Miran Kurspahić

Miran Kurspahić hrvatski je režiser i glumac koji je nerijetko glumio u filmovima i serijama, ali i u svojim kazališnim predstavama. Tako smo ga malim ekranima mogli gledati u “Larinom izboru”, “Kud puklo da puklo”, “Zlatnim dvorima”, ali i u filmovima “Lavina”, “Svinjari” i “The Show Must Go On”.

Obrazovanje

Kurspahić je u Zagrebu završio osnovnu i srednju školu.

Polazio je englesku školu u periodu kada je boravio u Milanu, gdje mu je majka radila.

Nakon toga započeo je studij na zagrebačkom Pravnom fakultetu, no kako se nije pronašao u tome upisao je studij kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti.

Privatni život

Rođen je u Zagrebu 30.8.1979. godine. Poznat je po istančanom modnom ukusu, prepoznatljivim “brčićima”, zanimljivim tetovažama, a voli se pohvaliti i velikim brojem cipela. Njegove predstave često su nositeljice političkih konotacija, a Kurspahić sam priznaje da je pobornik performansa kao i društvenog aktivizma.

Tako je poznat njegov “sukob” s Akademijom. Naime, 2004. godine zajedno je s kolegama s Odsjeka, Sašom Božićem i Oliverom Frljićem, zatražio reformu Akademije dramske umjetnosti. Akademiji zamjera program i pristup kazalištu za koji navodi da je zastario, a za metode određenih profesora naveo je da su pedagoški nekompetentne te da se uz to prozvani profesori nisu pojavljivali na zakazanim predavanjima.

Bio je u vezi s Majom Cvitanović, zaposlenicom u administraciji Hrvatske pošte, s kojom ima kćer Minu. Par je prekinuo 2015. godine, a nakon prekida započeo je vezu s arhitekticom Ninom Miom Čikeš. Prekinuli su nakon dvije godine veze, 2017. godine.

Posao

Još od osnovnoškolskih dana pokazivao je zanimanje za glumu te je u četvrtom razredu osnovne škole osnovao vlastitu dramsku sekciju, a tijekom studija osnovao je kazališnu skupinu “Neprofitabilni amateri”.

Nakon što je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, od 2007. godine režirao je niz predstava u Teatru &TD, a u nekim je predstavama i glumio.

Tako je 2007. godine glumio inspektora u televizijskoj seriji “Dobre namjere”, a iduće je godine uloge ostvario u seriji “Ponos Ratkajevih” te “Zakon ljubavi”. U filmu “Penelopa” 2009. godine glumio je prosca, a iduće je godine glumio Denisa u seriji “Najbolje godine”, voditelja vijesti u filmu “The Show Must Go On”, a ulogu je ostvario i u seriji “Dolina sunca”.

2011. godine ostvario je uloge u filmovima “BloodRayne: The Third Reich” i “Blubberella”, dok je iduće godine glumio odvjetnika Šimunovića u seriji “Larin izbor”.

Ulogu Ivana Ugrenica utjelovio je 2013. godine u seriji “Počivali u miru”, a iste je godine glumio Tea Andreu u filmu “Visoka modna napetost”. 2014. godine počeo je glumiti Tomislava Mamića u seriji “Kud puklo da puklo”. Iste se godine natjecao u HRT-ovom glazbenom showu “Zvijezde pjevaju” zajedno s pjevačicom Renatom Sabljak.

2015. godine ulogu je ostvario u filmu “Svinjari”.

U televizijskoj seriji “Nemoj nikome reći” 2017. godine glumio je specijalnog gosta, profesora Marettija, a iste je godine ostvario ulogu u seriji “Zlatni dvori”, kao i u filmu “Lavina”.

Osim u glumačkim vodama, Kurspahić se okušao i u voditeljskome poslu, kao vanjski suradnik. Naime, na HRT-u je vodio emisiju “Dobro jutro: Kultura”.

Najveća postignuća

Kurspahićeva predstava “Potop” na 25. Marulićevim danima proglašena je najboljom predstavom, a Kurspahić je primio nagradu Marul za suvremeni dramski tekst jer je društvene probleme koji su bili aktualni tijekom 1964. godine povezao s društvenim događanjima tijekom 2014. godine.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*