Nikica Valentić

Nikica Valentić je hrvatski poduzetnik, pravnik i političar. Valentića mnogi opisuju kao najuspješnijeg hrvatskog premijera. Pored politike, Valentić se bavio odvjetničkim poslovima, specijalizirao je investicijske ugovore, a bio je i na mjestu generalnog direktora INE. Bio je član HDZ-a i zastupnik u hrvatskom Saboru.

Obrazovanje

U mjestu Bilaj, kod Gospića, završio je osnovnu školu, a srednju školu je pohađao u Gospiću. Nakon završene srednje škole odlazi u Zagreb, gdje upisuje Pravni fakultet, na kojemu je i diplomirao 1974. godine.

Privatni život

Rođen je 24.11.1950. godine u mjestu Bilaj, kod Gospića. U Bilaju i Gospiću je proveo svoje djetinjstvo, nakon čega odlazi u Zagreb na nastavak školovanja. U srednjoj školi se već počeo zanimati za filozofiju, klasičnu književnost, povijest i slično.

Za vrijeme studija u Zagrebu počeo je skupljati knjige, danas ih ima te ih je skupio preko šest tisuća u kolekciji. Pored knjiga i čitanja, Valentić ima veliku strast prema vinogradarstvu. Strastveni je zaljubljenik u vina, također je kolekcionar, a sa skupljanjem je započeo također za vrijeme studiranja u Zagrebu. Kupio je veliki kamenjar na otoku Pelješcu, koji ga je odmah podsjetio na rodnu Liku. Uzgaja i održava vinovu lozu sorte plavac mali – dingač. Premda kamenjar nije bio najbolje mjesto za uzgajanje vina, Valentić je s velikim strojevima vadio krupno kamenje, gdje su sagradili suhozid.

Valentić je također veliki zaljubljenik u prirodu i planinarenje. Dok je bio mlađi, znao je svaki vikend provesti u planinarenju na lokalne planine.

U braku sa suprugom Antonetom ima kćer i sina. Nakon godina provedenih u političkom životu, Valentić je pokrenuo obiteljsku građevinsku firmu koja je stara dvadesetak godina. Sin mu vodi financije u firmi. Želja mu je, kad ode u mirovinu, provoditi vrijeme u vinogradu i pisati.

Posao

Nakon što je diplomirao, zaposlio se u stambenu zadrugu Stanograd i Stanoinvest. Već 1978. godine dolazi na poziciju direktora te stambene zadruge. Godišnje su gradili preko tisuću stanova. Početkom osamdesetih godina Valentić i njegovo poduzeće našli su se u aferi Zelenjak, gdje su tvrdili da je njegovo poduzeće društvenim novcem gradilo kuću za Franju Gregurića i njegove suradnike.

Nakon pet godina provedenih u stambenoj zadruzi, Valentić odlazi u odvjetnike. Pokazao je ambiciju za investicijske ugovore, trgovačko pravo, porez i ugovore s nekretninama. Kada se politička situacija početkom devedesetih godina počela drastično mijenjati, Valentić pristupa HDZ-u i on nedugo nakon toga postaje generalni direktor hrvatske naftne kompanije INE.

U to vrijeme postiže aktivniji politički angažman i nakon što je pokazao svoju ambiciju za politikom, 1992. godine ga biraju za saborskog zastupnika. U to vrijeme je bio član Odbora gospodarstvo, razvoj i obnovu. Zatim član Vijeća za strategiju razvoja Hrvatske, a nakon toga i član Predsjedničkog vijeća.

U njegovom političkom angažmanu, tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, u Valentiću je vidio veliki potencijal za ozbiljnijim vođenjem političkih struja u krizno vrijeme rata. Tuđman ga je nagovarao da primi ponudu za premijera, Valentić je to u početku odbio, jer je ta pozicija zahtijevala veći angažman, ali nakon nekog vremena, početkom travnja 1993. godine, prihvaća ponudu za premijersku funkciju. Premda je dogovor bio da će funkciju premijera obnašati do kraja rata, Valentić je ostao dvije i pol godine. Na funkciji premijera bio je od 3.4.1993. godine pa sve do 7.11.1995. godine.

Valentić je za vrijeme premijerske funkcije uradio dosta Hrvatsku. Godine 1993. izašao je sa svojim prijedlogom za stabilizaciju stanja u politici i državi, čime je zaustavljena inflacija. Pomogao je opskrbiti vojsku s dovoljnim kapacitetom oružja za obranu. Svojim djelovanjem i radom uspio je zbrinuti preko 650 tisuća izbjeglica i prognanika. Za vrijeme njegovoga mandata uvedena je hrvatska valuta, kuna. Također su za vrijeme njegovoga mandata vođene akcije u Bosni i Hercegovini u zauzimanju Dinare i Šatora, kako bi se osigurala sigurnija pozicija za oslobođenjem Knina.

Prije nego će napustiti premijersku funkciju pomogao je u realizaciji za dva bitna događaja u hrvatskoj povijesti. Početkom svibnja 1995. godine, u operaciji Bljesak oslobođena je zapadna Slavonija, a u kolovozu provedena je Oluja.

Nakon napuštanja premijerske funkcije, izabran je za saborskog zastupnika. Već 1996. godine osnovao je privatnu građevinsku tvrtku Niva inženjering koja se bavi izgradnjom stanova. Sve se manje bavi politikom, a sve više privatnim poslovima.

Godine 2002. krenuo je u ozbiljnije građevinske poslove teške preko 200 milijuna eura. Nedugo nakon toga započela je ekonomska kriza u Hrvatskoj, koja se odrazila i na njegov privatni posao.

Godine 2007. ponovno se pojavio u medijima kao svjedok obrane hrvatskih generala u Haagu.

Najveća postignuća

Sa samo dvadeset i pet godina dolazi na funkciju direktora stambene zadruge Stanograd i Stanoinvest. Na mjestu direktora bio je do 1983. godine. Bio je na poziciji generalnog direktora hrvatske naftne kompanije INE.

Za vrijeme njegovog mandata na funkciji premijera, učinio je dosta za Hrvatsku u krizno vrijeme. Valentića se drži jednim od najboljih i najuspješnijih hrvatskih premijera.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*