Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek je hrvatska znanstvenica te ministrica kulture u Vladi Andreja Plenkovića. Rodila se u Dubrovniku 1970. godine.

Obrazovanje

Nina Obuljen Koržinek završila je osnovnu i srednju školu u rodnom Dubrovniku, a nakon toga se preselila u Zagreb gdje je upisala Filozofski fakultet te diplomirala komparativnu književnost i francuski jezik. Uz to, diplomirala je i na Muzičkoj akademiji violinu.

2004. godine je magistrirala na Fakultetu političkih znanosti politologiju, smjer komparativna politika, a 2013. godine je doktorirala također na Fakultetu političkih znanosti. Na poslijediplomskom studiju komparativne politike obranila je rad “Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa”.

Nakon toga je u Ministarstvu vanjskih poslova završila Diplomatsku akademiju te se dalje usavršavala u Francuskoj, u Parizu, na Sveučilištu Paris-Dauphine gdje je pohađala katedru za doktorske studije.

Privatni život

Nina Obuljen Koržinek rođena je u dubrovačkoj obitelji. Njezin otac, Nikola Ćiće Obuljen, bio je HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika početkom 90-ih godina.

Mani Gotovac, poznata hrvatska dramaturginja, spisateljica i teatrologinja njezina je daljnja rođakinja.

Posao

19. listopada 2016. godine izabrana je za ministricu kulture u Vladi Andreja Plenkovića.

Prije nego što je izabrana za ministricu kulture u Vladi Andreja Plenkovića, Nina Obuljen Koržinek radila je kao znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, u Odjelu za kulturu i komunikacije. Na tom poslu radila je u razdoblju od 2000. do 2006. godine te ponovo od 2012. pa sve do listopada 2016. godine. Njezino područje bile su medijske i kulturne politike, a posebice je bila vezana za europske integracije.

U Ministarstvu kulture radila je već prije, i to u razdoblju od 2006. do 2011. godine. Tada su ministri kulture bili Jasen Mesić i Božo Biškupić, a ona je bila pomoćnica državne tajnice i ministra, a njezina područja bila su mediji i kultura.

Bila je jedan o članova u pregovaračkom timu koji se bavio pristupanjem Republike Hrvatske u Europsku Uniju te i koordinatorica u Ministarstvu kulture za pristupanje Europskoj Uniji.

U razdoblju od 2012. do 2014. godine Nina Obuljen Koržinek bila je na čelu Programskog vijeća HRT-a.

Radi kao programska ravnateljica na Svjetskom samitu kulture i umjetnosti 2016. godine na Malti. Jedna je od članova Savjetodavnog odbora inicijative New Pact for Europe te je članica Ekspertnog tima UNESCO-a koji se bavi provođenjem Konvencije o očuvanju i promocije raznolikosti kulturnih izričaja.

Jedna je od članova u Upravnom odboru Hrvatskog audiovizualnog centra HAVC-a. Bila je prozvana od jednog dijela udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata da je umiješana u kriminalne radnje koje su se odvijale u HAVC-u. Ona i čelnik HAVC-a Hrvoje Hribar čak su i kazneno prijavljeni. Odbacila je sve optužbe za kriminal te za financijske malverzacije te je istakla da njezina funkcija u Upravnom odboru HAVC-a ni na koji način nije povezana s donošenjem odluka o financiranju filmova. Njezin posao je nadziranje poslovanja HAVC-a.

Najveća postignuća

Do sada je objavila više od trideset stručnih i znanstvenih radova u domaćim, ali i u međunarodnim časopisima. Bila je dio tima koji je radio na raznim projektima za Europski parlament, Vijeće Europe, UNESCO, Europsku kulturnu fondaciju, UNDP te mnoge druge.

2004. godine osvojila je europsku nagradu za istraživanje kulturnih politika za svoj doprinos na području istraživanja utjecaja europskih integracija s obzirom na kulturne politike novih članica Europske Unije.

Dobila je visoko odličje francuske vlade “Red viteza umjetnosti i književnosti” za svoj doprinos kulturi.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*