Mira Furlan

Mira Furlan poznata je kao hrvatska filmska i kazališna glumica, koja je karijeru nastavila u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetskoj javnosti ostala je poznata po ulogama u televizijskim serijama “Izgubljeni” i “Babylon 5”.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završila je u Zagrebu. Godine 1978. diplomirala je na Akademiji za kazalište i film u Zagrebu, danas Akademiji dramske umjetnosti.

Privatni život

Mira Furlan rođena je 7.9.1955. godine u Zagrebu od majke Židovke i oca hrvatsko-slovenskoga podrijetla. Majka je umrla od raka, bolesti kojom se borila dok je glumica još bila djevojčica.

Vjenčala se za Gorana Gajića, filmskog i kazališnog redatelja srpskog podrijetla s kojim ima sina Marka Lava. Nakon političkih događaja i neslaganja na prostoru bivše Jugoslavije, glumica i njen muž u 11. mjesecu 1991. godine otišli su u SAD.

Posao

Odmah po završetku studija, mlada Mira odrađuje manje uloge u kazalištu i na filmu. Ponajprije je bila glumica Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, a 1980-ih godina postaje istaknuta hrvatska i jugoslavenska glumica. Posebno se istaknula u filmu “Kiklop” iz 1982. godine.

Glumica je u karijeri snimila preko 25 filmova, gdje je u dosta njih imala i glavnu ulogu. Ostali poznatiji filmovi iz njene filmografije: “Prijeđi rijeku ako možeš” iz 1977. godine, “Prestrojavanje i Pismo-glava” iz 1983. godine, “Zadarski memento” iz 1984. godine.

Godine 1985. snimila je tri filma “Horvatov izbor”, “Ćao inspektore” i “Otac na službenom putu”. Godine 1986. snimila je “Spadijer-jedan život”, “Ljepota poroka”, , a 1987. godine “Dom Bergmanovih”, “Osuđeni” i “Ljubavi Blanke Kolak”.

Godine 1988. snimila je “Špijun na štiklama”, “Put na jug i Braća po materi”, a 1989. godine “Poltron i Bunker Palace Hotel” te “Stela” i “Gluvi barut” iz 1990.

Godina 1993. označila je prijelomnicu u karijeri Mire Furlan kada je dobila ulogu u “Babylon 5: The Gathering”. Nakon toga su uslijedile i druge uloge u filmovima poput “My Antonia”, Black Kites”, “Babylon 5: In the Beginning”, “Babylon 5: Thirdspace”, “Cirkus Columbia” i “Surviving me”.

Mira je glumila i u brojnim serijama kao što su “Velo misto”, “Smogovci”, “Babylon 5”, “Nigth Stalker”, “NCIS”, “Zakon i red”, “Izgubljeni” i mnoge druge.

Kao kazališna glumica glumila je u “Antigoni”, predstavi koju je režirao njen muž Goran Gajić, a koja se izvodila u Hudson Guild Theatre u Los Angelesu. Nadalje, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca glumila je u predstavi Kasandra. Igrala je u predstavi “Medeja” na Brijunima.

Okušala se i kao pjevačica te je 1980-ih kratko nastupala s rock bandom La Cinema. Također, u Los Angelesu je snimila svoj studijski album “Songs From Movies That Have Never Been Made”.

Mira Furlan je dolaskom u SAD kratko vrijeme radila kao konobarica, ali je ubrzo ondje započela glumačku karijeru. Godine 2010. izdala je i prvu knjigu “Totalna rasprodaja”, spoj eseja i kratkih proznih priča.

Najveća postignuća

Film “Otac na službenom putu” dobio je dvije nagrade na filmskom festivalu u Cannesu, te je nominiran za Oscara kao najbolji inozemni film.

Vrhunac njene karijere je zasigurno uloga u znanstveno fantastičnoj seriji Babylon 5. Snimljeno je i nekoliko istoimenih filmova u kojima je glumica također sudjelovala. Važna uloga je i ona Danielle Rousseau u američkoj hit seriji “Izgubljeni”.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*