Nina Violić

Nina Violić poznata je hrvatska glumica rođena u Rijeci 15.3.1972. godine. Osim u kazalištu, Nina Violić glumila je i u poznatim filmovima kao i u televizijskim serijama.

Obrazovanje

Nina Violić bila je primljena u isto vrijeme na dva fakulteta: Glumačku akademiju u Zagrebu, ali i u školu Mime u Amsterdamu. Ipak se odlučila za zagrebačku Akademiju te tako svoj studij započela 1990. godine. Autorica je monodrame “Rad Borosane na sebi”, koja je ujedno bila i njezin diplomski rad na studiju.

Privatni život

Nina je bila u braku sa splitskim glumcem Tvrtkom Jurićem s kojim ima kćer Rozu. Vjenčali su se 2001. godine, no nakon pet godina braka zbog udaljenosti uslijedio je razvod.

Nakon toga Nina je bila u vezi s redateljem Krešimirom Paukom, ali su prekinuli 2014. godine.

Godinu i pol Nina je bila u ljubavi sa srpskim glumcem Milanom Marićem. Milan je mlađi od Nine 19 godina, a upoznali su se kada je ona gostovala u Beogradu s predstavom “Kako smo preživjele”. U to je vrijeme Milan nakon završetka akademije dobio posao u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, no par je prekinuo u kolovozu 2016. godine budući da se Milan odselio u Sankt Peterburg zbog poslovnih glumačkih obaveza.

Posao

Nina Violić glumom se odlučila baviti nakon što je pogledala predstave Vite Taufera i Tomaža Pandura koje su ju dodatno motivirale. Uz to često je odlazila u Ljubljanu na koncerte. Svoju je prvu filmsku ulogu ostvarila već 1993. godine u kratkometražnom filmu Gorana Kulenovića “Okus limuna”.

U filmu “Između Zaglula i Zaharijusa” glumila je 1994. godine, a iste je godine glumila Evu u filmu “Svaki put kad se rastajemo”. 1995. godine glumila je plesačicu u filmu “Mrtva točka”, a godinu dana kasnije Nina je ostvarila dvije filmske uloge: u filmu “Domina” i Mariju je glumila u “Letač Joe i Marija smjela”. “Zagorje, dvorci” film je iz 1997. godine u kojemu je Nina također glumila, kao i u “Puški za uspavljivanje” i “Ruskom mesu”, iste godine. Šminkericu je glumila filmu “Tri muškarca Melite Žganjer” 1998. godine.

Dvije godine kasnije glumila je Jadranku u hrvatskoj komediji “Blagajnica hoće ići na more”, a iste je godine glumila i u filmu “Crna kronika ili dan žena”. U filmu “Sami” glumila je 2001. godine, dok je 2002. godine ostvarila ulogu Marije u filmu “Fine, mrtve djevojke”.  Nina je glumila i u filmu iz 2004. godine “Bore Lee: Čuvaj se sinjske ruke!”, a godinu dana kasnije u filmu “Zadnji dan kućnog ljubimca”.

Glavnu je ulogu s kolegom Livijem Badurinom, ostvarila u filmu “Planktoni” 2006. godine, dok je dvije godine kasnije glumila Danicu u filmu “Iza stakla”. 2009. godine glumila je u filmu “Neke druge priče”, a Šejlu je glumila u filmu “Na putu” iz 2010. godine. Iste je godine glumila Danicu u filmu “Šuma summarum”, dok je godinu kasnije svoju imenjakinju glumila u filmu “Mali ljubavni bog”.

Nina Violić osim filmskih, ostvarila je i brojne i televizijske uloge. 2004. godine vodila je HRT-ov poznati kviz “Najslabija karika”. Na HRT-u se ponovo pojavila iduće godine kada je tri puta u prvoj sezoni glumila Barbaru Klarić u hrvatskoj humorističkoj seriji “Bitange i princeze”.

Glumila je i u “Našoj maloj klinici”, seriji koja se prikazivala na Novoj TV, Fedoru 2007. godine, a 2011. godine udovicu u još jednoj HRT-ovoj humorističnoj seriji “Provodi i sprovodi”.

Najveća postignuća

Nina Violić osvojila je brojne nagrade za svoja glumačka postignuća. Tako je već 1995. godine dobila nagradu na Festivalu glumca za ulogu Nade u predstavi “Groznica” u režiji M. Živkovića, a godinu dana kasnije Hrvatsko ju je glumište nagradilo za ulogu Kraljice u predstavi “Tri mušketira”.

Dobitnica je i Zlatne Arene za ulogu Jadranke u filmu “Blagajnica hoće ići na more” 2000. godine, Večernjakove ruže 2002. godine, a 2012. godine nagrade publike portala teatar.hr. Isto tako, dobitnica je brojnih nagrada za kazališne uloge.

Za predstavu “Ženidba” dobila je nagradu Ivana pl. Zajca za ulogu Agafije, a u Umagu je 2009. godine dobila nagradu Zlatni lav za ulogu Evite u istoimenoj drami u režiji S. Bulić.

2011. godine dobila je nagradu za žensku ulogu u predstavi “Ružno pače” u kojoj je glumila mamu patku. Uz to, izabrana je i za najbolju glumicu na Jugoslavenskom kazališnom festivalu za ulogu Fanny Gabor u “Buđenju proljeća” koje je režirao Oliver Frljić, 2015. godine. Iste je godine dobila nagradu zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Mila Dimitrijević za ulogu Eve u Krležinoj drami “Vučjak” koju je režirao I. Buljan.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*