Miro Kovač

Miro Kovač poznat je kao hrvatski političar, povjesničar i diplomat koji je neko vrijeme obnašao dužnost ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Obrazovanje

Miro Kovač je u Zagrebu upisao studij, a fakultet je završio na Sveučilištu u Parizu “Sorbonne Nouvelle” gdje je obranio magisterij o europskim i nacionalnim politikama članicama Europske unije.
Obranio je doktorat iz povijesti o međunarodnim odnosima te ulozi Francuske u stvaranju Kraljevine Jugoslavije.

Govori nekoliko stranih jezika. Francuski, njemački i engleski govori aktivno, a talijanski i nizozemski pasivno.

Privatni život

Miroslav Kovač rođen je 20. rujna 1968. godine u Splitu kao najstarije od četvero djece. Kršten je u crkvi Gospe od Otoka u Solinu.

Kao dijete igrao je nogomet svaki dan, a nakon što se obitelj preselila u Zagreb prije početka školske godine išao je na selekciju Dinama. Imao je samo deset godina, a iako je imao nekoliko pogodaka nije uspio ući u nogometnu školu.

U Njemačkoj je isto dugo bio zaluđen nogometom kao i košarkom. Za vrijeme drugog srednje slušao je Franka Zappu, Banshees, Novi Val, pa je tako bio na mnogo koncerata.

Imao je samo 15 godina kada je počeo zarađivati pa je sve do završetka studija radio razne intelektualne i fizičke poslove. Raznosio je novine i bio zaposlen kao noćni stražar na međunarodnim sajmovima. Vozio je kamione te proveo tjedan dana u zračnoj luci Hamburg u niskogradnji.

Kada je završio vojni rok prošao je obuku u centru za autojedinicu u Čapljini. Za vrijeme studija u Parizu promijenio je četiri stana. Oženjen je i ima troje djece.

Posao

Godine 1995. Miro je počeo raditi u uredu predsjednika Republike Hrvatske na odjelu za informiranje gdje se zadržao sve do 1999. godine kada je počeo raditi kao asistent savjetnika za Euroatlantske integracije.

Karijeru diplomata započeo je 2001. godine kao savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Bruxellesu, a dvije godine kasnije radio je kao ministar savjetnik za hrvatsko veleposlanstvo u Parizu.

Nakon što je HDZ uspio pobijediti na parlamentarnim izborima 2003. godine Kovač je postao ministar vanjskih poslova, a 2005. godine šef Diplomatskog protokola u Ministarstvu vanjskih poslova.

Godine 2006. djeluje kao veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova, a 2008. godine postaje veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj.

Kada mu je istekao veleposlanički mandat u Njemačkoj Miro je predložen za veleposlanika u Poljskoj, što je odbio i vratio se u Hrvatsku kako bi pomogao HDZ-u na predstojećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Za predsjedničke izbore 2014. bio je šef kampanje Kolindi Grabar – Kitarović.

Miro Kovač je odbio poziv za Poljsku na poziv Tomislava Karamarka nakon čega je počeo obnašati dužnost međunarodnog tajnika Hrvatske demokratske zajednice.

Najveća postignuća

Miro Kovač je imao priliku studirati na elitnom sveučilištu u Parizu gdje je uspio obraniti doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa.

Jedno vrijeme djelovao je kao diplomat pa je 2003. godine postao ministar savjetnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu.

Objavio je nekoliko publikacija poput “Raspadanje Austro – Ugarske i rađanje Kraljevine SHS u svjetlu francuske politike” te “Francuska i hrvatsko pitanje, 1914. – 1929.”

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*