Mustafa Nadarević

Mustafa Nadarević proslavljeni je glumac, redatelj i velika zvijezda mnogih filmova i serija cijele naše regije. Rođen je 2.5.1943. godine. Teško je izdvojiti najbolje uloge ovog majstora glume, iako je hrvatskoj publici najpoznatiji po humorističnoj seriji Lud, zbunjen, normalan. Vrhunski je komičar, ali to nije nužno odraz njegovog života jer su mu se kroz život događale razne tragedije i teške situacije.

Obrazovanje

Kao đak mnogo se selio pa je tako prvi razred osnovne škole završio u Zagrebu, a ostale razrede u Bosni. Gimnaziju je pohađao u Rijeci, a nakon toga upisao je Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao.

Privatni život

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci kao plod ljubavi oca Mehmeda i majke Asije. Otac Mehmed umro je sa samo 28 godina od tuberkuloze, a majka Asija se nakon toga nije udavala, iako je ostala bez velike ljubavi kada je imala 22 godine. Ona je porijeklom bila iz bogate obitelji koja je zbog recesije bankrotirala pa je tako bila prisiljena s bratom i sestrom odseliti u Banju Luku gdje je naposljetku i upoznala svog budućeg supruga.

Tragedija u nesretnoj obitelji se nastavila i majka nije mogla dobiti posao jer je njezina obitelj bila na strani NDH pa je Nadarević otišao k baki i djedu u Zagrebu i osam godina bio razdvojen od majke. Baka i djed bili su dobrostojeći i živjeli si u strogom centru Zagreba pa tako mali Mustafa nije živio u neimaštini. Nakon završetka prvog razreda njegova je majka u Bosni dobila posao pa se vratio živjeti s njom što je za njega bio veliki šok jer su djeca u Bosni bila gola, bosa i gladna, a on je u Zagrebu živio u blagostanju. Zbog provedenih osam godina u Zagrebu, djeca su ga zadirkivala i tukla.

Nakon završetka osnovne škole, Mustafa opet seli i to u Rijeku gdje su se preselili baka i djed zbog svog zdravstvenog stanja. Njegova baka prva je zamijetila glumački talent kojeg posjeduje Nadarević pa ga je upisala u amatersko kazalište Viktor Car Emin.

S prvom suprugom Jasnom ima kćer Nađu koja je povjesničarka umjetnosti, a obje danas žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Mustafa i Jasna rastali su se kada je Nađa imala osam godina.

U drugi je brak uplovio sa Snježanom, a iz tog braka ima kćer Nanu i sina Ašu. Kćer iz drugog braka bavi se marketingom, a radi kao PR menadžerica poznatog američkog kozmetičkog brenda MAC. Rođena je 1987. godine. Sin je uspješni sportaš, a rođen je 1991. godine.

S trećom suprugom Slavicom Radović, scenografkinjom i kostimografkinjom oženio se 1992. godine nakon dvadeset godina veze te je u njoj pronašao svoju srodnu dušu. Ona je umrla 7. lipnja 2012. godine u Ljubljani u 48. godini života nakon desetogodišnje borbe sa zloćudnim tumorom. Ova je smrt Mustafu shrvala, ali je, kao vječiti optimist, uvijek pokušao gledati unaprijed, u budućnost.

Sam Nadarević dugi niz godina ima problema sa srcem pa je prošao i operaciju, ali se ne da godinama ni bolesti jer, kako kaže, glumac radi dok je živ, a on sam je žilav, jak i nepokolebljiv.

Posao

Glumački debi ostvario je već u prvom razredu osnovne škole glumeći Crvenkapicu jer je imao dulju kosu. Iako je završio Akademiju puno ranije, ozbiljno se počeo baviti glumom tek od 30-e godine života, a prekretnica u njegovom životu bilo je rođenje njegove kćeri Nađe.

Svoj bogati i dug kazališni put, Nadarević je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine učlanio se u Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ostvario je zavidna filmska postignuća u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegov glumački opus broji preko 50 filmova i serija, a najviše se ga pamtimo u filmu Emira Kosturice Otac na službenom putu iz 1985. kao Zijaha. Osim ove uloge, glumio je u Maloj pljački vlaka, Ljubavnim pismima s predumišljajem, Večernjim zvonima, Priči iz Hrvatske, Prezimiti u Riju, Dugoj mračnoj noći, Družbi Isusovoj i mnogim drugim uspješnicama.

Od serija najviše se proslavio u Lud, zbunjen, normalan kao neponovljivi i legendarni Izet Fazlinović, a od ostalih televizijskih uloga pamte se i Prosjaci i sinovi, Fiškal, Nepokoreni grad i Velo misto.

Glumio je u domaćim i stranim predstava, a najznačajnije uloge su u Hvarkinji kao Bogdan, u Dundu Maroju kao Pomet i u Gospodi Glembajevima kao Leone. Od stranih se uloga ističu Lorenzacco u Lorenzaccu, Figaro u Figaro se rastaje i Figaro se ženi i Cyrano u Cyrano de Bergerac. Vrlo je često tumačio baš naslovne i glavne uloge.

1992. godine debitirao je kao redatelj s predstavom Let iznad kukavičjeg gnijezda. Nadalje, režirao je proslavljene kazališne komade poput Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Balkanski špijun i Hasanaginica.

Kao profesor predavao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i na Akademiji dramskih umjetnosti u Sarajevu.

Najveća postignuća

Zahvaljujući svom iznimnom talentu, dobitnik je brojnih nagrada. Osvojio je nagrade Marul, Orlando, Sterijinu nagradu, Nagradu grada Zagreba, Nagradu Dubravko Dujišin, Nagradu Vladimir Nazor, Nagradu Zlatni smijeh, Nagradu hrvatskog glumišta i mnoge druge.

Trostruki je dobitnik Zlatne arene, Zlatne klape i Zlatnog lovor vijenca. Prestižnu Gran prix nagradu osvojio je i u Moskvi.
2006. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo ga je za nacionalnog prvaka.

Nadarević je svakako zadužio kinematografiju cijele balkanske regije što dokazuje velik broj nagrada, ali i angažmana u filmovima, serijama i predstavama. Publika ga cijeni kao jednog od najvećih glumaca s ovih prostora, a on je, bez obzira na životne drame, ostao vedra duha i s vječitom dozom optimizma.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*