Matko Jelavić

Matko Jelavić hrvatski je tekstopisac, skladatelj i pjevač, a svoju je glazbenu karijeru započeo kao bubnjar u rock sastavu “Metak”. Potom je nastavio sa solo karijerom, a najpoznatiji je njegov hit “Majko stara” s kojim je osvojio i brojne nagrade, a koji će mu tijekom karijere biti svojevrstan zaštitni znak.

Obrazovanje

Jelavić je u Splitu 1976. godine završio klasičnu gimnaziju, a potom je upisao studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu, također u Splitu, na kojemu je i diplomirao.

Pohađao je i nižu Muzičku školu u Splitu, konkretno, odjel klasične gitare.

Govori engleski, a služi se i francuskim i talijanskim jezikom.

Privatni život

Jelavić je rođen u Splitu 29.3.1958. godine.

U braku je sa Šibenčankom Mirjanom Jelavić s kojom ima dvoje djece. Sin Marko diplomirao je politologiju, a očevim se stopama počeo baviti glazbom. Tako vodi grupu “Diktatori” u kojoj pjeva i svira gitaru te surađuje s Marijanom Banom. Drugi sin, Sandro diplomirao je ekonomiju i radi kao voditelj diskoklubova.

U slobodno vrijeme voli se baviti sportskim aktivnostima u Splitu na Marjanu. Voli priznati kako je i navijač Hajduka.

Posao

Svoju je glazbenu karijeru Jelavić započeo 1958. godine kada je počeo nastupati u splitskoj rock grupi “Metak” u kojoj je svirao bubnjeve. Najpoznatija im je pjesma “Da mi je biti morski pas”, no ovaj se rok sastav raspao 1981. godine.

Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu 1986. godine počeo je raditi kao referent vanjske trgovine u Koteksu u Splitu. Ovaj je posao radio sve do 1989. godine.

U međuvremenu je počeo pisati pjesme i skladati za ostale pjevače, a samostalnu je karijeru započeo 1988. godine kada je i nastupao na Splitskom festivalu i kada je otpjevao hit “Majko stara” koji će kasnije postati iznimno popularan te će biti izveden i u filmu Vinka Brešana “Kako je počeo rat na mom otoku”. Upravo ove godine Jelavić je izdao svoj prvi album pod nazivom “Dobra večer prijatelji”.

Iduće godine izlazi njegov drugi album “Ljube, ljubavi”, a 1991. “Sretno ti bilo anđele”.

Album “25 uspjeha mix” publici je predstavljen 1992. godine, dok je 1993. godine Jelavić predstavio dva nova albuma: “Moja ljubavi” i “Svi moji uspjesi”. Album “Pianino” izlazi 1995. godine, a 1997. godine izlaze albumi “Od jubavi bolujen” i “Dueti”.

“Čovjek tvoj” naziv je albuma koji je objavljen 1999. godine, “Pismo moja uzorita” 2000. godine, a “Tajna” 2001. godine.

Nakon stanke od tri godine Jelavić izdaje svoj sljedeći album pod nazivom “Duša čista, obična…”, a 2005. godine objavljuje dva nova pod nazivom “Instrumentali” i “O lipi Splite moj”.

“Zlatni mix”publici je predstavljen 2007. godine, a 2009. godine izlaze albumi “Prvoj ruži Hrvatske” i “Zlatna kolekcija”.

2017. godine Jelavić je proslavio 30 godina glazbene karijere, a ujedno i 59. rođendan, te je tim povodom održao veliki, ali i prvi solistički, koncert u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Koncert je nazvao “Majko stara”, prema jednom od svojih najpoznatijih hitova. Uz ovaj je hit Jelavić na koncertu otpjevao ostale svoje poznate pjesme kao što su “Pianino”, “Na plavom Jadranu”, “Rodija se sin” i brojne druge.

Najveća postignuća

Kada je otpjevao hit “Majko stara” na Splitskom festivalu 1988. godine Jelavić je publiku i stručni žiri oduševio te je dobio brojne nagrade. Dobio je Nagradu publike, Nagradu za debitanta, ali i Nagradu za najveći hit Jugoslavije te godine.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*