Oleg Butković

Oleg Butković poznat je kao ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi Tihomira Oreškovića te u Vladi Andreja Plenkovića. Rodio se u Rijeci 4. svibnja 1979. godine.

Obrazovanje

Oleg Butković završio je osnovnu školu u Novom Vinodolskom. Nakon toga je pohađao Srednju pomorsku školu u Bakru.

1998. godine upisao je Pomorski fakultet u Rijeci, smjer nautika, kojeg je završio 2002. godine te je postao diplomirani inženjer pomorskog prometa. Nakon toga je na istom fakultetu upisao magisterij te potom i doktorski studij 2008. godine.

Privatni život

Oleg Butković proveo je sretno djetinjstvo živeći s roditeljima u Povilama. Njegovi roditelji i danas žive u istoj obiteljskoj kući u kojoj je Oleg odrastao. Ima jedanaest godina mlađeg brata Benjamina kojem je upravo on nadjenuo ime prema liku Benjaminu iz serije “Klinika Schwarzwald” dok je njemu ime nadjenula majka.

Djetinjstvo je proveo kao većina njegovih vršnjaka. S društvom je odlazio na kupanje, igrao nogomet te doživio i prve ljubavi.

Olegovi roditelji vlasnici su restorana Lucija koji se nalazi u poviljskoj luci. Svoga sina uvijek su opisivali kao uzornog i poslušnog te odličnog učenika koji se sve završio u roku. Naime, čak je godinu dana prije roka završio Pomorski fakultet u Rijeci. Ipak, nisu oduševljeni njegovim angažmanom u politici te se nadaju da će jednoga dana ostvariti svoj san i raditi na fakultetu.

Olegov brat Benjamin radi u Crikvenici u policiji, oženjen je i otac kćeri Lucije.

Oleg Butković otac je dječaka Jakova, a ime sinu dala je njegova supruga Barbara. Oleg i Barbara vjenčali su se 2006. godine. Barbara Butković ravnateljica je čitaonice i knjižnice u Novom Vinodolskom, a spomenutu funkciju obnaša već dugi niz godina, i prije nego se par upoznao.

Olegov uzor prvi je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

U slobodno vrijeme druži se s obitelji, a roditelje posjećuje svakoga vikenda te uživa u svom omiljenom jelu – janjetini.

Od hobija izdvaja nogomet, boćanje, kartanje te čitanje. Govori čak tri strana jezika, engleski, njemački i talijanski jezik.

Posao

Još za vrijeme studija radio je kao demonstrator te je davao instrukcije, posebice onima koji su naknadno u starijoj dobi odlučili upisati fakultet.

2000. godine završio je kadeturu na motornom brodu Sv. Nikola.

U razdoblju od 2003. do 2004. godine radio je kao predavač u Centru za izobrazbu pomoraca u Rijeci. Davao je pripremne konzultacije za polaganje časničkog ispita.

Od 2004. do 2005. godine radio je znanstveni novak na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Oduvijek je znao da će se baviti politikom, a još je u srednjoj školi puno vremena provodio čitajući političku literaturu.

2004. godine izabran je za GO HDZ-a Grada Novog Vinodolskog.

Sa samo 26 godina, 2005. godine, i bez ikakvog političkog i s vrlo malo profesionalnog iskustva došao na važnu funkciju, postao je gradonačelnik Novog Vinodolskog. Spomenutu funkciju obnašao je sve do početka 2016. godine.

Od 2012. godine predsjednik je ŽO HDZ-a Primorsko-goranske županije, član je predsjedništva HDZ-a te predsjednik Odbora za promet, pomorstvo i veze HDZ-a.

2016. godine izabran je za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture u 13. Vladi RH Tihomira Oreškovića te odmah potom, te iste godine i u Vladi Andreja Plenkovića na istoj dužnosti ministra.

Od ostalih dužnosti važne su sljedeće. Od 2005. godine predsjednik je Skupštine TZ Grada Novog Vinodolskog, Skupštine komunalnog poduzeća Ivanj u Novom Vinodolskom te Skupštine Vodovod Žrnovnica u Novom Vinodolskom.

Od 2007. godine član je Komisije za prostorni plan Primorsko-goranske županije te predsjednik Skupštine Poduzetničkog Centra Vinodol u općini Vinodolskoj.

Od 2010. godine potpredsjednik je Udruge završenih studenata PFRI u Rijeci.

Najveća postignuća

Sa samo 26 godina izabran je za gradonačelnika Novog Vinodolskog. Izabran je za ministra mora, prometa i infrastrukture u Vladi Tihomira Oreškovića te u Vladi Andreja Plenkovića.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*