Orijana Koloper

Orijana Koloper je hrvatska spisateljica rodom iz Zadra s adresom u Šibeniku gdje radi i živi. Objavila je četiri romana od kojih povijesni roman “Zavjet” njezino najzrelije i najzapaženije djelo. Pisanje ovog romana je za autoricu bio ogroman izazov kojem nije mogla odoljeti i u njega je uložila najviše energije, vremena i truda. U svojoj karijeri pisala je tekstove za uglazbljivanje koji su otpjevani na raznim festivalima glazbe kao što su Zagreb Fest, Melodije hrvatskog Jadrana i Festival šansone u Šibeniku, te poeziju i kratke priče za djecu.

Obrazovanje

Orijana Koloper je osnovnu i srednju školu ekonomskog smjera završila u Zadru.

U Splitu je bila upisala Pomorski fakultet, no zbog zdravstvenih razloga prekida studiranje.

Privatni život

Orijana Koloper je rođena u Zadru 1965. godine. Nakon udaje preselila se u Šibenik gdje nastavlja pisati. Sa suprugom Željkom Koloperom ima troje djece. Suprug Željko radi u HNK Šibenik kao producent.

Spisateljica Orijana Koloper ljubav prema pisanju pokazuje još u najranijim danima svoga djetinjstva. Tijekom osnovne i srednje škole pisala je poeziju i bila članica Kluba književnika u Zadru. Značajan utjecaj na njezin književni rad imao je književnik Ivan Aralica.

Nakon preseljenja u Šibenik nastavlja pisati poeziju i kratke priče za djecu.

Posao

U drugoj polovici 90-ih godina pa do 2005. piše tekstove za uglazbljivanje i bilježi autorstvo na mnogim hrvatskim festivalima glazbe za različite izvođače. Tako je u suradnji sa šibenskim klavijaturistom i vokalom Duškom Trlajom napisala tekst za skladbu “Innamorato di te” i “Nisam te naša” za šibenski band Papagallo, tekst za skladbu “Čekam te” koja je izvedena na Zagrebfestu , te mnoge druge.

U ranim četrdesetim godinama svoga života počinje pisati prozu. Napisala je ukupno sedam romana od kojih su do sada objavljena njih četiri. Svoj prvi roman duhovne tematike pod naslovom “Dodir trećeg oka” objavila je 2008., a kriminalistički roman isprepleten ubojstvima, sumnjivim likovima, napetošću i strahom o sveprisutnom kriminalu “Arabeska” objavljen je 2010. Slijedi roman “Samo jedan san” ljubavne tematike koji je također objavljen 2010.

Roman povijesne tematike “Zavjet” (2016.) je drukčiji od svega što je do sada spisateljica napisala. Tema romana je ljubav u doba kuge, odnosno radnja se temelji na legendi o Šibenčanki koja se zavjetovala da će ako prestane kuga u gradu zarediti se i otići u samostan. Uz taj događaj vezan je šibenski običaj bez vjenčanja u svibnju.

Kroz višegodišnji rad autorica Orijana Koloper prikupljala je vrlo oskudne povijesne podatke iz crkvenih knjiga da bi što vjernije oživjela atmosferu iz vremena kuge u Šibeniku 1649. godine. Pomoć u pisanju romana joj je nesebično pružila časna sestra Fortunata iz šibenskog samostana Svete Luce kao i još mnogo ljudi i gradskih institucija, a gotovo svi likovi u romanu su temeljeni na stvarnim osobama.

Roman je ilustriran darovnicom hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. iz 1066., prvim spomenom na Šibenik, kojom samostanu Sv. Marije u Zadru daje kraljevsku slobodu. Ovaj roman je autorica posvetila svome suprugu Željku, a svečanost njegove prve promocije na šibenskoj tvrđavi Barone je uveličala obljetnica proslave 950 godina prvog spomena Šibenika.

Nakon promocije u Šibeniku, promocija romana se održala u lipnju 2016. u Novinarskom domu u Zagrebu. U planu je organizirati i izložbu umjetničkih fotografija koje bi slijedile radnju romana s obzirom na to da je roman posvećen upravo gradu Šibeniku.

Nakon toga napisala je novi krimić pod naslovom “Maureska”koji je ujedno nastavak romana “Arabeska”.

Najveća postignuća

Roman Orijane Koloper “Zavjet” je dugo bio pozicioniran na visokom mjestu hrvatske top liste knjiga i ostaje zapamćen u društvu najtraženijih i najčitanijih izdanja u Hrvatskoj.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*