kulturi. Iduće godine dobio je vlastitu “zvijezdu” u Opatiji, u hrvatskoj Ulici slavnih.

Predstava “Stilske vježbe” u kojoj Kvrgić glumi s partnericom Lelom Margitić, uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu koja ima istu glumačku postavu.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*