Nives Ivanković

Nives Ivanković poznata je filmska, televizijska i kazališna glumica koju je najviše proslavila uloga konobarice Miki. Tako je ovu ulogu prvotno ostvarila u seriji “Jel’ me netko tražio?”, a potom u “Nad Lipom 35”. Ostvarila je i brojne uloge u filmovima poput “Zvizdana”, “Četveroreda”, “Vjerujem u anđele” i “Ta divna splitska noć”.

Obrazovanje

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Nives je završila u Splitu, a potom odlazi u Sarajevo na Akademiju za scenske umjetnosti, gdje je i diplomirala 1993. godine.

Privatni život

Nives je rođena u Tomislavgradu 1.6.1967. godine. Njezin je otac Ante bio televizijski novinar te je od malih nogu redovito pratila Dnevnik kao i sve slične informativne emisije. Ima stariju sestru i pet godina mlađeg brata.

Nives priznaje kako rado voli putovati, te od svih mjesta koje je posjetila diljem svijeta rado izdvaja Bratislavu koja ju je oduševila kada je u ovaj glavni grad Slovačke došla gostovati s kazalištem i predstavom “Ptičice”. Kao zemlju koja ju je najviše dojmila i koju je najviše proputovala izdvaja Italiju.

Od hobija rado izdvaja kuhanje te priznaje kako voli kuhati za prijatelje kada ima vremena. Živi u zgradi u kojoj ima mali vrt u kojemu uzgaja masline, limun, ruže i smokve.

U slobodno vrijeme voli i čitati dobre knjige. Voli čitati domaće, hrvatske autore, ali voli i turskog autora Orhana Pamuka.

Posao

Nakon što je diplomirala na sarajevskoj Akademiji, Nives je postala članica kazališnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Neke od predstava u kojima je glumila su: “Šest lica traži autora”, “Babina Guica”, “Libar o’libra Marka Uvodića”, “Moje dijete”, “Smij i suze starega Splita”, “Kontra progresa”, “Aziz ili svadba koja je spasila Zapad”, “Nosorog”, “Adio kauboju”, “Kašeta brokava” i druge.

Nives je prvu televizijsku ulogu ostvarila 1991. godine kada je glumila konobaricu Miki u seriji “Jel’ me netko tražio?”. Potom je ostvarila filmske uloge 1998. godine kada je glumila Hildu Stolzer u filmu “Kanjon opasnih igara” i Izabelu Georgijevnu u “Agoniji”. Godinu dana kasnije ostvarila je ulogu u filmu “Četverored”.

U filmu “Ta divna splitska noć” Nives je utjelovila lik Marije 2004. godine, a iste je godine ostvarila i ulogu u seriji “Villa Maria”, u kojoj je glumila Natašu Jug.

2005. godine okušala se kao voditeljica u emisiji “Ništa osobno”.

U seriji “Balkan Inc.” Nives je 2006. godine glumila Dudu, a iste je godine počela glumiti konobaricu Miki u seriji Nove TV “Nad Lipom 35”.

2007. godine glumila je Macu u filmu “Moram spavat, anđele”, 2009. kontesu Lily u “Vjerujem u anđele”, a 2010. godine Nives je glumila

Magdu u seriji “Bibin svijet”, konobaricu Miki u “Nova u Dragošju” te Ajnu u “Lud, zbunjen, normalan”.

Ulogu Nives “Seke” Odak ostvarila je već sljedeće godine u seriji “Ruža vjetrova”.

2015. godine glumila je u filmu “Zvizdan”, a 2017. godine ostvarila je ulogu Marinke u filmu “Babylon Sisters”.

Nives je pisala i kolumne za novine “Slobodna Dalmacija”.

Najveća postignuća

Nagradu Marul Nives je dobila 2008. godine za ulogu u predstavi “Libar o’libra Marka Uvodića” na 18. Marulićevim danima.

2009. godine dobila je nagradu Zlatni smijeh na 33. Danima satire za ulogu u predstavi “Bog masakra Yasmine Reze”.

2015. godine dobila je nagradu Zlatna arena na Pulskom filmskom festivalu za sporednu žensku ulogu u filmu “Zvizdan”.

Nives je 2016. godine sama napisala scenarij i potpisuje režiju za humorističnu i realno surovu seriju “Tko je jamio, jamio je” u kojemu se opisuje život obitelji Munjiza, a radnja se odvija u Splitu. U ovoj seriji Nives glumi glavnu ulogu, a serija ukazuje na probleme deložacije, kamatarenja, sumnjive obrate iz siromaštva u bogatstvo itd.

Na 21. danima hrvatskog filma u Orašju je 2016. godine dobila nagradu “Zlatni dukat” za doprinos stvaranju hrvatskog filma.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*