Mirela Priselac Remi

Mirela Priselac u javnosti je najpoznatija kao Remi i pjevačica Elementala. Uz to, autorica je brojnih tekstova. Rođena je 25.10.1979. godine. Poznata je po progovaranju o politici i položaju žena u modernom društvu. Afirmirala se kao borkinja za ženska prava i jednakost spolova. Svoje stavove izražava glasno i izravno i ne boji se govoriti o stvarima o kojima druge poznate osobe ne pričaju.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne glazbene škole i srednje škole, Remi je na Filozofskom fakultetu upisala engleski i španjolski jezik i književnost. Voljela je predavanja o američkoj književnosti i seminare o lingvistici. Profesor koji je najviše utjecao na nju bio je profesor Vladimir Ivir, istaknuti lingvist i anglist.

Iako je srednju školu prolazila s odličnim uspjehom, prvu godinu na fakultetu je pala jer je olako shvatila težinu studija i količinu vremena koju treba odvojiti za učenje. Teško joj je bilo ostvariti prijateljstva jer je na njezinoj godini bilo preko 200 studenata, ali ipak je s nekim kolegama i dalje u kontaktu.

Privatni život

Odrastala je s roditeljima na Britancu i, iako je neko vrijeme živjela u Novom Zagrebu, tvrdi da je upravo centar Zagreba pravi kvart za nju. Kao mala voljela je slušati Nove fosile, a ni njoj samoj nije jasno kako se desio zaokret u njenom glazbenom ukusu.

Jedno je vrijeme bila u vezi s grafiterom i slikarom Mirom Petkovićem. Aktivna je na zagrebačkoj glazbenoj sceni i ima puno prijatelja koji se bave glazbom pa ih redovito podržava na njihovim nastupima.

Izuzetno je osjetljiva na nepravdu koja se događa oko nje pa često zaplače gledajući vijesti ili neki prilog. Tvrdi kako je glazba najbolji medij za prenošenje stavova i mijenjanja mišljenja javnosti.

Poznata je po svom otvorenom pismu Vjekoslavi Huljić koja, po njenom mišljenju, kvari sliku žena u Hrvatskoj. Pjesma zbog koje je Remi oštro reagirala bila je Nirvana grupe Magazin.

Najviše se boji samog straha i političara koji kroje sudbinu naroda, a kod sebe ne voli lakovjernost. Cijeni svoj optimizam i ustrajnost pa tako ne odustaje tako dugo dok ne potroši sve mogućnosti.

Voljela bi živjeti u Barceloni ili San Franciscu jer ne voli hladno vrijeme.

U slobodno vrijeme promatra prolaznike oko sebe, joggira i čita knjige.

U budućnosti se vidi kao majka, supruga i domaćica iako joj ni sad kućanski poslovi nisu strani.

Posao

1998. godine nastaje Elemental, bend koji je obilježio karijeru Remi. U osnovi je to hip hop bend, ali su kroz godine stvorili neki svoj zvuk koji je mješavina i drugih žanrova. Poznati su u cijeloj regiji, a izdali su 7 studijskih albuma pod izdavačkom kućom Menart.

Teme koje obrađuju su svakodnevica, politika, položaj žena i moderni problemi poput estetskih operacija, uloge novca i pronalaska ljubavi i međuljudskih odnosa. Remi se uz ostatak benda koji broji sedam članova bavi i objavama pjesama i recenzijama i marketingom. Tekstove za pjesme najčešće piše navečer kad se makne od buke i užurbanosti grada.

S tuzlanskom repericom Sassjom Remi je snimila veliki hit Etikete koji progovara o etiketiranju žena i kritiziranju njihovih postupaka i odabiru životnog puta. Ova pjesma danas ima preko 2 milijuna pogleda na YouTubeu. Inače je surađivala i s grupom Boa u pjesmi Daleko u proljeće, s grupom Markiz u pjesmi Predaja i mnogim drugim glazbenicima s naglaskom na repere.

2010. godine ova je pjevačica sudjelovala na međunarodnom projektu Diversidad. Glazbenici i producenti iz Europske unije okupili su se u Bruxellesu kako bi napravili zajednički album u roku od 10 dana. Remi naglašava kako joj je taj projekt bio izvrsno iskustvo, a nastupali su u Parizu. Nakon toga, odlučila je napraviti neke pjesme na engleskom jeziku.

Od 2014. godine ona je predsjednica Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije, a odlučila je prihvatiti to mjesto jer je shvatila da je to jedini način kako se može boriti za boljitak hrvatske glazbe i glazbenika.

Uz pjevanja bavi se i prijevodom pa je tako prevodila biografije Brucea Springsteena Two Hearts i Davida Bowieja Starman s engleskog na hrvatski jezik. Za vrijeme postojanja hrvatskog izdanja Rolling Stonea, prevodila je članke u tom glazbenom časopisu. Od prevođenja španjolskog je odustala jer, kako kaže, ne želi prevoditi telenovele.

Od 2.3.2019. godine Mirela je postala dio žirija 8. sezone HRT-ovog glazbenog showa Zvijezde pjevaju.

Najveća postignuća

2009. s grupom Elemental osvojila je Porin za najbolji album urbane klupske glazbe za album Pod pritiskom, 2011. za album Vertigo, a 2014. za U redu je. 2016. pjesma Goli i bosi osvojila je čak dva Porina i to za pjesmu godine i za najbolju izvedbu grupe s vokalom.

Mirela Priselac Remi utjecajna je i jaka žena te veli borac i aktivist za prava žena. Njezini tekstovi uvelike su utjecali na široku publiku diljem regije, a bend Elemental danas je jedan od najoriginalnijih i najpoznatijih hrvatskih bendova.

Cijenjena je u glazbenim krugovima pa je tako mnogo glazbenika zove za suradnju. Iako se afirmirala kao reperica, pokazala je da ima ugodan glas i za pjevanje. Njezina pjesma Etikete koja je nastala u suradnji sa Sassjom danas je himna mnogim ženama koje se bore za svoje mjesto pod suncem.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*