Mirjana Mikulec

Mirjana Mikulec najpoznatija je dizajnerica interijera u Hrvatskoj. Javnost je najviše poznaje kao voditeljicu i urednicu emisije o uređenju interijera pod nazivom InDizajn s Mirjanom Mikulec. Vlasnica je dizajnerskog studija Domus Nobilis i autorica knjiga o uređenju interijera.

Obrazovanje

Nakon završene ekonomske srednje škole u Zagrebu, Mirjana Mikulec je školovanje za dizajnera interijera odradila je i završila u vrhunskoj talijanskoj školi mode i dizajna Callegari, koja u Hrvatskoj djeluje od 1994. godine. Sada je često član stručnih komisija koje ocjenjuju praktične radove polaznika te škole.

Privatni život

Mirjana Mikulec živi i radi u Zagrebu, gdje je i rođena 1975. godine. Udana je za zagrebačkog poduzetnika i ugostitelja Krešimira Mikuleca s kojim je u vezi od svoje osamnaeste godine i u braku su dobili dvije kćeri. Prvu kćer, Mateu, Mirjana je rodila s 26 godina, a drugu, Miu, s 33 godine.

Mirjana za sebe kaže kako je odmalena bila sklona kreativnom izražavanju: izrađivanju ukrasa, isticanju modnih detalja, ali i mijenjanju rasporeda pokućstva u prostorijama te kako je oduvijek znala da se u životu želi baviti nečim kreativnim. Kako su je interijeri oduvijek privlačili, tako je spontano i donijela odluku o tome čime će se baviti u životu. Tvrdi kako u svom poslu najviše voli testiranje same sebe u smislu prihvaćanja i primjene novih ideja i rješenja. Kaže kako je suradnici često opisuju kao upornu, ponekad malo tvrdoglavu osobu, perfekcionisticu i vječnu optimisticu.

Mirjana često ističe kako ima veliku potporu obitelju uz čiju pomoć izlazi na kraj s užurbanim načinom života i svim poslovnim obvezama, koje uključuju vođenje TV emisije, pisanje knjiga, pisanje kolumni za jedan portal, vođenje tvrtke i interijere koji čekaju uređenje. Ne krije koliko je ponosna na svoju karijeru, ali ističe da svojim najvećim osobnim uspjehom u životu smatra svoje kćeri.

Mirjana Mikulec u slobodno vrijeme često sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama poput “ReciDA” i “Palčić gore” te je jednom prilikom sudjelovala u uređenju dnevnog boravka SOS Zajednice mladih u Velikoj Gorici.

Posao

Mirjanin prvi pravi dizajnerski projekt bio je uređenje doma svoje prijateljice, koja joj je prva odlučila pružiti priliku da se iskaže. Krajem školovanja, Mirjani su se ukazale prilike za suradnju s talijanskim tvrtkama za uređenje interijera, nakon čega je Mirjana došla na ideju o osnivanju vlastite tvrtke.

Vlastitu je tvrtku, tj. studio za uređenje interijera, nazvanu Domus Nobilis d.o.o., otvorila 2006. godine. 2015. godine pokrenula je liniju “Mirjana Mikulec Home”. To je linija koja sadrži široki asortiman proizvoda za opremanje domova, poput tepiha, posteljine, ukrasnih jastučića i mirisnih svijeća. Kako je ta linija dio njezinog sveukupnog dizajnerskog rada, tvrtka Domus Nobilis je prije prezentiranja linije doživjela svojevrsni rebranding te se sada sastoji od dva dijela podijeljena prema djelatnostima, “Mirjana Mikulec interijeri” i “Mirjana Mikulec Home”, kao poseban segment. Iste je godine Mirjana otvorila podružnicu svoje tvrtke u Londonu jer je za britansku prijestolnicu vežu neki važni klijenti i zato joj je taj grad idealno mjestu za proširenje poslovanja.

Prije nego što se odlučila posvetiti pisanju svojih knjiga o dizajnu interijera, Mirjana je radila kao kolumnistica za “Jutarnji list” i nekoliko internetskih portala uključujući “Büro 24/7” te kao suradnik jednog časopisa specijaliziranog za uređenje interijera.

U razdoblju od 2009. godine do danas izdala je deset knjiga. Prva knjiga “Ulazak u svijet interijera”, zamišljena je kao priručnik koji sadrži opće savjete za uređenje stambenih, poslovnih i javnih prostora. Tekstove u knjizi prate fotografije projekata autoričinog studija za dizajn “Domus Nobilis” i proizvoda proizvođača s kojima tvrtka usko surađuje.

Nakon ove, uslijedile su knjige koje su tematski specijalizirane za neki određeni aspekt dizajna ili specifičan interijer. Naslovi knjiga su: “Svijet interijera”, “Kupaonice”, “Spavaće i dječje sobe”, “Dnevni boravci”, “Kuhinje i blagovaonice”, “Balkoni i terase”, “Predsoblja, garderobe i spremišta”, “Izradite sami” te “Mali stanovi”.

Mirjana piše kolumne “Celebrity home style” u časopisu Story i na portalu InDizajn.hr. Mirjana Mikulec također je voditeljica i urednica InDizajna, emisije koja se od 2012. godine prikazuje na programu RTL2. Emisija je koncipirana tako da Mikulec i suradnici kroz pola sata gledateljima predstavljaju različite prostore u kojima se živi i radi te su primjer lijepo uređenih i funkcionalnih interijera. Uz to, gledateljima približavaju novosti iz svijeta dizajna te daju konkretne praktične savijete koji se mogu primijeniti u većini domova.

Najveća postignuća

Mirjana Mikulec je međunarodno renomirana hrvatska dizajnerica. Većina je smatra najpoznatijom i najpoduzetnijom hrvatskom dizajnericom interijera. Svoj studio za uređenje interijera Domus Nobilis d.o.o. osnovala je 2006. godine, te je s njime postigla veliki domaći, ali i međunarodni uspjeh. Ipak, Mirjana Mikulec široj javnosti je najpoznatija kao voditeljica lifestyle emisije InDizajn, koja se od 2012. godine emitira na hrvatskom televizijskom kanalu RTL2.

Mirjana Mikulec autorica je deset knjiga o uređenju interijera.

Autor: K.K.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*