Nikola Tesla

Nikola Tesla bio je veliki izumitelj i vizionar te elektrotehničar i fizičar. U svijetu znanstvenika Teslu je pratila reputacija samotnjaka i ekscentrika. Nikola Tesla se danas smatra jednim od najvećih genija na području elektrotehnike. Nikola Tesla umro je 7.1.1943. godine u 87. godini života u hotelu New Yorker u New Yorku.

Obrazovanje

Nikola Tesla pohađao je osnovnu školu u Smiljanu, nakon čega se upisao u gimnaziju u Gospiću pa u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca gdje je i maturirao. Njegovi trenuci u ranijoj fazi života bili su ispunjeni druženjem s prijateljima te u hvatanju ptica i čitanju.

Nakon završetka srednje škole uzeo je dvije godine pauze, a unatoč tome što su roditelji vršili pritisak da mora postati svećenikom, Nikola je 1875. godine odlučio upisati studij tehničkih znanosti u Grazu. Za vrijeme studiranja upoznao se s djelima Voltairea i odlučio kako će ih sve pročitati.

Privatni život

Rođen je u noći između 9. i 10.7.1856. godine u malom mjestu Smiljani. Nikola Tesla rođen je u obitelji oca Milutina koji je bio pravoslavni svećenik te majke Georgine Mandić. Tesla je podrijetlom iz srpske obitelji koja je uvijek inzistirala da Tesla svoj životni put nastavi prema svećeničkoj karijeri.

Teslina obitelj ranije se prezivala Draganić, a pretpostavka je da prezime Tesla dolazi od rimskog naselja Tesleum u blizini Raduča rodnog mjesta Nikolinog oca. Druga teorija je da je obitelj dobila nadimak Tesla zbog nasljedne osobine koju su svi imali, a to su istaknuti prednji zubi, što je podsjećalo na sjekire koje su se zvale “tesla”.

Nikola je prvi razred završio u Smiljanu 1862. godine kada su školu pohađala djeca smiljanskih obitelji Kovačević, Tomljenović i Milković. Nakon što je otac Milutin premješten 1862. godine u Gospić jer unaprijeđen je u protoprezbitera-namjesnika, Nikola se brzo udomaćio pa je u Gospiću završio pripremnu školu.

Volio je izrađivati razne tehnološke naprave pa je tako u želji da iskuša padobran, skočio s otvorenim kišobranom s krova prizemnice. Kišobran se potrgao, a Nikola se tjednima oporavljao od ozljeda.

Kada je 1870. završio 3. razred realke u Gospiću, roditelji su ga poslali u veliku realku u Rakovcu pored Korane gdje se danas nalazi Gimnazija Karlovac. Školovanje je završio sa 7. razredom pa je maturu položio 24.7.1873.

Tesla je kraj života dočekao u New Yorku živeći od mirovine koju mu je slala jugoslavenska vlada. Nikola Tesla je cijelo vrijeme pratio događaje u Banovini Hrvatskoj da bi pred kraj života vrijeme najviše provodio u postelji ne primajući nikoga.

Pronađen je mrtav u hotelskoj sobi. U njegovu je slavu nakon smrti govorio tadašnji gradonačelnik New Yorka Fiorello Henry La Guardia dok je Eleonore Roosevelt izrazila sućut Teslinoj obitelji.

Zadušnica je održana u protestantskoj crkvi St. John the Divine u New Yorku 12.1.1943. godine u 4 sata popodne pod vodstvom biskupa Williama T. Maninga. Službu je na srpskom jeziku završio Dušan Sukletović.

Tijelo je preneseno u mrtvačnicu Francka D. Campbello kod Avenije Madison, a kremirano u krematoriju groblja u Ardsleyu. Od 1956. pepeo Nikole Tesle nalazi se u Muzeju u Beogradu dok je u mjestu Smiljane iste godine postavljena spomen ploča.

Posao

Godine 1881. Tesla je shvatio da su se njegovi roditelji puno toga odrekli za njega, pa je u želji da ih oslobodi tereta otišao u Budimpeštu. U to je vrijeme u Europu stigao val telefonije zbog čega je trebalo instalirati telefonski sistem.

Bila je to odlična prilika za Teslu koji je uz pomoć ujaka Paje Mandića i njegovim vezama dobio posao u Telegrafskom uredu gdje je prvo radio kao crtač, a potom je prešao u centralu.

Otkriće magnetskog polja Tesla je priopćio svom šefu, a nakon što je centrala prodana Puskas ga je poslao u Pariz nadajući se da će Tesla uspjeti konstruirati motor s okretnim magnetnim poljem.

U Parizu je pokušao ostvariti svoj izum, ali nije bilo interesa, pa se bavio istosmjernim strojevima, a za tvrtku “Continental Edison Company” konstruirao je automatski regulator. Iako je bilo puno posla Tesla je našao vremena da složi dvofazni indukcijski motor.

Početkom 1880. godine Tesla je otišao za Prag u želji da ispuni želju oca i upotpuni školovanje na Sveučilištu. Nažalost nema dokaza o tome je li bio upisan u jednu od visokih tehničkih škola. Tesla je uvijek govorio da je puno napredovao u Pragu odakle je otišao za Strasbourg da bi se u proljeće 1884. vratio u Pariz. Za vrijeme svog boravka u Strasbourgu Tesla je konstruirao prvi indukcijski motor.

U Sjedinjene Američke Države otišao je 6.6.1884. godine, a u džepu je imao samo četiri centa te ideju o proračunima za leteći stroj.

Kako nije uspio skupiti dovoljno sredstava za svoj izum, Tesla se na nagovor direktora tvornice zaposlio u Edisonovoj tvrtki “Machine” u New Yorku. Kada se zaposlio kod Thomasa Edisona, Nikola Tesla ga je iznimno cijenio.  Ipak, na kraju nezadovoljan plaćom otišao je od Thomasa Alve Edisona s kojim se nije slagao oko istosmjernih strojeva.

1885. osnovao je u New Yorku svoju tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company. Tvrtka se bavila proizvodnjom električnih lučnica.

U svibnju 1885. godine George Westinghouse, direktor tvrtke “Westinghouse Electric Company” kupio je prava na Teslin patent za višefazni sustav naizmjenično pokretnog dinama te transformatora i motora, što je kasnije dovelo do natjecanja između dva izuma.

Došlo je do utrke između Teslinovog izmjeničnog pristupa te Edisonova direktnog sustava. Pobjedu je odnijela Teslina ideja izmjenične struje.

Nikola Tesla je 1887. godine osnovao laboratorij u New Yorku u kojem je radio do kraja svog života.

U to je vrijeme uspio doći do još jednog izuma, elektromagnetski motor, koji je postao osnova svih strojeva, a koji se pokreću izmjeničnom strujom. Godine 1891. Tesla je izumio indukcijsku zavojnicu, često korištenu u radiotehnologiji.

Najveća postignuća

U Chicagu je 1893. godine održana velika međunarodna izložba Expo gdje je izrada sustava osvjetljenja povjerena Nikoli Tesli. Tesla je osim toga imao još nekoliko velikih projekata. Tako je predvodio konstrukciju pogona hidrocentrale na Niagarinim slapovima 1896. godine.

U vremenu dok je boravio u Coloradu Springsu od 1899. do 1900., Tesla je došao do možda najvećeg otkrića, a radi se o stacionarnim valovima. Pomoću tog otkrića uspio je dokazati da Zemlja može biti vodič i da isto tako može djelovati poput vilice na električne vibracije na određenoj frekvenciji.

Tada je uspio upaliti 200 žarulja koje nisu bile povezane žicom na udaljenosti od 40 kilometara, od kojih je svaka osvjetljavala krug od 41 metra. Za svoj znanstveni rad Nikola Tesla je odlikovan Edisonovom medaljom, poznatom kao najveće odlikovanje Američkog instituta elektroinženjera.

Njegovom velikom zaslugom smatra se uvođenje naizmjenične struje u široku upotrebu. Tijekom svoje karijere ostvario je oko 1.000 pronalazaka i patenata, a izumio je indukcijski motor, trofazni sustav za prijenos električne snage te generator i transformator za struje visoke frekvencije.

Tesla je poznat i kao jedan od začetnika radiotehnike, jer je otkrio sustav za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu, a pronašao je i novi sustav osvjetljenja te konstruirao visokofrekventne alternatore kao osnovu emisijskih radiostanica. Proizveo je elektromagnetske valove te otkrio princip rezonancije za radioveze.

Međunarodna elektrokomisija je u čast stogodišnjice Teslina rođenja njegovim imenom nazvala jedinicu magnetske indukcije tesla (T). Nakon njegove smrti torbe u kojima su se nalazili svi njegovi papiri, bile su duže vremena zapečaćene.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*