Milivoj Matošec

Milivoj Matošec jedan je od najcjenjenijih pisaca za djecu i mlade. Rođen je 1929. godine u Zagrebu, a umro je 1982. Ušao je u mnoge antologije hrvatske književnosti te je postao jedan od omiljenih dječjih pisaca. Njegove su knjige već odavno obavezna lektira za osnovnu školu, a romani poput Strah u Ulici Lipa i Tiki traži neznanca su oni koje djeca nikada ne preskaču. Dobitnik je nekih od najvažnijih nagrada u području dječje književnosti.

Obrazovanje

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu, kao i Pravni fakultet, iako nikad nije osjetio poziv da bude pravnik.

Privatni život

O privatnom životu zagonetnog književnika nije zabilježeno ništa, osim činjenice da je cijeli život posvetio književnosti i pisanoj riječi u svim mogućim oblicima. Čak i kad je odmarao od pisanja, nije se odvajao od knjiga i novina.

Zbog knjige Dječak sa Sutle podigao je prašinu jer je o djetinjstvu Josipa Broza Tita pisao po mnogima pretjerano idealizirano.

Posao

Jedan od najpoznatijih romana za djecu Milivoja Matošeca je Tiki traži neznanca, realističan roman sa zdravom dozom humora i jasnom poučnom porukom o dječaku Tikiju koji počinje pratiti i uhoditi zagonetni Neznanac.

Njegova najveća uspješnica je napet roman Strah u Ulici Lipa o pokušajima glavnog lika i njegovog društva da spriječe antagonista Mungosa u njegovim zlodjelima. Ipak, na kraju saznajemo da je Mungos samo preplašen i sramežljiv dječak koji traga za ljubavi i odobravanjem.

Posada oklopnog vlaka uzbudljiv je akcijsko-avanturističko roman o dva suprotstavljena društva u jednom kvartu. Matošecu nije bila strana ni ljubavna tematika pa je tako napisao djelo Suvišan u Svemiru o dječaku Peri Katastrofi kojeg na svakom koraku prati nevolja, a uz sve to muči ga i neuzvraćena ljubav prema djevojčici Renati. Osim ovih lektirnih naslova, napisao je i Tragom brodskog dnevnika, Kapetan Tornado, Veliki skitač, Dječak sa Sutle, Tri kapetana traže blago i Pustolovina u dimnjaku.

Njegova svestranost očitovala se i u novinarskom poslu pa je tako bio urednik i suradnik časopisa Vjesnik, Kerempuh, Horizont i Omladinski borac.

Od 1960. do 1964. godine radio je u redakciji emisija za djecu Radio Zagreba, a od 1965. pa do kraja života bio je dramaturg i urednik programa za djecu i mlade TVZ-a.

Okušao se i u pisanju scenarija pa su tako nastale proslavljene TV serije Udruženje radoznalih, Velika i mala pričaonica, Oklada stoljeća i Blago kapetana Parangala. Napisao je i mnoge radijske i televizijske drame koje su rado izvođene, gledane i slušane diljem Hrvatske.

Najveća postignuća

1968. godine primio je Nagradu Grigor Vitez, prvu nagradu u Hrvatskoj za dječju knjigu. Osim ove prestižne nagrade, uručena mu je i druga, Mlado pokolenje. 1974. za knjigu Okuka na Zlatnoj rijeci osvaja Nagradu Ivane Brlić Mažuranić za najbolju dječju knjigu.

Njegova su djela prevođena na ruski, mađarski, albanski i slovenski jezik što svjedoči o njegovoj vrijednosti i jedinstvenosti.

Matošec se istaknuo kao jedan od najsvestranijih i najposebnijih književnika hrvatske povijesti. Svojem je originalnošću i napetošću sadržaja mnoge naraštaje držao prikovane uz knjige.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*