Matija Raos

Matija Raos je dizajner, kreativac te aktivist za prava freelancera i pokretač inicijative Coworking Croatia. Svoje prvo poslovno iskustvo je stekao u agencijama unutar velikih marketinških grupacija gdje je radio na zahtjevnim projektima za velike internacionalne kompanije i njihove svjetski poznate marke, a onda se odlučio postati nezavisni profesionalac – freelancer.

Obrazovanje

Studirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao je produkt dizajn.

Privatni život

Matijina majka Marija za sina kaže da je oduvijek svijet gledao kroz ružičaste naočale i vidio ga boljim i ljepšim nego što zapravo je. Još u osnovnoj školi je zadaće pisao u boji, bojeći svako slovo u posebnu nijansu pa je na kraju odabrao i zanimanje koje mu dopušta da se bavi kreativnošću, ljepotom i dobrotom.

U ljeto 2017. godine mu je dijagnosticiran zloćudni tumor. Vijest o tome je mjesec dana kasnije preplavila medije i društvene mreže, a njegovi prijatelji su na crowdfunding platformi Generosity.com pokrenuli kampanju za skupljanje sredstava potrebnih za liječenje. Postavljen je cilj od 25 tisuća dolara potrebnih za liječenje, a trebali su biti prikupljeni do studenog 2017. Navedeni iznos je prikupljen već dvanaest sati nakon pokretanja kampanje.

27.8.2018. Matija je umro u snu nakon kratke i teške bolesti.

Posao

Matija je već na fakultetu krenuo s freelance načinom rada. Sudjelovao je na raznim natječajima i mnogim interdisciplinarnim projektima s društvenom ili kulturnom komponentom. Vrlo brzo je unutar renomirane kreativne agencije Monumentum dobio priliku raditi na projektima za velike internacionalne klijente.

U tom razdoblju je dobio mnogo jasniju, veću i kompleksniju sliku same profesije, svojih mogućnosti i tržišta na kojem one egzistiraju. U agenciji je dobio disciplinu, metodologiju, samopouzdanje i odgovornost te priliku za brušenje senzibiliteta za raznovrsne projekte.

S još nekoliko osoba 2012. godine je pokrenuo inicijativu Coworking Croatia koja promiče ideju o umrežavanju različitih profesionalaca i njihovom djelovanju u zajedničkom prostoru. Prije pokretanja Coworking Croatia inicijative Matija je radio u timu za relansiranje Boonika platforme koja okuplja umjetnike i kreativce. Ondje je upoznao Mirnu Reinprecht s kojom je kroz brand uLaLa! počeo intenzivno surađivati.

S obzirom na to da su radili na puno projekata vrlo brzo su došli do zaključka da im konstantno nedostaje odgovarajući prostor za suradnju, radionice, sastanke, prezentacije i slično pa se tako rodila ideja o kreativnom studiju otvorenog, zajedničkog tipa koji su nazvali “Open studio”. Koncept su putem alegorijske izložbe o suradnji predstavili 2011. godine na Danu D, a zahvaljujući izložbi upoznali su Evu Peričić i Luku Piškoriča iz Slovenije koji su ih nakon nekoliko mjeseci pozvali u Ljubljanu da im pokažu ono o čemu su razgovarali, samo što su oni to zvali “coworking”.

Matija i Mirna su se uhvatili posla i kroz dvodnevnu coworking zonu su 2012. godine na Danu D javnosti predstavili inicijativu Coworking Croatia. Inicijativom su napravili značajan pomak i upoznali poprilično velik broj ljudi s terminom te ih informirali o osnovama coworkinga. To su postigli zahvaljujući velikom broju sati i truda koji su uložili u organiziranje coworking sessiona, kvalitetnom timu, raznolikim i zanimljivim temama i gostima, odlično odrađenom PR-u i gostovanjima na mnogim značajnim manifestacijama.

Godinu dana nakon inicijative osnovano je i Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca koje je dio Europskog foruma nezavisnih profesionalaca, a 2017. godine je brojalo više od 2500 članova. Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalca je članska i profesionalna neprofitna organizacija čiji cilj djelovanja je afirmativno utjecanje na ekonomski, pravni i društveni status nezavisnih profesionalaca, popularno zvanih freelancera.

Osnovne zadaće društva su zagovaranje i promicanje interesa i ostvarivanje prava nezavisnih profesionalaca, uspostavljanje suradnje sa srodnim strukovnim i relevantnim, privatnim i javnim, nacionalnim i lokalnim međunarodnim organizacijama te poticanje i sudjelovanje u razvoju kodeksa ponašanja i poslovne etike unutar nezavisnih djelatnosti. 2013. godine je pokrenut i partnerski projekt “www.freelance.hr – Hrvatsko tržište nezavisnog rada” koji je usmjeren na spajanje nezavisnog pružatelja usluge i lokalnog naručitelja.

Radeći na aktivnostima inicijative Coworking Croatia, Matija je donio unutarnju odluku da želi funkcionirati kao freelancer, a da situacija razvije u korist toga da si on to može i priuštiti bilo je potrebno čekati godinu dana. Imao je veliku želju i volju da drukčije i smislenije oblikuje svoj profesionalni i društveni život. Dovoljna motivacija da se baci u nepoznato i u potpunosti zanemari “sigurnost” bila je mogućnost da sam donosi odluke na koji način će raditi, za koga će raditi i postavi koliko njegov rad vrijedi.

Prema njegovom mišljenju, ključ uspjeha svakog freelancera je visoka razina usluge koju pruža i svega što ona obuhvaća, jaka mreža suradnika i klijenata koja omogućuje priljev poslova i prihoda iz više izvora te kredibilitet koji je stekao savjesno isporučenim i kvalitetnim rezultatom rada.

Matija je prije borbe s bolešću radio na nekoliko projekata Europske Unije, bio je čest predavač na inozemnim konferencijama za nezavisne profesionalce i voditelj brojnih radionica. Najbliži suradnici i kolege za njega kažu da je vizionar novog društva koji svoj život i rad poklanja zajednici koja od njega često više uzima nego što daje. Neumorno potiče kreativnost kod drugih, nesebično dijeli znanja i vještine te gura društvene i profesionalne mikro i makro djelatnosti.

Najveća postignuća

Vrhunski kreativac, čovjek kojemu je nemoguće slomiti duh, vizionar, revolucionar i tip bez skrivene fige u džepu su samo neke od riječi kojima poslovni suradnici opisuju Matiju. Njegov život se bazira na jačanju profesionalne konkurentnosti, razmjeni i dijeljenju resursa u zajednici te stvaranju i održavanju bolje kvalitete života što je zasigurno pridonijelo pokretanju inicijative Coworking Croatia i osnivanja Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*