Milan Kujundžić

Milan Kujundžić poznati je političar, ministar zdravstva i liječnik koji je neko vrijeme obnašao ulogu tajnika Hrvatskog liječničkog sindikata te pomoćnika ministra zdravstva.

Obrazovanje

Milan je osnovnu školu do četvrtog razreda pohađao u Ivanbegini, a od petog do osmog razreda išao je u Krivodol. Gimnaziju je pohađao u Imotskom u koju je svaki dan odlazio pješice, što je značilo deset kilometara u jednome i deset kilometara u drugom smjeru.

Nakon srednje škole Milan je 1982. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu, a sedam godina kasnije položio je specijalistički ispit iz interne medicine.

Godine 1992. na Medicinskom fakultetu obranio disertaciju “Učinak kemoterapije i imunomodulatora na jetrene metastaze adenokarcinoma debelog crijeva u štakora”.

Privatni život

Milan Kujundžić rođen je 27. travnja 1957. godine u mjestu Ivanbegovina u obitelji čiji su se preci bavili ne samo poljoprivredom nego i klesarstvom.

Obitelj Milana Kujundžića gradila je kamene zgrade u Hercegovini i Dalmaciji, a pradjed s očeve strane, Ante bio je kamenoklesar i prvi je u Imotski donio mlinac za kavu.

Djed Marko i tata Ante uz poljoprivredu su radili i kao klesari, pa je i Milan kao dijete načuo kako klesati kamen. Pored klesarstva, djed Marko bio je glavar sela, a u je povijesti poznato kako se cijela njegova obitelj borila pod zastavom Austro-Ugarske.

Milan je kao dijete slušao priče o Drugom svjetskom ratu i tako saznao da su 1944. godine partizani njegova strica Antu bacili u jamu koja se nalazi na Biokovu i to kada je imao samo 17 godina.

Njegovog su strica mobilizirale vlasti NDH i kada je došao u mjesto Ivanbegina, uhvatili su ga partizani i nakon toga se o njemu nije moglo saznati ništa više osim da je nestao na području Biokova.

Zahvaljujući jednom čovjeku iz Vrgorca saznalo se da su u jamu bačena četiri mladića, jedan iz Ivanbegovine i trojica iz Zmijavaca.

Drugi stric Milan po kojem je dobio ime, bio je 1945. godine osuđen na strijeljanje, ali mu je kazna pretvorena u doživotnu robiju da bi 1966. godine bio pušten. Milan Kujundžić u braku je sa ženom Tatjanom, pedijatricom sa Šalate s kojom ima dvoje djece.

Posao

Nakon što je obranio diplomski rad 1982. godine, nakon diplome uvedena je kategorija znanstveni novak koja nije postojala dok je on studirao, pa mu je ubrzo nakon povratka u rodno mjesto Ivanbegovina poslan brzojav da se javi na razgovor za posao.

Nažalost brzojav mu je zbog spleta okolnosti stigao tek nakon nekoliko dana i nije uspio dobiti posao, ali je zbog toga otišao raditi u Klenovnik.

Dvije godine su prošle od završetka fakulteta kada je Milan otišao na odsluženje vojnog roka u Novi Sad, a nakon vojske počeo je raditi u Slunju u Domu zdravlja. Kasnije je sa ženom poznatom pedijatricom otišao raditi u Bihać za koji ga vežu lijepe uspomene, a gdje mu je u radu pomogao pokojni kardiolog dr. Adil Majnović.

U suradnji s doktorom Adilom Majnovićem ugrađivao je pacemaker, a što je u to vrijeme u Jugoslaviji bilo nešto veliko. Nakon dvije godine Milan se sa ženom vratio u Zagreb kada je 1988. godine obranio magisterij “Liječenje metastaza mišjeg tumora modifikatorima biološkog odgovora”.

Godine 1989. položio je specijalistički ispit iz interne medicine i nakon toga dobio je poziv da ostane na Merkuru u internoj klinici. Milan je prihvatio, a kasnije se prebacio na odjel gastroenterologije na Sv. Duhu.

Uskoro je stigao poziv tadašnjeg liječnika dr. Ante Matkovića za bivšu vojnu bolnicu kako bi mu zajedno s drugim stručnjacima pomogao organizirati rad ustanove. Kada je počeo raditi u Novoj bolnici Milan je obranio doktorsku disertaciju pod mentorstvom prof. Ivana Bašića.

Zahvaljujući pokojnom dr. Bašiću Kujundžić je dobio postdoktorsku stipendiju i otišao u Ameriku u Medical Research Foundation u Oklahomi gdje je proveo 18 mjeseci radeći na problemu ksenotransplantacije .

Godine 1992. Andrija Hebrang je izdao nalog i svi su se liječnici morali vratiti u matične ustanove. Nakon povratka u Zagreb Milan je prvo radio na Sv. Duhu, a onda je 1996. godine otišao u Novu bolnicu.

Godine 1989. Milan se odlučio okušati i u politici pa se prvo priklonio HDS-u i Marku Veselici, a nakon toga je dobio mjesto na listi za gradsko vijeće u Zagrebu. Na lokalnim izborima 1990. nije prošao i 1992. godine prešao je u Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Godine 1996. postao je pročelnikom Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju u Klinici za unutrašnje bolesti u bolnici u Dubravi

Najveća postignuća

Milan je dobio nagradu na 8. Europskom gastroenterološkom kongresu za rad, a nekoliko je puta bio pozvan kao predavač na nekoliko domaćih znanstvenih skupova s međunarodnim karakterom.

Milan Kujundžić je autor raznih stručnih i znanstvenih radova, a pored toga objavio je i brojna kongresna priopćenja.

Njegovo ime može se naći na popisu literature za brojne stručne radove kao što je: “Bolesti peritoneja i mezenterija”, “Poremećaji crijevne cirkulacije”, “Klinička patofiziologija za studente farmaceutsko-biokemijskog fakulteta”, “Poremećaji probave”, “Konzervativna terapija karcinoma gušterače”.

Milan je član u mnogim uglednim institucijama kao Hrvatska liječnička komora, European Society of Gastroontestinal Endoscopy, Hrvatska endoskopska sekcija, Europea Society of Ultrasound.

Sudjelovao je u izradi magistarskog i doktorskog rada na području Zavoda Prirodoslovnomatematičkog fakulteta za animalnu fiziologiju. Sudjelovao je i na nekoliko kliničkih i eksperimentalnih projekata.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*