Peđa Grbin

Peđa Grbin ili SDP-ov Veli Joža diplomirani je pravnik i odvjetnik, ali je javnosti poznat kao političar, član SDP-a i zastupnik osme izborne jedinice. Nadimak Veli Joža pojedinci su mu dali zbog visine koja ga gotovo uvijek ističe kada se nađe s drugim političarima.

Obrazovanje

Osnovnu školu Vladimir Gortan završio je u rodnom gradu Puli, u kojem također upisuje i srednju školu, gimnaziju. Nakon završene srednje škole odlazi u Zagreb gdje upisuje Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je i diplomirao 2003. godine. Kao student bio je aktivni član studentskih udruga, a posebno se zalagao za Studentski forum.

Privatni život

Rodio se 24.5.1979. godine u Puli. Kao dijete je želio postati profesionalni košarkaš, tako je u osnovnoj i srednjoj školi igrao za košarkaški klub Gradine Pula, ali je prekinuo karijeru odlaskom na studij u Zagreb. Danas ne trenira košarku, ali, kako Grbin kaže, svoje slobodno vrijeme voli provoditi na košarkaškom terenu s prijateljima.

Kada si javna osoba, nepromišljena djela prolaze dosta gore nego kada ih učine osobe koje nisu poznate javnosti. Tako je Grbin, jedne alkoholizirane noći u 2014. godini, za šankom pjevao Thompsonove pjesme, a kako je javna ličnost, ta vijest je obišla, brzinom munje, gotovo sve internetske portale. Grbin se oglasio i priznao da je pogriješio i za sebe rekao da je, ni manje ni više, pijana budala.

Da ga slučajni prolaznici imaju običaj slikati i snimati kada djeluje nepromišljeno, mogli smo vidjeti i kada je fotografiran u vožnji u kojoj koristi mobilni telefon. Grbin se i na to oglasio i priznao da je pogriješio.

Svoje slobodno vrijeme voli provoditi uz dobru knjigu i glazbu, a uživa i u putovanjima.

O privatnom životu Peđe Grbina malo se zna, dok se većina političara na javnim događanjima pojavljuju u pratnji svojih supruga i djevojaka, Grbin taj dio ne otkriva javnosti. Iz medija je poznato da je u vezi s medicinskom sestrom Altanom Hodžić.

Posao

Još kao student Pravnog fakulteta u Zagrebu bio je aktivni član Kluba studenata Istre, a jedno vrijeme je bio i predsjednik Kluba. Nakon završenog studija 2003. godine, odlazi u Pulu gdje je jedno vrijeme radio kao pripravnik u odvjetničkom uredu, a kasnije i kao odvjetnik u svom vlastitom uredu.

U političke vode ulazi za vrijeme studija, 1998. godine, kada se učlanio u SDP. Kako je studirao pravo, ubrzo je postao član i tajnik Foruma mladih SDP-a. Funkciju tajnika obnašao je godinu dana, od 2001. do 2002. godine.

Godine 2004. izabran je za člana Glavnog odbora SDP-a gdje je obnašao dužnosti toga organa sve do 2016. godine. Dok je bio član Glavnog odbora, Grbin je izabran za predsjednika Odbora za Ustav. Na dužnosti predsjednika Odbora, sudjelovao je u pripremama za usvajanje Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske po pitanju suradnje s Europskim poslovima.

Od 2005. do 2009. godine bio je član poglavarstva u Puli, a nakon toga došao je na poziciju gradskog vijećnika, od 2009. do 2013. godine.

Godine 2013. kandidirao se na mjesto gradonačelnika za grad Pulu, za koji naglasio da se za taj grad nije realizirala ideja koju su htjeli ostvariti SDP-ovi čelnici. Kako je sam Grbin rekao, Pula je postala gradom uspavane ljepotice koja se turistički oslanjala na prirodne ljepote koje nudi, ali i austro-ugarsko naslijeđe u građevinama. Grbin je u svojim idejama istaknuto izgradnju osnovne škole u Šijani, zatim bazen koji bi izgradio grad, a ne neki privatni investitor. Istaknuo je da je Pula grad u kojem mogu egzistirati i turizam i industrija. U toj ideji naglasio je gradove poput Praga i Milana i da na mjestu gradonačelnika želi te ideje realizirati i približiti potencijal Pule upravo tim gradovima. Na mjesto gradonačelnika nije došao.

Kao predsjednik Odbora za Ustav, za vrijeme referenduma po pitanju braka u istospolnim zajednicama, Grbin se oštro protivio iznoseći da referendum nije obvezan za promjenu u Ustavu, da se on osobno i politički protivi tom prijedlogu, jer je to čista diskriminacija manjine.

Godine 2016. ispred SDP-a Grbin je izjavio oštro protivljenje privatizaciji HEP-a, kako bi nacionalizirali Inu. Taj prijedlog je nazvao “sanaderizacijom” hrvatskog gospodarstva koji zasigurno ne idu u koristi građana, zapravo ga je nazvao mutnim poslovima koje sprovode političari HDZ-a.

Najveća postignuća

Na četrnaestoj konvenciji SDP-a, 3. prosinca 2016. godine u Zagrebu izabran je za jednog od četiri potpredsjednika stranke SDP-a.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*