Pero Galić

Pero Galić je hrvatski pjevač i frontmen slavonske rock grupe Opća opasnost. Bend se jedno vrijeme povukao sa scene, a Pero Galić je tada nastupao kao vokal bosansko-hercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode. Na glazbenoj sceni je od 1992. godine.

Privatni život

Rođen je 9.2.1970. godine u Županji. Oženio se jako mlad, a supruga Ivanka i on imaju dvoje djece, sina Sebastijana i kćer Dajanu. Obitelj mu je uvijek na prvom mjestu jer mu daje snagu za sve ostalo u životu.

Posao

Pero Galić je 1992. godine sa Slavenom Živanovićem Žižom osnovao bend Opća opasnost. Pridružili su im se Eugen Nemet na bubnjevima, Silvio Soljačić i Igor Kolić na gitarama te Ivan Nol na bas gitari.

Prvi studijski album jednostavnog naziva “Opća opasnost” objavili su 1993. godine. Ubrzo nakon toga grupu su napustili Eugen i Ivan pa je bas gitaru preuzeo Igor, a za bubnjeve je došao Ranko Šlibar. U jesen iste godine ulaze u studio i pod produkcijom Marijana Brkića iz Parnog Valjka snimaju svoj prvi službeni album “Treba mi nešto jače od sna”, koji je konačno objavljen 1994. godine. Na visokim mjestima tadašnjih top ljestvica našle su se pjesme “Jednom kad noć”, “Opća opasnost”, “Nebeski znak” te naslovna pjesma “Treba mi nešto jače od sna”.

Bend je 1995. godine objavio album pod nazivom “Amerika”. Grupu je u to vrijeme zbog osobnih razloga napustio Silvio Soljačić, a ubrzo su im se pridružili njegov mlađi brat Vlado Soljačić na gitari i Branimir Jovanovac na klavijaturama.

Krajem 1996. godine snimaju novi album “Ruski rulet”. Nakon dvije snimljene pjesme Ranko Šlibar napušta bend, a pridružuje im se Josip Kamenski. Album je objavljen 1997. godine.

Na OSFEST-u 1998. godine nastupaju s pjesmom “Mjesečar”, a 1999. godine su s Najboljim hrvatskim tamburašima nastupili na festivalu “Zlatne žice Slavonije” s pjesmom “Rastaviše i nas dvoje”. Iste godine su s navijačkom skupinom NK Graničara snimili himnu kluba “Olimpijci”.

Bend kasnije nije mogao naći kvalitetno rješenje za egzistenciju stvaranjem rock glazbe, a nisu htjeli mijenjati svoj glazbeni izričaj, pa su se odlučili povući sa scene.

Pero Galić se 2002. godine prvi put u javnosti pojavio kao novi pjevač grupe Divlje jagode, iako je još 2000. godine počeo raditi s njima na materijalu za novi album. Album “Od neba do neba” objavljen je 2003. godine, a posebno se izdvojila skladba “Marija”, koja je postala veliki hit.

Galić je s Divljim jagodama ubrzo otišao u Sjedinjene Američke Države i Kanadu, gdje su održali brojne koncerte. Po povratku su nastavili s koncertima po većim gradovima bivše Jugoslavije, a Pero Galić 2005. godine napušta bend. Godinu dana kasnije se sa Zlatanom Čehićem opet vraća u sastav. Čehić i on su otpjevali singl “Piramida” koji je napisao Sead Lipovača. Divlje jagode konačno napušta 2008. godine

Iako se Opća opasnost bila povukla sa scene, bend se nikada nije raspao pa su 2002. i 2005. godine odradili nekoliko nastupa.

Uz stare fanove koji su im ostali vjerni, broj obožavatelja Opće opasnosti počeo je rasti pa se sastav opet okuplja 2008. godine. Te su godine u Osijeku nastupili kao predgrupa sastavu Whitesnake i tako najavili svoj povratak na scenu.

Ubrzo su publici predstavili dvije nove pjesme – žestoki hit “Uzalud sunce sja” i baladu “Nisam rođen pod sretnim zvijezdama”. U zimu 2008. objavili su svoje prvo kompilacijsko izdanje na kojem su se uz 16 odabranih pjesama s albuma našle i nikad objavljena pjesma “Njene sjene” te “Rastaviše i nas dvoje”, koju su snimili s Najboljim hrvatskim tamburašima.

Pjesma “Uzalud sunce sja” na 15. Međunarodnom festivalu u Bihaću 2009. godine donosi Općoj opasnosti nagradu stručnog žirija za najbolju izvedbu te nagradu sveukupnog pobjednika festivala. U jesen iste godine u suradnji sa Zoranom Mišićem objavljuju pjesmu “Tri rijeke” i videospot za istu.

U travnju 2011. godine singlom “Virtualni svijet” objavljuju novi album “Vrati se na svjetlo”. Kasnije su objavili singlove “Preživio sam” i “Nenapisana stranica”, a 2014. godine je objavljen i album “Rocker…to sam ja”.

Kasnije su objavili pjesme “Klaun”, “Za svaku tvoju suzu”, “Gubim tlo pod nogama”, “Kriva si”, “Pakleni vozači” i “Da je Bog dao”.

Pero Galić je jedan od hrvatskih glazbenika koji su se okušali u politici. 2009. godine bio je kandidat HDSSB-a za gradonačelnika Županje, ali odlukom birača ipak nije prošao.

Najveća postignuća

Pero Galić je suosnivač i frontmen jedne od najpoznatijih hrvatskih rock grupa – Opće opasnosti. Uz brojne hitove, koncerte i glazbene nagrade, ostat će upamćeno da je Opća opasnost nastupila kao predgrupa Whitesnakeu, Bon Joviju i Davidu Coverdaleu na njihovim koncertima.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*