Matjaž Kek

Matjaž Kek bivši je slovenski nogometaš i nogometni trener. Poznat je kao proslavljeni trener nogometnog kluba Rijeka kojeg je počeo voditi 27.2.2013. godine. Kek je s Rijekom ostvario odlične rezultate te je zadobio povjerenje navijača, ali i uprave kluba koji podržavaju njegov rad i izuzetno ga cijene.

Obrazovanje

Matjaž Kek je diplomirao na Fakultetu za sport.

2003. godine dobio je PRO trenersku licenciju, a 2006. godine i UEFA PRO licenciju.

Privatni život

Matjaž Kek je rođen u Mariboru 9.6.1961. godine. Oduvijek je živio u tom gradu, a odrastao je u samom centru Maribora, u stanu koji ima pogled na nogometni stadion Ljudski vrt. Njegov otac Franc također se bavio nogometom i bio je vrsni nogometaš koji se s Mariborom bio plasirao u 2. jugoslavensku ligu.

Matjaž Kek je sretno oženjen suprugom Gordanom koja je zaposlena u osiguravajućoj kući u Mariboru. Bračni par ima sina koji se zove kao i otac, Matjaž Kek, a on također igra nogomet. Sin Matjaž karijeru je započeo u Mariboru i nastavio u NK Veržej. Obitelj Matjaža Keka živi u Mariboru bez obzira na njegove česte selidbe zbog nogometne karijere. Naime, zbog njegove igračke i trenerske karijere, odvojen je od obitelj, ali ističe da su svi na to navikli jer se on u potpunosti posvetio nogometu. Ipak, daljinu prevladavaju tako da se često međusobno posjećuju.

Otkada je postao trener Rijeke, Matjaž živi u Opatiji koja ga se posebno dojmila. Ujutro nakon buđenja često trči i tako se priprema za još jedan radni dan. Često ističe kako Rijeka ima poseban šarm i sretan je što je trener upravo takvog kluba gdje novac nije u prvom planu i gdje se osjeća duša kluba, a svi rade za dobrobit Rijeke. I njegovu suprugu Gordanu su oduševile utakmice Rijeke na kojima navijači zajedno dišu za svoj klub pa je shvatila i Kekovu strast i postala popustljivija zbog njegovih čestih izbivanja.

Kek je veliki zaljubljenik u glazbu i gramofonske ploče kojih u svojoj kolekciji ima preko 12 tisuća! Od glazbe najviše voli slušati rock, jazz i klasičnu glazbu, a od najboljih i najdražih glazbenika ističe John Coltrane i Miles Davis. Sa životom u Rijeci upoznao je i riječku glazbu pa ističe kako voli slušati Let 3 i Tinu Vukov. Na koncerte ne ide, iako bi to volio, no, nema dovoljno vremena pošto je u potpunosti posvećen nogometu.

Razumije se u kvalitetna vina i prijatelj je s najboljim slovenskim vinarima.

Posjeduje odlične komunikacijske vještine pa je neko vrijeme radio i kao DJ na lokalnoj radijskoj postaji u Sloveniji, ali i kao komentator na TV Slovenija.

Odlično priča i razumije hrvatski jezik te često u šali ističe kako je vjerojatno talent za jezike, ali i u rodnom Mariboru bio je prijatelj s mnogim Hrvatima.

Posao

Matjaž Kek je nogometnu karijeru započeo još davne 1979. godine kada je počeo igrati za NK Maribor. Igrao je na mjestu braniča. Od 1980. do 1985. godine igrao je u prvoj postavi NK Maribora, da bi nakon toga nogometnu karijeru nastavio u austrijskom klubu SV Spittal/Drau iz Spittala na Dravi. Tamo se zadržao do 1988. godine kada je prešao u Graz i to u nogometni klub Grazer AK iz Graza u kojem je ostao do 1995. godine.

Za vrijeme aktivnog igranja nogometa, Kek je dobio i ponude NK Dinama i Crvene Zvezde, ali ističe kako nikada nije htio doći u Zagreb i u Beograd. Smatrao je da ga nitko neće shvatiti ozbiljno kao nogometaša jer potječe iz skijaške zemlje pa je ponude odbio i odlučio zaigrati za austrijske klubove.

1992. godine zaigrao je za reprezentaciju Slovenije u kojoj je ostvario samo jedan nastup.

1995. godine vratio se u NK Maribor u kojem je ostao do 1999. godine kada se oprostio od aktivnog igranja nogometa. Tijekom svoje nogometne igračke karijere, Kek je imao čak devet operacija i slovio je kao igrač s vrlo snažnim udarcem.

Nakon umirovljenja od igračke karijere posvetio se trenerskoj karijeri koju je nastavio u NK Mariboru. Tako je od 2000. do 2006. godine bio glavni trener NK Maribora. 2006. godine NK Maribor je zapao u ozbiljne financijske probleme pa je Kek bio otpušten.

Te iste godine, 2006., dobio je poziv da vodi Slovensku nogometnu reprezentaciju do 15 godina pa do 16 godina, kao glavni trener. Na tim mjestima zadržao se do 2007. godine kada je dobio poziv da preuzme vođenje Slovenske nogometne reprezentacije nakon što je Branko Oblak bio otpušten. Kek pristaje i tako je od 3.1.2007. godine do 2011. godine glavni izbornik slovenske momčadi.

2011. godine odlazi u Saudijsku Arabiju u nogometni klub Al-Ittihad gdje je nakon četiri mjeseci dobio otkaz.

2013. godine dobiva poziv od uprave nogometnog kluba Rijeke da postane njihov trener te pristaje pa tako od 27.2.2013. godine vodi NK Rijeku. Kek s NK Rijekom ima potpisan ugovor do 2021. godine.

Matjaž Kek je bio i odličan malonogometaš. Naime, 1983. godine je igrajući za Mlinčeke iz Maribora osvojio Kutiju šibica. U finalu su pobijedili Pongračevo Žac rezultatom 4:1, a Matjaž Kek se upisao u strijelce jednim golom.

Najveća postignuća

Kao igrač s NK Maribor osvojio je tri puta Prvenstvo Slovenije i to 1996./97., 1997./98. i 1998./99. te dva puta Slovenski nogometni kup, 1997. i 1999. godine.

Kao trener NK Maribora zaslužan je za tri osvojena Prvenstva Slovenije i to 2000./01., 2001./02 i 2002./03 te za jedan osvojeni Slovenski nogometni kup, 2004. godine.

Kao izbornik Slovenske nogometne reprezentacije stekao je veliku popularnost nakon što je reprezentacija Slovenije pobijedila Rusiju u doigravanju rezultatom 1:0 te se uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. Kek je tada priznao da je na Ljudskom vrtu u Mariboru snimao treninge Guusa Hiddinka koji su bili skriveni za javnost te ga tako Nizozemac nije mogao iznenaditi.

Osobito se istaknuo odličnim rezultatima vodeći NK Rijeku. Osim što je brzo postao miljenik navijača Armade, Kek je zaslužan i za velike nogometne rezultate, a to su osvojeni Kup i Superkup te plasmani u Europsku ligu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*