Milo Hrnić

Milo Hrnić hrvatski je pjevač zabavne glazbe. Rođen je u Dubrovniku 3. 2. 1950. godine. Otpjevao je preko 200 pjesama, izdao 20 albuma, prodao više od milijun nosača zvuka i trostruki je pobjednik na Festivalu glazbe u Splitu. Za glazbu kaže da je ona njegovo poslanje i neodvojivi dio njega. Dubrovčani su ga s Terezom Kesovijom 2004. godine proglasili pjevačem stoljeća grada Dubrovnika.

Osim što je poznat po svom prepoznatljivom glazbenom izričaju, Milo Hrnić je poznat i po svom izgledu – zlatnom lančiću, raskopčanim košuljama, bijelim hlačama i brkovima koje ima od početka karijere.

Obrazovanje

Milo je završio osnovu školu u rodnom gradu, nakon čega je maturirao u srednjoj pomorskoj školi, također u Dubrovniku. U srednjoj školi opredijelio se za odsjek brodostrojarstva.

Privatni život

Milo Hrnić rođen je u glazbenoj obitelji. Njegov polubrat Antun Simatović bio je osnivač Poklisara – gospel pop benda, aktivnog od 1974. do 1988. godine. Hrnić upravo za polubrata Antuna kaže da je bio njegov najveći glazbeni i životni uzor. Roditelji su Milu krstili imenom Bože, kojeg je dobio po djedu. Majka ga je od milja prozvala Milo, pa su ga upravo po tom imenu poznavali prijatelji i profesori u školi. Ime je službeno promijenio tek kad se ozbiljno počeo baviti glazbom.

Sa suprugom Dubravkom, koja se također bavila glazbom, Milo Hrnić je u braku gotovo pedeset godina, a imaju i dva sina, Srđana i Antu. .

Nakon što je završio srednju školu, Hrnić je otišao ploviti. 1965. godine je kao pomorac u Indijskom oceanu doživio strašno nevrijeme. Zajedno s ostatkom posade sudjelovao je u akciji spašavanja dvadeset lokalnih ribara koji su doživjeli brodolom i ističe kako je neopisiv osjećaj spasiti nečiji život. Hrnić taj događaj navodi kao jedan od najsretnijih u njegovom životu. Za ono što su učinili, bili su proglašeni počasnim građanima luke Bombaj. Nakon višegodišnje prekooceanske plovidbe, Hrnić je odlučio da više neće ići ploviti pa se posvetio svojoj najvećoj ljubavi, glazbi.

Posao

Kao školarac, Hrnić je nastupao na pjevačkim priredbama Prvi pljesak u Dubrovniku. Dok je bio u srednjoj školi, prvi put se kao pjevač pridružio jednoj klapi. Smatra kako je zahvaljujući upravo tim klapskim danima naučio kako prići glazbi i kako je interpretirati. Njegovo profesionalno bavljenje glazbom počinje 1970. godine kada je na poziv Đele Jusića privremeno zamijenio jednog člana Trubadura na festivalu u Opatiji.

U svojim počecima Hrnić je imao nekoliko sastava. Prvo je to bio trio Plavi kristali, zatim sastav Libertas, s kojim je 1975. godine nastupio na Splitskom festivalu s pjesmom “Moja Ane broji dane”. Iako su tada kao debitanti jedva ušli u finale, ta pjesma je kasnije postala veliki hit. Bend je zajedno s Milom Hrnićem u svom sastavu djelovao u razdoblju od 1969. do 1979., a kasnije su nastupali kao njegov prateći bend.

Za vrijeme rata Milo se povukao sa scene iz obiteljskih razloga. Tad se zaposlio u jednom hotelu u Cavtatu i proveo je deset godina baveći se turizmom, jer kako sam kaže, samo od pjevanja se nije moglo živjeti.

Zbog bolesti i obiteljskih problema duže vremena je izbivao sa scene, ali je u prosincu 2008. napravio povratnički koncert u Splitu.

Osim glazbom, Milo se okušao i u bavljenju politikom. U Gradsko vijeće grada Dubrovnika ušao je kao vijećnik HNS-a, ali nedugo nakon toga je istupio iz stranke. Kao razloge izlaska naveo je zdravstvene probleme i obveze koje mu nameće karijera, ali je ipak odlučio ostati u Vijeću kao nezavisan vijećnik.

Najveća postignuća

Tijekom svoje bogate karijere Milo Hrnić je ne samo otpjevao nego i autorski potpisao brojne hitove uz koje su odrastale generacije. Tri puta je bio pobjednik na Festivalu zabavne glazbe u Splitu, prvi put 1982. godine s pjesmom “Vrati se”, zatim 1983. s pjesmom “Dalmacijo ljubav si vječna” i 1987. godine s pjesmom “Dobra večer prijatelji”.

Iako često naglašava koliko voli svoj rodni Dubrovnik, za Split kaže da je majka njegove karijere i da nema Splita i Splićana, ne bi bilo ni njega. Upravo zato je izabrao Split kao grad u kojem je održao svoj povratnički koncert. Iako se glazbom počeo baviti još šezdesetih godina prošlog stoljeća, Milo i danas ima svoje vjerne obožavatelje. Ističe kako mu je najveće zadovoljstvo kada u prvim redovima na svojim koncertima vidi mlade ljude jer to znači da su ih roditelji “odgojili” na njegovim pjesmama, a to mu je najveća nagrada. Hrnić je nastupao po Australiji, Americi, Kanadi i Europi.

Veliku popularnost Hrniću je priskrbilo i snimanje televizijske reklame za jednu banku, čije je zaštitno lice postao 2015. godine. Kako je sam rekao, honorar mu nije bio presudan da prihvati angažman u reklami s kojom je mnoge oduševio. Iako je u početku odbio snimiti reklamu, na inzistiranje ljudi iz banke na kraju je ipak pristao.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*