Oliver Mlakar

Oliver Mlakar jedan je od najpoznatijih hrvatskih televizijskih voditelja. Više od 40 godina radio je najprije kao radijski, a onda i televizijski voditelj. Svoju popularnost stekao je vodeći popularne zabavne emisije, kvizove, a onda i razne festivale. Javnost ga najviše pamti kao voditelja popularnog kviza “Kviskoteka”, zatim “Kola sreće” te kulinarske emisije “Male tajne velikih majstora kuhinje”.

I nakon što je otišao u mirovinu, lik Olivera Mlakara i dalje je ostao popularan, pa je i nakon mirovine ostao traženi voditelj. Zbog svoga jedinstvenog i prepoznatljivog glasa i izgleda, postao je dio hrvatske pop kulture. Zato je i danas prepoznatljiv lik kako starijim, tako i mlađim generacijama.

Obrazovanje

Oliver Mlakar djetinjstvo je proveo seleći se na razna mjesta. Osnovnu školu započeo je usred II. svjetskog rata u Beogradu, a nastavio u Osijeku. U Osijeku je kasnije završio i gimnaziju, a onda otišao u Zagreb, gdje je na Filozofskom fakultetu upisao romanistiku, točnije francuski i talijanski jezik. Ove jezike je i diplomirao.

Privatni život

Oliver Mlakar rođen je u Ptuju, u Sloveniji, 1935. godine. Otac mu je bio Slovenac i vojno lice, pa je htio da mu se sin rodi kao Slovenac, iako tamo nisu živjeli. Rano djetinjstvo Oliver je s obitelji proveo seleći se na razna mjesta, prateći očev posao. 1941. godine, na početku II. svjetskog rata, živjeli su u Beogradu. Oliverov otac poginuo je u tom ratu, pa je Oliverova majka odlučila preseliti obitelj u Osijek, gdje je živjela njena obitelj. Tamo su živjeli sljedećih deset godina. U Osijeku je Mlakar završio osnovnu i srednju školu, pa se za vrijeme studija preselio u Zagreb.

Studentski život u Zagrebu za Mlakara bio je i sladak i gorak. Uživao je u slobodi, društvu, zabavi. Glumio je u amaterskom kazalištu i kretao se po glumačkim krugovima, te se u studentskim godinama i zaljubio u svoju buduću suprugu, ali s druge strane, stalno je brinuo, jer je kao student bio i jako siromašan. Odlično se poklopilo da je u to vrijeme sudjelovao u jednom istraživanju profesora Guberine, najpoznatijeg hrvatskog fonetičara, koji je nasnimavao riječi koje je Mlakar izgovarao. Jedan ton majstor primijetio je Oliverovu lijepu boju glasa, pa mu predložio da se prijavi na audiciju za spikere. Oliver je tada mislio da će to biti dobar posao za zaraditi džeparac, ali ispostavilo se kao nešto mnogo više. Prošao je audiciju i počeo raditi kao radijski voditelj, a nakon što je u rad krenula i televizija, brzo su ga, kao i većinu radijskih voditelja, stavili pred kamere.

Oliver Mlakar u ovoj je profesiji ostao preko 40 godina, sve do 2002. godine, kada je otišao u mirovinu, iako je i kasnije prihvaćao neke angažmane i zapravo se i danas može vidjeti na televiziji ili na nekim događanjima. Ipak, većinu svog vremena Oliver Mlakar provodi u Molvicama, mjestu blizu Samobora, gdje uživa sa svojim životinjama, posebice konjem Fabijanom i nekoliko pasa koje uzgaja i vodi na izložbe. Ugodan umirovljenički život provodi sa svojom suprugom Dunjom.

Dunju je Oliver Mlakar upoznao 1963. godine u knjižnici Radija Zagreb, gdje je radila Dunjina prijateljica, pa ju je ona često posjećivala. 1965. godine su se oženili i u sretnom braku ostali do danas. U braku su dobili dvije kćerke, Ivu i Mašu, koje su rođene 1966. i 1970. godine. Maša je doktor arheologije, diplomu je stekla na Cambridgeu i udana je za Britanca, pa živi u Engleskoj, a Iva je ostala živjeti u Zagrebu, gdje s mužem vodi privatni posao. Oliver i Dunja imaju i jednog unuka, Matka, rođenog 1991. godine, koji je profesionalni surfer i državni prvak u tom sportu.

Posao

Oliver Mlakar prvi je posao dobio još kao student, prijavivši se na audiciji za spikera Radio Zagreba. Dobio je posao i 1957. godine počeo raditi na Radio Zagrebu. Radio je na radiju sve do polaska u vojsku 1961. godine, kada je morao odslužiti vojni rok.

Na povratku iz vojske, uzeli su ga kao spikera s radija i dali mu posao televizijskog voditelja. Tako je od 1963. godine Oliver Mlakar počeo raditi na Televiziji Zagreb. 1965. počeo je voditi kvizove, po čemu je do kraja karijere bio najpoznatiji. Prvi takav kviz bio je “Poziv na kviz”, koji je vodio s kolegicom Jasminom Nikić. U isto vrijeme počeo je i kviz “Zlatni pogodak”, koji se jedan tjedan emitirao iz Zagreba, a drugi iz Beograda, pa su ga naizmjence vodili Oliver Mlakar i Mićo Orlović.

1970. Oliver je počeo voditi kulinarsku emisiju “Male tajne velikih majstora kuhinje”, u kojoj je kuhao tada slavni Stevo Karapandža. Emisija se emitirala sve do kraja ’80-ih godina.

1984. godine na televiziji je krenuo kviz “Kviskoteka”. Kviz je postao najpopularniji kviz Hrvatske radiotelevizije svih vremena, a nakon prve četiri godine što je kviz vodio Ivan Hetrich, voditeljsku palicu preuzeo je Oliver Mlakar, te postao zaštitno lice ove zabavne emisije. 1993. godine Mlakar je počeo voditi još jednu jako popularnu zabavno-natjecateljsku emisiju “Kolo sreće” i vodio ju je sve do 2002. godine. Od 1999. godine vodio je kulinarsku emisiju “Kruške i jabuke”, sve do mirovine u koju je otišao 2002. godine.

Čak i nakon mirovine, Oliver Mlakar je radio na nekim projektima i bavio se poslom voditelja. 2006. godine vodio je jednu sezonu povratničke “Kviskoteke”, koja se počela emitirati na Novoj TV, ali je zbog male gledanosti skinuta s malih ekrana već nakon prve sezone.

Najveća postignuća

Oliver Mlakar jedan je od najpoznatijih hrvatskih voditelja. Pamtimo ga po njegovim angažmanima u kvizovima, ali i po mnogim drugim voditeljskim podvizima. 1968. godine Oliver Mlakar je s Gordanom Bonetti vodio prvi Dnevnik koji se počeo svakodnevno emitirati na Televiziji Zagreb. Dnevnik se emitirao uživo.

Oliver je bio voditelj najpopularnijeg kviza HRT-a “Kviskoteke” i jako popularnog “Kola sreće”. Stariji ljudi pamte ga i po kulinarskoj emisiji “Male tajne velikih majstora kuhinje”. Ali Oliver nije vodio samo televizijske emisije, već je bio i poznati festivalski voditelj. 15. godina vodio je Splitski festival s Jasminom Nikić, a vodio je i Jadranske susrete. 1990. godine je s kolegicom Helgom Vlahović vodio Euroviziju (sadašnji Eurosong), koji se te godine održavao u Zagrebu.

Za svoj dugogodišnji rad Oliver Mlakar je dobio gotovo sve nagrade iz svoje branše, ali najveća među njima bila je Večernjakova ruža stoljeća, uz koju ima još četiri Večernjakove ruže, što ga čini voditeljom s najviše dobivenih Ruža.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*