Nikola Karabatić

Nikola Karabatić je poznati francuski rukometaš i reprezentativac koji igra na poziciji lijevog beka te ima ulogu organizatora igre. Jedan je od najuspješnijih, najplaćenijih i najpoznatijih rukometaša. Iako od treće godine živi u Francuskoj, Karabatić je ponosan na svoje srpske i hrvatske korijene. Naime, majka mu je podrijetlom Srpkinja, a otac Hrvat.

Privatni život

Nikola Karabatić se rodio 11.4.1984. godine u Nišu u Srbiji od majke Radmile i oca Branka. Iako živi u Francuskoj za čiju rukometnu reprezentaciju nastupa, Nikolini korijeni su hrvatski i srpski. Naime, otac Branko je podrijetlom Hrvat, odnosno rođen je u Vrsinama pored Trogira. Branko je bio profesionalni rukometaš koji je branio za RK Trogir te RK Mehaniku iz Metkovića. Nakon toga otišao je u Niš gdje je karijeru nastavio u RK Železničaru, a tada je u isto vrijeme nastupao i za reprezentaciju Socijalističke Republike Srbije. U Nišu je upoznao majku Nikole Karabatića, Radmilu iz Aleksinca. Radmila je podrijetlom Srpkinja i u to vrijeme je u Nišu završavala studij medicine.

Nakon što je Nikola navršio tri godine, cijela se obitelj preselila u Francusku gdje je 19.4.1988. godine rođen i brat Nikole Karabatića, Luka Karabatić koji je krenuo bratovim stopama te je danas i on profesionalni rukometaš.

Od 2011. godine Nikola je u vezi s bivšom gimnastičarkom Géraldine Pillet. Nikola i Géraldine su se upoznali 2010. godine u Montpellieru kada je Géraldine još bila studentica.

U travnju 2016. Nikola i njegova nevjenčana supruga Géraldine postali su roditelji dječaka Aleka.

Početkom studenog 2017. godine, Nikola je postao stric djevojčice Deve. Nikolin brat Luka i njegova odabranica, fotomodel i TV voditeljica Jeny Priez, postali su roditelji.

Nikola ističe kako svake godine ljetuje u Hrvatskoj pored Trogira, a o Hrvatskoj priča i svojim prijateljima u Francuskoj tako što im preporučuje ljetovanje u Hrvatskoj umjesto na Tajlandu.

Najviše uživa u božićnim i novogodišnjim blagdanima kojima se svake godine iznova veseli.

Posao

Nikola je rukometnu karijeru započeo 1992. godine igrajući za mlađe uzraste Colmar HB, Thau HB te za Montpellier.

2000. godine njegova profesionalna igračka karijera se nastavlja u seniorskom klubu Montpelliera u kojem ostaje do 2005. godine kada prelazi u THW Kiel.

2009. godine se vraća u Montpellier u kojem ostaje do 2013. godine nakon čega karijeru nastavlja u Pays d’Aix i u Barceloni. 2015. godine prelazi u Paris Saint Germain.

Nikola za reprezentaciju Francuske igra od 2002. godine, a tijekom godina osvojio je brojne medalje na Olimpijskim igrama te na Svjetskim i Europskim prvenstvima na kojima je nastupala reprezentacija Francuske.

Najveća postignuća

Nikola Karabatić je jedan od najuspješnijih rukometaša svih vremena. S Montpellierom je četiri puta slavio kao prvak i kao osvajač kupa Francuske. 2006. godine, igrajući za Kiel iz Njemačke osvojio je prvenstvo Njemačke.

S reprezentacijom Francuske osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine te u Londonu 2012. godine.

Na Svjetskim prvenstvima s reprezentacijom Francuske osvojio je bronce u Portugalu 2003. godine i u Tunisu 2005. godine. Zlatne medalje reprezentacija je u osvojila 2009. u Hrvatskoj, 2011. u Švedskoj, 2015. u Kataru te 2017. godine u Francuskoj.

Prvo zlato na Europskom prvenstvu osvojili su u Švicarskoj 2006. godine, a slijedili su bronca u Norveškoj 2008. godine te zlato u Austriji 2010. i u Danskoj 2014. godine.

Nikola se našao i u najboljoj postavi na Europskom prvenstvu 2004. godine te na Svjetskom prvenstvu 2007. i Europskom prvenstvu 2010. godine. Bio je najbolji igrač Europskog prvenstva u Norveškoj 2008. godine.

2006. godine nastupajući za rukometi klub Kiel proglašen je sportašem godine.

2007. godine Međunarodni rukometni savez (IHF) proglasio ga je igračem godine.

2008. godine u izboru Handball Wochea u Njemačkoj, proglašen je najboljim rukometašem Njemačke. Tada je to bio drugi put da je na takvom izboru pobijedio netko tko podrijetlom nije Nijemac.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*