Nela Eržišnik

Nela Eržišnik (pravo ime Nevenka Maras) je hrvatska glumica, estradna umjetnica i jedna je od najvećih komičarki u povijesti Hrvatske čiji živopisni humor, njene šarene veste, metle, marame i njen vrckasti glas ostaju besmrtni. U svojoj karijeri ostvarila je niz zapaženih kazališnih i filmskih uloga kao ozbiljna i nadarena glumica, no najveću popularnost je stekla u stand-up komediji razvijajući dva iznimno popularna lika kajkavske čistačice Marice Hrdalo i Ličanke Ikače koje su na duhovit i satiričan način komentirale ondašnju stvarnost iz perspektive običnog čovjeka. Koristila je i pseudonim Marija Blažević. Pred kraj života uspješno se bavila i pisanjem. Godine 2003. objavila je autobiografsku knjigu pod naslovom “Moja tri života – uspomene”.

Obrazovanje

Nela Eržišnik završila je pučku školu i tri razreda gimnazije u Otočcu. U Zagrebu nastavlja školovanje u gornjogradskoj gimnaziji. Par godina kasnije upisala se u Zemaljsku glumačku školu na kojoj je 1948. diplomirala glumu.

Privatni život

Rođena je 18.6.1922. godine u Banja Luci. Nevenka Maras je svoje djetinjstvo provela u Gospiću i Otočcu sa svojim roditeljima Ivanom i Matildom Maras, tri brata i tri sestre. Njezina mlađa sestra Slavica Maras-Mikulandra je bila poznata glumica i pjesnikinja. Obitelj Maras se 1935. preselila u Zagreb. Do kraja drugog svjetskog rata Nela je radila je kao službenica u glavnoj pošti u Jurišićevoj ulici dok nije upisala glumačku školu.

Nakon kratkog braka sa suprugom Ivom Eržišnikom za kojeg se udala s 19 godina, Nela Eržišnik se 1952. se ponovo se Zvonimira Blaževića i dobila sina. U braku sa Zvonimirom bila je punih 55 godina sve do njegove smrti. Za to vrijeme koristila se imenom Marija Blažević, a Marija je bilo njezino krsno ime.

Na svoj način je dala doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu., no najveću pažnju je izazvala kada je svom srpskom kolegi glumcu i dugogodišnjem prijatelju Miodragu Petroviću Čkalji uputila otvoreno pismo na što su je naveli novinarski naslovi kako on gladuje kao zaboravljeni i odbačeni umirovljenik od svoje domovine.

Umrla je 13.8.2007. godine u Voloskom nakon kratke bolesti.

Posao

Nela Eržišnik je glumačku karijeru započela kao stalna članica Hrvatskog narodnog kazališta u kojem je djelovala od 1949. do 1953. Glumačku karijeru nastavlja u Gavelli na poziv Dr. Branka Gavelle u periodu od 1954. do 1967. Kao ozbiljna i zrela kazališna glumica istaknula se u nizu kazališnih predstava: Dundo Maroje, Stolice, Sablasti, Svog tijela gospodar i Gospođa ministarka.
U tom periodu 1950-ih i 1960-ih nastupa i na filmu i to pretežito u epizodnim ulogama: Sinji Galeb, Ne okreći se sine, H-8, Samo ljudi, Signali nad gradom, Martin u oblacima, Breza, a jedna od njezinih zapaženih uloga je bila u filmu Svog tijela gospodar (1957.)

Kao autorica i izvođačica humorističkih tekstova nastupa na televiziji i radiju u humorističnim emisijama tadašnje Radio televizije Zagreb kao što su Porodica Veselić, Veselo večer i Vesela revija. Njezini komični likovi koje je glumila Marica Hrdalo i Tetka Ikača stekli su ogromnu popularnost kod publike. Stoga je redovito odlazila na turneje u mnoge krajeve države i nastupala pred milijunskom publikom. Jedan od njenih poklonika je bio i tadašnji jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito.

Nela Eržišnik je autorica dramatizacije romana Tonkina jedina ljubav i komedije Tata udajem se za crnca.

U svojoj knjizi “Moja tri života-uspomene” koju je izdala 2003. otkriva izvore svog glumačkog i komičarskog umijeća kao i pozadinu uzbudljive karijere. Knjiga je ilustrirana fotografijama iz autoričinih albuma i njezinim crtežima. Svoju memoarsku prozu je objavljivala 2005. u tjedniku za kulturu Hrvatsko slovo.

Najveća postignuća

Nela Eržišnik je kao prva hrvatska stand up komičarka mnogo puta nastupala u novogodišnjem TV programu, popularnim humorističkim televizijskim i radijskim emisijama i diljem cijele države imala susrete s publikom.

Za svoju memoarsku prozu koju je objavljivala u Hrvatskom slovu nagrađena je 2006. književnom nagradom Dubravko Horvatić.

Na 4. festivalu u Puli film Svog tijela gospodar u kojem je dala zapaženu ulogu dobio je drugu nagradu za scenarij, mušku i žensku ulogu.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*