Mislav Čavajda

Mislav Čavajda je jedan od najtalentiranijih hrvatskih glumaca novije generacije. Iza njega je bogato iskustvo kazališnog i filmskog glumca, još djeluje i kao glazbenik i slikar, a njegova karizmatična pojava nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Za svoj rad nagrađivan je i hvaljen od strane glumačkih kritičara i publike. Više godina je djelovao kao slobodan umjetnik, a od 2015. je postao član ansambla zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Osim u brojnim predstavama i TV produkcijama istakao se i kao talentirani plesač u zabavnoj emisiji „Plesu sa zvijezdama“ (2013.) u kojoj je pobijedio. Svestranog Mislava Čavajdu publika je mogla pratiti u show-u Supertalent Hrvatska (2016.) gdje je bio član žirija.

Obrazovanje

Mislav Čavajda je nakon srednje škole upisao Pravni fakultet u Zagrebu samo radi ljubavi prema majci. Kasnije upisuje radi svoje ljubavi prema glumi Akademiji dramske umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je diplomirao 2009. godine.

Pohađao je brojne radionice: Commedia dell’ Arte (2002. u organizaciji ADU-u), radionicu skupine Goat Island (2007. u organizaciji Teatar and TD i Centar za dramsku umjetnost, Zagreb) i Arthur Lessac metoda (2011. u organizaciji studija Gluma, mediji i kultura, Rijeka). Studiji MA iz glume na Columbia University, School oft he Arts, NY i Central school of speech and Drama, University of London upisuje 2010.

Privatni život

Mislav Čavajda je rođen 28.12.1980. u Zagrebu. Imao je sretno djetinjstvo i odrastanje u obitelji pravnika. Njegova pet godina starija sestra Ines je slijedila stope svojih roditelja te postala pravnica, dok je Mislav slijedio svoje umjetničko srce i posvetio se glumi. Kao dijete strastveno je crtao, okušao se u kiparstvu, glazbi i isprobao brojne sportove. Sestra Ines je udana Katić, bivša članica Plesne skupine Tihane Škrinjarić i dizajnerica opreme za mame i bebe.

Njegov slikarski talent kao šestogodišnjaka otkrio je likovni pedagog Dubravko Lepej i njegov kolega Emil Tanaj te mu organizirali izložbe na šibenskom dječjem festivalu, u Ministarstvu kulture, na Ribnjaku itd. Glavni motiv njegovih slika su bila lica. Mladen Kušec je snimio dokumentarac o Mislavu kao slikarskom čudu od djeteta. No, ipak strast prema slikarstvu jenjava i Čavajda se posvetio glumi.. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom.

2013. godine je bio odabran za Playboyevog frajera godine po izboru poznatih Hrvatica.

Privatni život mu je iznimno bitan i čuva ga od javnosti Imao je punih 15 godina psa Murka koji je uginuo 2018. i Mislav je izrazito teško podnio gubitak svog voljenog ljubimca. Svoje bolno proživljavanje je podijelio s javnošću. Zbog posla dosta vremena je živio na relaciji Zagreb – Chicago.

Posao

Mislav Čavajda je svoje prvo glumačko iskustvo prije ADU-u isklesao u dramskoj u ZKM kod Zvjezdane Ladike i dramskom studiju Mala scena. U periodu od 1986. do 1998. glumio je u više od deset produkcija pod redateljskim vodstvom dramske pedagoginje Ladike.

Od upisa na Akademiju dramskih umjetnosti do danas interpretirao je brojne zahtjevne glumačke uloge iz klasičnog i suvremenog dramskog repertoara poput Leonea u Gospoda Glembajevi (HNK Rijeka), kralja Edipa u Edipu na Dubrovačkim ljetnim igrama, likove Orsata, Luja i Marka Tudizija u Dubrovačkoj trilogiji na Dubrovačkim ljetnim igrama, lik Othella na Splitskom ljetu i za HNK u Rijeci, ulogu u Tri zime (HNK Zagreb) i brojne druge. Također, djeluje kao izvođač u različitim nezavisnim kazališnim produkcijama kao što su Kazalište vaše i naše mladosti i August Strinberg. U periodu od 2006. do 2007. Bio je član kazališnog ansambla HNK Ivan Zajc u Rijeci, a od 2015. je postao član ansambla zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Glumio je na brojnim međunarodnim festivalima i sudjelovao na međunarodnim konferencijama glume.

Svoj zapažen uspjeh Mislav Čavajda postiže u TV produkcijama popularne sapunice Villa Maria (telenovela, 2004.), u krim serijama Balcan Inc. (2005.) i Mamutica (2009.), te u glazbeno-dramskoj seriji Stella (2013.). Glumio je još u Naša mala klinika (2006.), Kud puklo da puklo (2014.), Patrola na cesti (2016.), Počivali u miru (2017.) i Ko te šiša (2018.).

Filmovi u kojima je glumio su: Reality (2008.), Jenny te voli (2010.), Šegrt Hlapi (2013.), Vjetar puše kako hoće (2014.), te u američkom filmu filmašice i vizualne umjetnice Melike Bass Buđenje stvari (Waking Things 2012.).

Najveća postignuća

Mislav Čavajda je 2008 proglašen najboljim mladim glumcem na 16. Međunarodnom festivalu malih scena, Rijeka u predstavi Bakhe (Euripid).

Nagrađen je i nagradom Orlando na 62. dubrovačkim ljetnim igrama za ulogu Edipa u predstavi Kralj Edip.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*