Mirela Brekalo

Mirela Brekalo Popović je poznata hrvatska televizijska i filmska glumica, a djeluje i kao kazališna glumica stalnog ansambla zagrebačkog kazališta Komedija. Televizijsku slavu stekla je tek u pedesetim godinama svog života u humorističnoj seriji “Naši i vaši” (2000.), a u javnosti je izrazito poznata i po svojim glumačkim ulogama u TV noveli “Ruža vjetrova”, te u filmovima “Kotlovina”(2011.) i “Takva su pravila” (2014.). Ova nadarena glumica prvenstveno na malim ekranima utjelovljuje uloge “majki” i “supruga”. Ostvarila je brojne uloge u radio dramama i brojne sinkronizacije animiranih filmova.

Obrazovanje

Mirela Brekalo je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i postala profesionalna glumica. Pohađala je Kazališnu radionicu u Motovunu.

Privatni život

Mirela Brekalo je rođena 6.2.1956. godine u Zagrebu. Njezina prva ljubav je bila arhitektura za koju je nakon srednje škole čak položila prijemni na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, no ipak naposljetku njezin izbor i konačna odluka je bila gluma.

Svog supruga, dramskog umjetnika Sinišu Popovića, osvojila je za vrijeme dok mu je kao profesorica predavala scenski govor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Par je u braku od 1985. godine i ima sina Luku.

Uzor u životu  ove glumice su njezini roditelji, a u slobodno vrijeme posvećena je svojim hobijima: plivanje, čitanje, vrtlarenje i igrama sa psom kojeg obitelj Popović ima za kućnog ljubimca.

Svojim potpisom 2011. godine, Mirela Brekalo je podržala inicijativu znanstvenika, umjetnika, javnih djelatnika i intelektualaca za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu.

Posao

Mirela Brekalo je svoju karijeru dramske umjetnice započela u ZKM-u, a prva njezina uloga, koja je ujedno njoj i najdraža, bila je u predstavi “Leon Silena”. Prvu premijeru u kazalištu Komedija imala je 1978. u predstavi “Matiček se ženi”. Uslijedile su brojne druge predstave: Dundo Maroje ’72., Sastanak u Senlisu, Lulin, Sve je dobro što se dobro svrši, Opera za tri pare, Aplauz, Lovačko društvo, Dubravka, Kidaj od svoje žene, Muka i uskrsnuće spasitelja našega, Komedija zabuna, Luda noć u hotelu President, Štrudl od trešanja, Vozači za sva vremena, Grubijani, Mjuzikl Dundo Maroje 008, Jalta, Jalta i mnoge druge.

Osim u kazalištu Komedija Brekalo je glumila i u drugim kazalištima kao što su Gavella, Trešnja, Teatar Žar ptica, Mala scena, INK Pula, te na Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama.

Filmske uloge koje je ostvarila su: “Živi bili pa vidjeli” (1979.), “Olovna pričest” (1995.), “Prepoznavanje (1996.), “Duga mračna noć” (2004.), “Kino Lika” (2008.), “Neke druge priče” (2010.), “Kotlovina” (2011.), “Takva su pravila” (2014.) i “Život je truba” (2015.).

U svojoj karijeri glumila je u bezbroj televizijskih serija kao što su: “Nepokoreni grad” (1982.), “Naši i vaši” (2000. – 2002.), “Bibin svijet” (2006.), “Odmori se, zaslužio si” (2007.), “Stipe u gostima” (2008.), “Mamutica” (2009.), “Ruža vjetrova” (2011. – 2013.), “Glas naroda” (2014. – 2015.), “Patrola na cesti” (2016.) i druge.

Svoj glas posudila je legendarnoj Olivi u crtićima “Mornar Popaj” i “Popaj i sin”, kao i u mnogim ostalim animirani filmovima “Tom i Jerry”, “Kralju lavova”, “Bambi”, “101 dalmatinac”, “Shrek 2”, “Shrek 3”, “Kako je Gru ukrao Božić”, “Snjeguljica i sedam patuljaka”, “Ljepotica i zvijer”, “Legenda o Tarzanu”, “Knjiga o džungli” itd.

Mirela Brekalo Popović snimila je mnogobrojne nosače zvuka među kojima su “Kolajna” (Tin Ujević), “Dubravka” (Ivan Gundulić), “Sjena sna” (Enes Kišević) i ostale.

U kazalištu Komedija Mirela Brekalo je zaposlena od 1.9.1979. kao stalni član glumačkog ansambla.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu više od 20 godina predavala je scenski govor, a na dramskim studijima u Rovinju i Puli bila je glumački pedagog.

U dramskom programu Hrvatskog radija imala je uloge u brojnim radio dramama.

Najveća postignuća

Godine 1983. Mirela Brekalo je dobila posebno priznanje Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za ulogu Margerite u predstavi “Lulin”.

Na Pula filmskom festivalu 2011. osvojila je nagradu Zlatna arena za najbolju žensku glavnu glumicu u filmu “Kotlovina”. Nagradu za najbolju žensku ulogu u tom filmu osvojila je i na 28. međunarodnom filmskom festivalu u Aleksandriji u Egiptu.

Za Najhistrione 2016. izabrana je za ulogu u predstavi “Francekova teta”.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*