Mirjana Lučić Baroni

Mirjana Lučić Baroni poznata je hrvatska tenisačica koja je kao juniorka ostvarivala velike rezultate u tenisu, igrajući na brojnim turnirima. Od prvog je dana ostala poznata po udarcima s osnovne crte kao i napadačkom načinu igranja tenisa.

Obrazovanje

Mirjana Lučić Baroni pohađala je osnovnu školu u Makarskoj nakon čega je sve više vremena počela provoditi trenirajući tenis.

Privatni život

Mirjana Lučić rođena je 9.3.1982. godine u Dortmundu u poznatoj obitelji Lučić od oca Marinka i majke Anđelke.

Marinko i Anđelka su odrasli u Ljubuškom u Bosni i Hercegovini, a kuću u Makarskoj sagradili su 1968. godine braća Marinko i Danilo gdje su otvorili restoran “Posjedon”. Zbog financijskih problema obitelj je zatvorila restoran i preselila u Njemačku gdje se rodila Mirjana. Marinko i Anđelka su ubrzo odlučili da se žele vratiti u Hrvatsku.

Otac Marinko bio je pripadnik bogatog klana Lučić čiji je član bio i Milan Lučić, poduzetnik koji je financirao Mirjaninu karijeru te kasnije bankrotirao. Marinko Lučić s vremenom je imao sve više poslovnih problema da bi se kasnije klan Lučić raspao, a Marinko ostao manji poduzetnik iz Makarske.

Mirjana Lučić je počela igrati tenis kada je imala samo 4 godine. Nažalost problemi s ocem počeli su kada je imala pet godina. Mirjana je priznala kako joj je otac raskrvario nos i tukao je skoro svaki dan.

Nakon što je ispala u polufinalu turnira kada je imala 14 godina, otac ju je gurnuo u kadu i 40 minuta udarao cipelom.

Mirjana i sestra Ana su priznale kako je glavni razlog zašto policija nikada nije bila u njihovom domu taj što je otac u to vrijeme bio moćan čovjek s brojnim vezama.

Važan trenutak u njenom životu dogodio se 4.7.1998. godine kada je majka Anđelka pobjegla sa svojih petero djece iz hotelske sobe u Zagrebu da bi pronašli sigurno mjesto izvan grada. Na tom su mjestu čekali 19 dana čekajući politički azil.

Bila je to prijelomna godina kada je odlučila da više ne može izdržati očevo ponašanje. U to se vrijeme održavao Wimbledon gdje je Mirjana došla do trećeg kola.

Na aerodromu u Zagrebu pojavili su se 23.7.1998. godine s naoružanom pratnjom i odletjeli za New York. Mirjana se zbog odlaska nije pojavila na susretu Fed Cupa i nakon toga je njena priča postala glavna vijest.

Izjavila je kako je duže vrijeme uzimala antidepresive te da su mnogi povezani s ocem prijetili njenoj braći kao i sestri. To je bio razlog da pobjegne u Ameriku i tamo izgradi novi život. Veliku pomoć Mirjani pružio je Goran Ivanišević koji joj je prema njenim riječima spasio život 1998. godine pronašavši utočište u Londonu.

Pored toga što je pobjegla od oca nakon čega joj je u Americi dijagnosticiran PTSP, Mirjana je započela pravnu bitku s IMG-om, agencijom koja je podnijela tužbu tražeći od Mirjane da vrati 83.000 dolara potrošenih na stanovanje i treninge.

Mirjana je odgovorila protutužbom tvrdeći kako joj nitko nije rekao da će morati platiti spomenute troškove. U protutužbi je spomenula kako je otac Marinko bio u dosluhu s agencijom kako bi joj uništio karijeru nakon odlaska.

Dolaskom u Ameriku Mirjana je postala nepoželjna u IMG agenciji, a kako nije imala dovoljnih 100.000 dolara za putovanja i trenera ostala je kod kuće trenirajući i nadajući se da će pronaći sponzora.

Mirjana Lučić se 2012. godine vjenčala za talijanskog ugostitelja na Floridi. Mirjana i Daniele u vezi su bili četiri godine prije nego što su se odlučili vjenčati. Daniele je vlasnik dva talijanska restorana u Sarasoti.

Posao

Profesionalnu karijeru u tenisu započela je 26.4.1997. godine nastupom na turniru u Bolu “Croatian Bol Ladies Open” gdje je došla do naslova pobjednice. Iste godine igrala je u finalu u Strassbourgu, ali je tamo izgubila od Steffi Graf.

U igri parova prvi je put nastupila 1998. godine s Martinom Hingis kao partnericom. U prvom zajedničkom nastupu osvojile su Australian Open.

Nakon tjedan dana Mirjana i Martina su nastupile na Pan Pacificu te osvojile naslov, a Mirjana je uspjela obraniti naslov pobjednice turnira u Bolu čime je sa 16 godina postala najmlađa tenisačica u povijesti koja je uspjela obraniti WTA naslov. Te je godine igrala u finalu Wimbledona u igri mješovitih parova s Bhupatijem.

Godine 1999. Mirjana se plasirala u polufinale Wimbledona pobijedivši tada Moniku Seleš. U polufinalu je izgubila od Steffi Graf. Nakon 1999. godine uslijedile su ozljede i obiteljski problemi zbog kojih se udaljila od tenisa. Počela je sve više padati na WTA listi, a nekoliko se puta vraćala na turnirima za koje je dobila pozivnicu, ali bez većeg uspjeha.

Godine 2007. dobila je pozivnicu za Indian Wells kada je nakon četiri godine pauze pobijedila u glavnom ždrijebu svladavši Lindsey Nelson. U sljedećem kolu je ispala od Ane Čakvetadze.

Godine 2010. počela je ostvarivati bolje rezultate, pa je tako osvojila dva ITF turnira, a uspjela je doći prvog kola u Wimbledonu te drugog kola na US Openu.

Godine 2011. ponovno je uspjela ući u WTA među Top 100 i tako postala najbolje rangirana tenisačica iz Hrvatske. Iste godine došla je do četvrtfinala u Strassbourgu. Mirjana je 2016. godine počela suradnju s Marinom Bradarićem trenerom iz Splita.

Najveća postignuća

Mirjana Lučić je kao juniorka osvojila 1996. godine US Open i nakon toga Australian Open 1997. godine, kada je s Jennifer Capriati i Martinom Hingis postala jedna od tri igračice koje su uspjele s 14 godina osvojiti dva Grand Slama.

Mirjana Lučić je 1998. godine bila 32. na WTA listi kao single i 19. u kategoriji parova. Uspješna je bila igrajući i za reprezentaciju gdje je u 13 nastupa imala 12 pobjeda. Godine 2017. na Australian Openu došla je do polufinala gdje je izgubila od Serene Wiliams.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*