Mato Lovrak

Mato Lovrak bio je hrvatski dječji pisac kojega zasigurno svi pamtimo po njegovim djelima “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice”, koja su bila nezaobilazna na popisima školskih lektira. Zahvaljujući bogatom opusu ubraja se među najplodnije hrvatske pisce. Rođen je 8.3.1899. godine u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara.

Obrazovanje

U Bjelovaru je pohađao nižu gimnaziju, a zbog negativne ocjene iz hrvatskog jezika morao je ponavljati jedan razred. 1919. godine je u Zagrebu završio učiteljsku školu.

Privatni život

Rođen je kao najmlađe dijete u šesteročlanoj obitelji. Njegov otac je bio krojački obrtnik, a majka domaćica. U vrijeme Matinog djetinjstva njegov otac se pretplatio na jedan dnevnik i kupovao je knjige, što u to vrijeme na selu nije bilo uobičajeno. U zimskim večerima naglas je čitao pripovijesti iz knjiga, a Mato je sa starijom braćom slušao.

Uvijek je isticao kako je on prvenstveno učitelj i pedagog, a tek onda književnik jer je inspiraciju za svoja djela crpio iz svog pedagoškog rada, urođenog dara za učiteljsko zvanje i ljubavi prema djeci. Preminuo je u Zagrebu, 13.3.1974. godine.

Nakon njegove smrti obitelj je Hrvatskom školskom muzeju poklonila radnu sobu s namještajem i sadržajem iz razdoblja kada je u njoj djelovao te osobnu biblioteku, rukopise pripovijesti i knjiga, originalne ilustracije i knjige.

Posao

Kao učitelj je 35 godina radio po manjim mjestima sjeverozapadne Hrvatske, a jedno vrijeme je radio i u Zagrebu. U časopisima “Vijenac”, “Srpski književni glasnik” i “Izraz” objavljeno je nekoliko njegovih proznih radova. U časopisu “Smilje” je 1924. godine objavljena njegova prva pripovijetka za djecu “Strašan san”.

Godine 1930. je objavljena njegova prva zbirka pripovjedaka “Slatki potok i druge priče”. Tri godine kasnije objavio je svoja prva dva dječja romana “Družba Pere Kvržice” i “Djeca Velikog sela” koji je kasnije preimenovan u “Vlak u snijegu”. Objava tih romana se smatra početkom novog razdoblja u hrvatskoj dječjoj književnosti.

Prema navedenim romanima sedamdesetih godina su snimljena dva veoma popularna filma za čiji je uspjeh, bez obzira na odličnu glazbu te glumačku ekipu, ipak najviše zaslužna književna baza Mate Lovraka. “Družba Pere Kvržice” je snimljena u vrijeme dok je pisac još bio živ, dok je “Vlak u snijegu” snimljen nekoliko godina nakon njegove smrti.

Mjesto radnje u njegovim romanima su uglavnom seoske sredine, a glavni likovi djeca iz siromašnih slojeva koja se udružuju kako bi svladali teškoće, vanjske i unutarnje otpore te da bi učinili neko dobro. Od njegovih djela za djecu treba spomenuti i priče “Divlji dječak”, “Prijatelji”, “Zeleni otok”, “Neprijatelj broj 1”, “Dječak konzul”, “Sretna zemlja”, “Devetorica hrabrih” i “Anka Brazilijanka”.

Godine 1963. objavljen je prvi dio autobiografskog ciklusa, knjiga “Slamnati krovovi” u kojoj je Lovrak kroz doživljaje dječaka Marka Matića opisao svoje djetinjstvo i modernizaciju hrvatskog sela te suživot ljudi različitih nacionalnih i vjerskih pripadnosti. U romanu “Gimnazijalac”, objavljenom 1969.godine, opisao je svoje školovanje.

Godine 1972. objavljen je treći dio autobiografskog dijela, roman “Preparandist” u kojemu je opisao školovanje u učiteljskoj školi. Četvrti i posljednji dio ciklusa objavljen je 2011. godine, zalaganjem obitelji Mate Lovraka. Riječ je o romanu “Uzvišeno zvanje” u kojemu autor piše o vremenu koje je proveo radeći kao mladi učitelj u razdoblju prije Drugog svjetskog rata.

Najveća postignuća

Mato Lovrak je iza sebe ostavio dvadesetak romana i nekoliko stotina kratkih književnih tekstova. Njegov roman “Vlak u snijegu” je preveden na njemački, poljski, češki, mađarski, makedonski i slovenski jezik, a “Družba Pere Kvržice na esperanto.

Njegova djela se smatraju klasicima hrvatske dječje književnosti. Vrijeme u kojemu je djelovao naziva se Lovrakovo doba i u tom razdoblju roman je postao glavna vrsta dječje književnosti u Hrvatskoj. U njegovu čast se u Velikom Grđevcu održavaju Lovrakovi dani kulture u sklopu kojih se dodjeljuje Nagrada Mato Lovrak. Također je izgrađen i kulturni centar “Mato Lovrak” u kojemu se nalazi autorova spomen-soba.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*