Nada Rocco

Nada Rocco je poznata hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica. Pored toga što je cijeli život ispred ekrana, Nada je također djelovala i iza, točnije posuđivala je glas u dugometražnom animiranom filmu iz 1986. godine “Čudesna šuma”. Taj film je ujedno najpopularniji crtani film na području bivše Jugoslavije. Kada nije pred kamerama kao profesionalna glumica, Nada svoje znanje iz zdrave prehrane koristi kako bi drugima skrenula pažnju na važnost unosa zdrave organske hrane.

Obrazovanje

U Zagrebu je završila osnovnu i srednju školu.

Nakon završene srednje škole Akademiju dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala 1972. godine.

Privatni život

Rođena je 15.9.1947. godine u Zagrebu. Nadina majka, Nada Klašterka, poznata je kazališna, televizijska i filmska glumica. Tako je Nada još od malih nogu rasla u obitelji u kojoj se ljubav prema umjetnosti prenosila generacijski. Nada ima sestru Bibu i brata Željena, koji je glazbenik i muzički urednik.

Kako joj je majka cijeli život posvetila kazalištu i glumi općenito, Nada je kao dijete došla u dodir s tom vrstom umjetnosti i često je majku pratila na razne predstave u kazalištu, probe s glumcima i slično. Od oca, koji je bio novinar, naslijedila je ljubav prema prirodi i ribolovu. Kao dijete je znala s ocem proučavati i provoditi sate u prirodi. Još kao dijete upoznala je razne vrste biljaka i trava, koje su i ljekovite.

Sa suprugom Davidom Roccom, glazbenim skladateljem u kazališnim predstavama, ima kćer Barbaru Rocco, također glumicu i sina Luku Rocca, koji je svećenik duhovne zajednice i spisatelj. Nada je baka četrnaestogodišnjoj Vilki, Barbarinoj kćerki. Vijest da joj se unuka rodila Nada je saznala dok je planinarila. Godinama nakon toga sa svojom unukom imala je običaj obilaziti planine i prenositi svoje znanje koje je sama stekla prvo od oca, a kasnije i sama istražujući koje se blago od biljaka krije na brdskim područjima.

Posao

Kako je i sama odrastala u obitelji gdje se posebno cijenio odnos prema umjetnosti, Nada je već kao djevojčica pokazala sklonosti prema glumi. Tako je kao dijete počela glumiti u zagrebačkom Pionirskom kazalištu. Sa svojim vršnjacima je redovno vježbala pojedine dramske tekstove i igre, gdje se postupno upoznavala s temeljima za glumu i kazalište.

Nakon što je kao dijete glumila u Pionirskom kazalištu, Nada je, kao član ansambla Dječja drama, počela davati svoj glas u radio-dramskim emisijama. To su većinom bile bajke za djecu, koje su adaptirane kao audio priče. Tako da mnoga djeca i danas mogu slušati priče kojima je Nada tada posudila glas. To su priče poput Trnoružice, Pepeljuge, Mačak u čizmama i druge.

Kao studentica prve godine Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Nada je dobila stipendiju zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Pod njihovom stipendijom pojavila se na brojnim predstavama. Dok je studirala Nada je surađivala s brojnim kazalištima u Zagrebu, glumila je na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Splitskom ljetu.

Tri godine nakon što je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti, postaje stalna članica zagrebačkog Gradskog kazališta “Komedija”. Nada je ostvarila svoj najveći broj uloga u kazalištu “Komedija”, tako je glumila u predstavama poput “Pljuska”, “Subota, nedjelja, ponedjeljak”, “Muholovka”, “Novela od Stanca”, od Marina Držića, zatim “Grička vještica” od Marije Jurić Zagorke. Glumila je u predstavi “Kako voli druga strana”, “Sve je dobro što se dobro svrši”, “Kaos u kulisama” i mnogim drugim predstavama.

Igrala je i u Kazalištu mladih, gdje je glumila u predstavama za djecu, “Tri medvjedića”, “Mala Pala, Artur i Truba” i druge. Vrijedi istaknuti njezin glumački doprinos u Kazalištu Trešnja, gdje je glumila u predstavama poput “Bajka o suncu, mjesecu i vjetru”, “Tamo neki kralj”, “Izgubljena svirala” i druge. U Kazalištu Jazavac glumila je u predstavi “Arsen Cabaret”. Glumila je u Kazalištu &TD, u predstavi “Rosenkrantz i Guildenstern su mrtvi”.

Pored toga što je ostvarila iznimnu karijeru u zagrebačkim kazalištima, Nada je također glumila u televizijskim serijama i filmovima. Vrijedi istaknuti televizijsku ulogu iz 1964. godine u seriji “Gorčina u grlu”, zatim iz 1969. godine “Kanarinac”. Zatim njezina uloga Marice Kičmanović u seriji “U registraturi” iz 1976. godine. U popularnoj sapunici “Zabranjena ljubav” glumila je od 2004. do 2008. godine kao Nada Barić, a u seriji “Najbolje godine” iz 2010. godine kao Višnja. Pojavila se u seriji “Larin izbor” u 2012. godini kao Alma, a u seriji “Zora dubrovačka” iz 2014. godine kao babica.

Nada je glumila i na filmskom platnu. Godine 1961. pojavila se u hrvatskom dugometražnom filmu “Sudar na paralelama”, zatim u filmu “So” iz 1973. godine, a u popularnom animiranom filmu iz 1986. godine “Čudesna šuma”, Nada je posudila svoj glas.

Pored glume, Nada je pokazala talent i u glazbenim vodama. Tako je u glazbenom sastavu “Rocco Davora” izdala dvije singlice koje je izdala diskografska kuća “Suzy” u Zagrebu. Također je snimala, za istu diskografsku kuću, pjesme za djecu.

Nastupala je na televizijskim emisijama i festivalima. Posljednji album pod nazivom “Zagrli me nježno”, izdan je 1994. godine. Na njemu se nalaze ljubavne pjesme koje je izvela sa svojim kolegom iz teatra Brankom Blaćeom.

Godine 2014. sudjelovala je u popularnoj kulinarskoj emisiji “Celebrity MasterChef”, gdje se proslavila serviranjem sirovih jela, za koje je kasnije izjavila da su joj pomogli u borbi protiv osteoporoze i loše krvne slike. Nada općenito dosta vremena posvećuje da skrene pažnju na bitnost unosa zdrave prehrane.

Najveća postignuća

1973. godine u Nišu je dobila nagradu za najboljeg debitanta na filmskom festivalu. Nagradu je dobila za sudjelovanje u filmu “So”.

Kompozicija “Rocco Davora” “Noć ljubavi”, kada je Nada sudjelovala u tom sastavu, proglašena je hitom “Zlatnog megaherca”.

Godine 2016. izdala je svoju prvu knjigu “Moje sirove strasti” u kojoj opisuje dug i naporan put prema zdravoj hrani, koju je pronašla u raznim knjigama o zdravoj prehrani. U knjizi se opisuje priprema hrane koja se termički ne obrađuje. To je priprema hrane takva kakva jeste, sirova, prepuna prirodnih enzima.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*